Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 квітня 2020, 12:16

Держфонд Саудівської Аравії викупив акції європейських нафтових компаній

Фонд державного добробуту Саудівської Аравії Public Investment Fund купив пакети акцій на суму близько $ 1 млрд чотирьох великих європейських нафтових компаній. Про це пише liga.net з посиланням на The Wall Street Journal.

Фонд державного добробуту Саудівської Аравії Public Investment Fund купив пакети акцій на суму близько $ 1 млрд чотирьох великих європейських нафтових компаній.
Фото: investing.com

Що купили

При цьому PIF скористався зниженням котирувань акцій в умовах пандемії коронавірусу і падіння цін на нафту і викупив акції норвезької Equinor ASA, англо-голландської Royal Dutch Shell, французької Total SA і італійської Eni SPA.

Видання повідомляє, що саудити викупили близько 14,5 млн акцій Equinor на $ 200 млн. Частка PIF в Equinor після завершення операції складе 3,40% і фонд буде 12-м за величиною акціонером компанії.

Читайте також: Жорсткий ультиматум. Саудівська Аравія вимагає від РФ найбільшого скорочення видобутку нафти

При цьому розмір і сума придбаних цінних паперів в інших компаніях не відома. Однак, за даними WSJ, частка PIF у Royal Dutch Shell становить 2,17%, в Total — 1,87%, у Eni — 0,49%. Загальна вартість куплених акцій оцінюється в $ 1 млрд.

З початку року акції Equinor подешевшали на 23%, Royal Dutch Shell — 35%, Total — 31%, а Eni — 33%. При цьому ціна бареля нафти марки Brent впала на 52%.

Представник Саудівської Аравії, на який посилається WSJ, заявив, що подібні угоди можливі і в майбутньому. «PIF знову стає активним на ринку… Я не здивуюся, якщо ми побачимо подібні угоди знову», — зазначило джерело.

Читайте також: Саудівська Аравія збільшить обсяг видобутку нафти. Що це означає

Передісторія

9 квітня ціни на нафту зростають на тлі того, що гравці чекають нових домовленостей щодо зниження видобутку нафти.

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
9 квітня 2020, 12:50
#
Почувають себе впевнено на відміну від росії:)
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
9 квітня 2020, 14:28
#
Араби будують інфраструктуру, туризм, Масдар з нульовими викидами. Так, хм буде поганенько від низьких цін, але вони здатні прожити, бо нафтодолари вкладали в розвиток. Тепер з того отримуватимуть дивіденди. А рашня вкладала у війну, а звідти вихлопу немає. Зіба Сірію на метал порізати... але ж там все з глини... Точно. Нікому глини не треба? Багато і самовивозом.
+
0
bonv
bonv
9 квітня 2020, 14:30
#
Та і собівартість нафти  в 5 і нижче баксів  дає можливість продовжувати заробляти. На відміну від росії яка давно продає собі в збиток..
+
0
LISTT
LISTT
9 квітня 2020, 16:12
#
Так что раз уже закупились значит можно эту игру в кризис углеводородов сворачивать?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися