Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2020, 16:43

НБУ підтримав схвалену депутатами редакцію «антиколомойського» законопроєкту

Національний банк підтримав прогрес депутатів у розгляді так званого банківського законопроєкту, який має не допустити повернення на ринок виведених з нього банків. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ у фейсбуці.

«Сподіваємося на швидкий розгляд законопроєкту у Верховній Раді. Від його ухвалення залежить не тільки здоров’я банківського сектору, а і в цілому фінансової системи України», — повідомили у Нацбанку.

Коротко про головне

Чинна редакція законопроєкту зробить невідворотним процес виведення банків з ринку.

Водночас надасть право власникам збанкрутілих банків отримати компенсацію у разі, якщо вони доведуть, що рішення Національного банку про виведення банку з ринку було незаконним.

Читайте також: Фінкомітет подав «антиколомойський» закон до другого читання. Які поправки внесли

Компенсацію колишнім власникам збанкрутілих чи націоналізованих банків буде розраховувати арбітр — міжнародна аудиторська компанія. Вона ж буде відповідати за правильність розрахунків компенсації ексвласникам банків.

Важливість закону

НБУ нагадує, що ухвалення закону у другому читанні не лише врегулює проблему збанкрутілих та націоналізованих банків, але й дозволить Україні отримати нову кредитну програму з Міжнародним валютним фондом.

Читайте також: Депутати запросили МВФ приєднатися до фінального обговорення «антиколомойського закону»

Передісторія

  • Фінальна версія проекту закону №2571-д наприкінці березня була погоджена з МВФ. 30 березня Рада прийняла законопроект у першому читанні.

  • Після цього депутати подали до нього 16 335 правок. За словами депутата Железняка, понад 13 тисяч поправок внесли депутати «Слуги народу».

Читайте також: Стало відомо, які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

  • Як повідомляв раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, МВФ надасть Україні перший транш по кредиту протягом трьох тижнів після того, як ВР підтримає у другому читанні «антиколомойський» законопроект.

  • Оновлений макропрогноз НБУ передбачає отримання першого траншу фінансування на суму близько $2 млрд у другому кварталі. Водночас відсутність домовленості про програму залишається основним ризиком для реалізації цього прогнозу.

Коментарі - 8

+
0
Maleficarum
Maleficarum
27 квітня 2020, 16:59
#
Главное-  чтобы    сей  законопроект  ставший  в  последствии-  законом  устроил  МВФ  И  не  получилось  как  с  законом  о  рынке  земли..  Приняли  то-  что  ни  ВБ ни МВФ  не  устроило.
+
0
Elena1997
Elena1997
27 квітня 2020, 19:16
#
Украина настолько не независимая, что надо ублажить МВФ и ВБ?
Других путей зарабатывать, кроме как продавая и перепродавал землю, не осталось?
+
0
AnatoliiD
AnatoliiD
27 квітня 2020, 22:19
#
Закон про банки насамперед потрібен народу України.
Щоб любитель пити каву не відкликав позови з Лондону, США і Кіпру і не пограбував банк по другому колу на додачу до виведених 5,5 млрд $
+
0
Elena1997
Elena1997
27 квітня 2020, 23:16
#
Т.е. банк национализировали незаконно ? Но в законе речь про НБУ. А не про любителя пить каву. Что касается МВФ и ВБ : меньше всего их волнует, что потрiбно народу Украины.
+
0
Александр Кайт
Александр Кайт
28 квітня 2020, 1:33
#
МВФ это инвестор, первое правило этикета банкира, защищай свои инвестиции, подобного рода требования, это способ защитить свои инвестиции...
+
+15
Elena1997
Elena1997
28 квітня 2020, 7:08
#
Так к МВФ претензий нет, молодцы, что скажешь, своё отстаивают, защищают и приумножают. В отличии от…
Вся история европейский стран это битва за земли и колонии. Но аборигенам так приятно верить в доброго дядю из МВФ, приплывшего на корабле с алыми парусами :)
+
+6
Александр Кайт
Александр Кайт
28 квітня 2020, 10:00
#
В большинстве стран рынок земли открыт и прекрасно функционирует, только в Украине, Северной Корее и Доминикане он закрыт, о чем речь?
+
0
Elena1997
Elena1997
28 квітня 2020, 21:18
#
Какой рынок будет у нас? Модель какой страны мы скопируем? Германия? Нидерланды? Франция? Польша? Россия? Мне надо напомнить, что в этих странах, всех указанных, совершенно разные модели рынка земли?
И маленькая ремарка: в большинстве стран и правоохранительная система + судебная работают. Но, как видим, это не довод для наших органов власти. Они продолжают жить на своей планете. Так же будет и с рынком земли. Народ отдельно, рынок отдельно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися