Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2020, 12:40

НБУ уточнив підходи до застосування заходів впливу до банків

Національний банк уточнив підходи до розроблення планів фінансового оздоровлення банків і заходів, які банки розроблюють для приведення своєї діяльності у відповідність із законодавством. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Національний банк уточнив підходи до розроблення планів фінансового оздоровлення банків і заходів, які банки розроблюють для приведення своєї діяльності у відповідність із законодавством.
Фото: ua.news

Обов'язки Комітету

Комітет з питань нагляду протягом 5 робочих днів з дня надходження до Національного банку має розглянути заходи, які банк розробив, щоб привести свою діяльність у відповідність із законодавством.

Потім Комітет повинен прийняти рішення, чи прийнятні ці заходи, і направити банку зауваження не пізніше наступного робочого дня.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: доконають економіку чи виведуть її з тіні

Вимоги до банків

Одержавши рішення Комітету, банк зобов'язаний протягом 5 робочих днів подати Національному банку доопрацьовані з урахуванням зауважень заходи.

Виконати ці заходи банк зобов'язаний у термін, визначений рішенням Правління НБУ про віднесення банку до категорії проблемних.

Читайте також: Депутати хочуть продовжити спрощену докапіталізацію банків до 2024 року

Які ще питання врегулював Нацбанк

Нацбанк також врегулював питання застосування штрафу в розмірі 0,01% від суми зареєстрованого статутного капіталу банку за порушення банками вимог, встановлених законом «Про банки і банківську діяльність».

Крім того, виключені норми про порушення нормативу миттєвої ліквідності у зв'язку з переходом банків до розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) і скасуванням економічних нормативів миттєвої та поточної ліквідності.

Читайте також: Мінімальний розмір статутного капіталу банків можуть зменшити

Нацбанк також переглянув перелік підстав для обмеження, зупинення чи припинення окремих видів операцій, які проводить банк.

Відтепер, у разі недостатності надходжень банку для підтримання на потрібному рівні регулятивного капіталу, в тому числі для покриття кредитного ризику, НБУ буде застосовувати заходи впливу тільки в разі, якщо це стане однією з ознак ризикової діяльності банку. А саме — буде створювати ризик зменшення регулятивного капіталу банку та порушення економічних нормативів капіталу.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і доносити на клієнтів

Раніше повідомлялося

  • Національний банк у квітні застосував до трьох банків заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу. Письмові попередження отримали Креді Агріколь Банк і МІБ.
  • На Полтава-банк накладено штраф у розмірі 300 тисяч гривень за нездійснення належного аналізу фінансових операцій клієнтів з урахуванням ризик-орієнтованих підходів. Крім того, банк отримав письмове застереження за неналежне виконання обов'язку з вивчення клієнтів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися