Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 квітня 2020, 15:29

Депутати хочуть продовжити спрощену докапіталізацію банків до 2024 року

Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект № 3329-д, яким пропонується продовжити на чотири роки спрощенну процедуру реорганізації та капіталізації банків.

Що пропонують депутати

Пропонується продовжити для банків строк, протягом якого вони зможуть за спрощеною процедурою здійснити реорганізацію шляхом приєднання, капіталізацію або добровільно припинити банківську діяльність без припинення юридичної особи до 2024 року.

Як це вплине на банки

Продовження строку дії закону, особливо з огляду на рецесію у світовій економіці, позитивно вплине на банківську систему України.

Читайте також: В НБУ розповіли, кому з банків потрібна докапіталізація

Необхідність продовження дії закону, на думку депутатів, полягає у потребі збереження оптимізованих процедур капіталізації та реорганізації банків в умовах нестабільної економічної ситуації у країні, зокрема у зв'язку з провадженням низки заходів для запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

Депозити від топ-банків: вигідні ставки + бонус від «Мінфіну»

Передісторія

У листопаді 2019 року НБУ заявив, що близько 85% від суми додаткової потреби банків у капіталі, яка була виявлена в результаті стрес-тестування, припадає всього на 5 фінустанов.

В НБУ підрахували, що станом на листопад у 11 банків є потреба в додатковому капіталі на суму 35,2 млрд грн при базовому сценарії розвитку економіки. Якщо буде реалізований негативний сценарій, ці ж установи, а також інших 7 банків, будуть потребувати вже 73,8 млрд грн.

У квітні 2017 року екс-президент України Петро Порошенко підписав закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків.

Закон передбачає зменшення термінів розгляду документів та оптимізацію процедури капіталізації і реорганізації банків шляхом приєднання для забезпечення послідовних і узгоджених дій з боку регулюючих органів.

Закон вступив в силу з дня, наступного за днем його опублікування, та діє до 1 серпня 2020 року.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися