Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 квітня 2020, 7:00

Тиждень перед Великоднем: чому у гривні є шанс зміцнитися

Гривню продовжує періодично лихоманити, але масштаби валютних коливань зменшилися. Тиждень перед Великоднем і довгими вихідними дав гривні перепочинок.

На стані національної валюти позначається:

1) нервозність громадян, бізнесу та чиновників в умовах карантину та практичної «заморозки» української економіки;

2) «зависання» співпраці з МВФ на невизначений термін через політичні шоу у Верховній Раді, пов'язані з «антиколомойським» та законом щодо землі;

3) зростаюча діра в держфінансах і зволікання з прийняттям нового бюджету;

4) поведінка всіх сировинних, валютних і фондових ринків у світі при збереженні карантину;

В умовах катаклізмів жителі України схильні не довіряти національній валюті і віддають перевагу втечі в долар або євро.

Читайте також: Дефолту не буде навіть без співпраці з МВФ — міністр фінансів

Незважаючи на гарний початок тижня для гривні (вона зміцнювалася до мети в 27 гривень) — вже минулої середи долар знову зріс. За період з 6 до 10 квітня американська валюта подешевшала на міжбанку не сильно — з 27,35/27,40 до 27,09/27,13 гривень. На готівковому ринку курс продажу долара в більшості обмінників не опустився нижче 27,35. Хоча ще 7 квітня котирування обмінників падали до 26,60-26,90/27,05-27,10 гривень за долар.

Нацбанк продовжував спекулювати валютою і за минулий тиждень спочатку купив на міжбанку в резерви $327,7 млн, поступово знизивши свої цінники з 27,25 до 27,08 грн/$, а потім — продав $44,5 млн за 27,40 грн/$. Для проведення своїх інтервенцій НБУ використовував Matching.

Основними продавцями валюти були держкомпанії:

  • НАК «Нафтогаз» і його структури — для розрахунків з бюджетом та підтримки операційної діяльності;
  • Аграрії для фінансування посівної;
  • металурги для ведення поточної господарської діяльності.

Покупцями виступали:

  • Нерезиденти, що виходять з ОВДП,
  • «дочки» іноземних компаній, яким необхідно виводити дивіденди;
  • Імпортери, яким валюта потрібна для розрахунків з іноземними партнерами.

На поведінці валютного ринку відбилися і події навколо засідання ОПЕК+ з питань квот на видобуток нафти. Нафта подорожчала і імпортерам енергоносіїв тепер потрібно більше валюти для оплати своїх контрактів. Зіграло свою роль і продовження ралі за парою євро/долар на світових ринках. Ралі було спровоковано активним накачуванням фінансових систем США і ЄС доларами і євро для порятунку реального сектору та підтримки населення в період карантину. На вечір п'ятниці, 10 квітня, курс євро виріс до 1,095 долара і це явно не кінець «американських гірок».

Читайте також: Нова угода ОПЕК+ відкине нафтовидобуток Росії на 17 років тому — ЗМІ

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів цього тижня вплинуть:

1) Інтервенції Нацбанку. Господарська діяльність місцевих компаній. Купівля валюти нерезидентами. Підвищеного попиту на валюту з боку бізнесу вже не спостерігається. Той, у кого була гривня і хто хотів купити валюту — вже її купив. У решти компаній через падіння виручки можливості скуповувати валюту немає.

У аграріїв розпал посівної, і зростаючі витрати змушують їх активно продавати валютну виручку. В цих умовах надлишок валюти викуповує Нацбанк. Його котирування продовжать диктувати ринку динаміку курсу протягом дня. Використовувати регулятор для своїх інтервенцій буде Matching.

Металурги також продовжать продавати валюту для фінансування виробництва.

Періодично виникатиме попит на валюту з боку нерезидентів. Іноземні інвестори продовжать виходити з українських гривневих ОВДП. У ці моменти ми будемо спостерігати швидкі злети котирувань за рахунок розгойдування курсу спекулянтами. Фактор масового попиту на валюту з боку нерезидентів буде основною загрозою для гривні цього тижня;

2) Період бюджетних платежів у клієнтів і православний Великдень. Наприкінці цього тижня настає період розрахунків бізнесу з бюджетом, що надасть підтримку гривні. Дефіцит гривні і падіння виручки у більшості компаній змусить їх продавати валюту.

У зв'язку зі святкуванням православного Великодня 19 квітня, вихідним днем буде й понеділок, 20 квітня. У компаній, які продовжують працювати в умовах карантину та банків буде три вихідних, що також позначиться на поведінці учасників торгів. Більшість клієнтів захоче заробити на коротких гривневих депозитах за три дні, ніж купити валюту і «просидіти на ній» до вівторка.

Активність на міжбанку зросте в четвер, 16 квітня. Компанії поспішать завершити свої зовнішні операції до настання свят і скоротять свої операції з купівлі валюти у п'ятницю 17-го числа. Тим паче, що на цю дату припаде пік бюджетних платежів і бізнесу буде в основному потрібна гривня. Все це спрацює на користь національної валюти;

3) Поведінка готівкового ринку і спекулянтів. На даний час готівковий ринок заспокоївся, але часто продовжує відігравати роль каталізатора стрибків курсу і живе своїм життям, не особливо залежачи від міжбанку.

Стрибки курсу долара відбуваються:

1) за рахунок сплесків активності серед громадян зі скупки валюти на тлі негативних новин у світі і в Україні;

2) за рахунок гри спекулянтів на різниці між готівковим і безготівковим курсами.

