Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 травня 2020, 16:10

Торгово-розважальні центри за час карантину втратили близько 7 мільярдів

Торгово-розважальні центри України за два місяці карантину втратили майже 7 млрд грн орендних надходжень. Про це свідчать дані Української ради торгових центрів, передає Інтерфакс-Україна.

Торгово-розважальні центри України за два місяці карантину втратили майже 7 млрд грн орендних надходжень.
Фото: censor.net.ua

Втрати українських ТРЦ

«За нашими оцінками, українські ТРЦ за два місяці карантину втратили майже 7 млрд грн орендних надходжень. Орендарі українських ТРЦ втратили за два місяці понад 50 млрд грн товарообігу. Постраждали також всі компанії, які їх обслуговують.

Ті орендарі, які працювали під час карантину (продуктові магазини, засоби зв'язку), втратили в обороті від 15% (супермаркети) до 50% і більше (засоби зв'язку, зоотовари, побутова хімія тощо)», — повідомив глава УСТЦ Максим Гаврюшин.

Читайте також: Онлайн-ресторани, старе кіно в кінотеатрах і порожній ресепшн в готелі. Як зміниться робота після карантину

Масового відтоку орендарів поки не спостерігається, є поодинокі випадки закриття магазинів.

Читайте також: Звільнення від плати за оренду на час карантину: як це працює?

«У період, коли ТЦ закритий і оренду не нараховують, нелогічно розривати договір оренди і кидати магазин, в який вкладено великі гроші, оскільки бізнес майже не несе витрат. Після початку роботи, коли багато хто зіштовхнеться з необхідністю платити в повному обсязі оренду і зарплату, багато торгових підприємств можуть закритися», — припускає Гаврюшин.

Читайте також: 40% кафе і ресторанів можуть не відкритися після карантину — депутат

Як будуть відновлюватися

Гаврюшин прогнозує, що для слабких ТЦ це буде непростий рік, в плані вакантності торгових площ і рівня орендних ставок. Частка вільних площ у таких ТЦ може зрости до 10-20%, тоді як успішні ТЦ будуть залишатися заповненими.

«Я думаю, весь рік ми будемо повільно відновлюватися і вийдемо на докризові показники навесні наступного року», — зазначає Гаврюшин.

Раніше повідомлялося

  • Раніше платформа Опендатабот поділилася результатами дослідження — як змінилося життя українського бізнесу за час карантину.
  • За даними компанії Poster, після двох тижнів карантину 63% українських кафе і ресторанів припинили роботу. 
  • З 11 числа в Україні ввели перші послаблення карантинного режиму. Зокрема, дозволили роботу закладів харчування на відкритому повітрі та непродовольчих магазинів, у тому числі в ТРЦ. Проте в Києві ТРЦ поки не відновили роботу.

Коментарі - 2

+
+22
bonv
bonv
12 травня 2020, 16:21
#
І не дивно, через карантин. Втрати будуть ще більшими. Народ з грошей вийшов за час карантину.
+
+15
bonv
bonv
12 травня 2020, 16:22
#
Поняття - докризові показники весною 2021 року,  взагалі дивні з огляду на невизначеність і непередбачуваність пандемії і її лікування.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися