У Національному банку зафіксували падіння цін на харчові продукти, зокрема крупи, овочі та фрукти. Це відбулося через падіння ажіотажного попиту на них, який з'явився після оголошення карантину. Про це йдеться в економічних підсумках тижня Нацбанку.
Ажіотаж спав. НБУ каже, що ціни на продукти почали падати
«За останній тиждень у середньому ціни на продукти харчування знижувалися під впливом спаду ажіотажу, адаптації до нових умов та збалансованої ситуації на валютному ринку», — йдеться у звіті НБУ.
Що подешевшало
Вперше від початку карантину, почали дешевшати крупи: гречка подешевшала на 0,3%, ячна крупа — на 0,4%, пшоно — на 1,4%, рис — на 0,7%.
Читайте також: Світові ціни на продукти харчування падають. Причина — коронавірус
«Ціни на лимони також знизилися, що відображало зміцнення гривні та послаблення попиту на тлі суттєвого зростання цін у попередні тижні», — додають у Нацбанку.
За даними НБУ, за останній тиждень лимони подешевшали на 9,3%, однак через зростання цін на банани та яблука, загалом за тиждень фрукти подорожчали в середньому на 0,2%.
Читайте також: Бум віртуальних карт і покупки в інтернеті
«Другий тиждень поспіль тривало зниження ціни на овочі борщового набору. Натомість зростали ціни на інші фрукти, зокрема яблука, під впливом звуження вітчизняної пропозиції на тлі карантинних обмежень», — йдеться у звіті НБУ.
Також Нацбанк фіксує поступове зниження цін на лікарські засоби (пов'язане з посиленням курсу гривні) та пальне (через падіння світових цін на нафту).
Читайте також: Дороге життя: що в Україні найбільше подорожчає у 2020 році
Коментарі - 10