Спекулянти продовжать грати на різниці котирувань міжбанку і готівкового ринку та будуть працювати у форматі «в обидві сторони» на торгах. Перекоси попиту і пропозиції на міжбанку дадуть їм привід намагатися розгойдувати котирування протягом дня, підлаштовуючись під дії великих гравців;

4) Первинний і вторинний ринок ОВДП, ліквідність у банківській системі, міжнародні ринки.

ОВДП. Незважаючи на заяви чиновників Мінфіну України про те, що до кінця квітня гривневі папери розміщуватися не будуть, на момент написання статті на сайті міністерства було оголошення про проведення 14 квітня аукціону з розміщення гривневих ОВДП на 70 і 175 днів. Обсяги випуску не називаються. Попередній аукціон було скасовано, і не виключено, що і цього може не відбутися після консультацій з первинними дилерами. У будь-якому випадку — від первинного ринку ОВДП зараз припливу валюти ми не очікуємо.

А ось вторинний ринок держпаперів створює загрози для гривні. Частина іноземців йде з нашого ринку і продає наявні в їх портфелях ОВДП на вторинному ринку. Або чекають їх планового погашення та виходять на міжбанк, щоб купити валюту і вивести її за кордон. Це створює попит на валюту і тиск на гривню.

Ліквідність банків. Ліквідність банків залишається на прийнятному рівні і дозволяє їм виконувати нормативи регулятора.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зменшення обсягів коштів, розміщених банками в депсертифікати НБУ як мінімум на 5-12 млрд гривень.

Залишки на коррахунках банків будуть знаходитися в межах 39 — 60 млрд гривень. Більшість працюючих у період карантину компаній і банків будуть відчувати дефіцит гривні.

Міжнародні ринки. Світовій карантин триває і це знижує показники світової економіки, а також посилює гонку «друкарських верстатів» у розвинених країнах. Рахунок уже йде на трильйони доларів і мільярди євро. Країни, що розвиваються, з їх сировинною економікою — заручники цієї ситуації і відчувають гостру нестачу ресурсів. Україна не виняток. Втеча капіталів з нашого ринку продовжується, що розгойдує як наш внутрішній, так і міжнародні ринки.

В тому числі це призводить до коливань пари євро/долар, крос-курс яких опосередковано впливає на котирування євровалюти до гривні. Це призводить до великих стрибків курсу євро щодо гривні і дає додатковий заробіток місцевим та міжнародним спекулянтам.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 13-17 квітня

На міжбанку. Інтервенції Нацбанку та його котирування залишаться головним орієнтиром для всіх учасників торгів.

Первинний ринок ОВДП і ліквідність банківської системи будуть лише опосередковано впливати на курс.

Ключовими факторами будуть:

1) необхідність розрахунків бізнесу з бюджетом;

2) інтервенції НБУ;

3) поведінка нерезидентів на вторинному ринку ОВДП.

За розрахунками «Мінфіну», за рахунок продажу валюти компаніями в період бюджетних платежів Нацбанк зможе поповнити свої резерви ще на $280 — 450 млн.

Не виключено, що регулятору в середу-четвер доведеться продати до $40-75 млн для згладжування браку валюти на ринку. Цими днями активізуються ті клієнти, які захочуть оплатити свої валютні контракти перед довгими великодніми вихідними.

У цілому, у гривні досить хороші перспективи цього тижня.

За прогнозами «Мінфіну» курс долара на міжбанку в період з 13 до 17 квітня буде перебувати в межах 26,75-27,80 грн/$.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $270-330 млн при здійсненні до 480-640 угод;

У четвер особливого зниження активності не буде. За розрахунками «Мінфіну» обсяги операцій 16 квітня складуть до $ 240-340 млн при здійсненні до 520-700 угод.

У п'ятницю, 17 квітня, перед трьома вихідними — обсяги операцій знизяться до $ 180-230 млн при вчиненні до 410-500 угод.

Готівковий ринок

Курси обмінників будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з оглядкою на ситуацію на міжбанку. Це призведе до частої зміни курсу обмінників протягом дня. Ажіотажу не буде — у населення немає вільної гривні для скупки валюти, а майбутні великодні вихідні стимулюватимуть її продаж оплати святкових покупок навіть у період карантину.

Читайте також: Ціни на продукти завмерли: чи надовго?

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту», періодично розширюючи спред в межах 20-55 копійок за доларом, 25-70 копійок — за євро і 0,004-0,010 гривень за рублем.

«Мінфін» прогнозує курс готівкового долара на 13-17 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,65-27,80 грн/$, а в банках 26,55-27,90 грн/$.

Коментарі - 5

+
0
QGS
QGS
13 квітня 2020, 12:54
#
Не будет Нафтогаза, снова пойдём наверх.
+
0
Ranet
Ranet
13 квітня 2020, 16:23
#
Так будет завтра аукцион или уже нет. Конец рабочего дня уже.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
13 квітня 2020, 17:12
#
Не будет. Отменили аукцион.
+
0
cudzik123
cudzik123
13 квітня 2020, 20:03
#
Ето не та пасха что каждый год,поетому есть шанс в пятницу вверх.
+
0
motoruller
motoruller
13 квітня 2020, 21:11
#
Так люди накрывают богатый стол на этот праздник. С чьего кармана изволите на карантине шиковать? Вот и понесут заначки в обменки. Плюс бюджетные выплаты будут раньше чтоб людям насыпать. И если наличный не просядет, то межбанк будет давить вниз
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися