Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 березня 2020, 15:16

Які наслідки чекають позичальників, які не будуть платити за кредитом під час карантину

У березні-квітні фінансові установи не будуть штрафувати позичальників за несвоєчасне обслуговування кредиту. Але ті, хто вирішить взяти «кредитні канікули», мають бути готові до того, що наслідки все ж будуть. 

Вчора Верховна Рада проголосовала за закон, який повинен підтримати платників податків в період епідемії коронавіруса (законопроект № 3220).  

Документ передбачає наступне: у разі невиконання зобов'язань за кредитним договором у період з 1 березня по 30 квітня цього року позичальник звільняється від відповідальності перед кредитором.

Простіше кажучи, фінустанови протягом березня-квітня не зможуть нараховувати і стягувати штрафні санкції за неакуратне обслуговування споживчого кредиту та застосовувати інші види покарань. 

Банкіри дають задній хід

Банки вже почали шукати способи, як відмінити ті штрафи, що вже були нараховані клієнтам, які порушили платіжну дисципліну.  

«Банк зараз працює над технічною можливістю скасування нарахованих штрафів у разі прострочення заборгованості в період з 1 березня до 30 квітня, щоб запровадити необхідні заходи», — кажуть в Форвард Банку.

Кредити онлайн від МФО. В карантині без грошей погано

Фінансисти припускають, що новою пільгою скористується чимало клієнтів. Але попереджають: рано чи пізно платити  доведеться. 

«Після 30 квітня у позичальника виникне заборгованість за два місяці — березень-квітень. Плюс йому доведеться внести плановий платіж за травень. Тому, хто не зможе погасити цю заборгованість у травні, потрібно буде звернутись до банку чи фінансової компанії, де був отриманий кредит, для реструктуризації кредиту чи продовження терміну дії договору», — пояснює голова правління Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ) Антоніна Паламарчук.

Читайте також: Позичальників не будуть штрафувати за несвоєчасне обслуговування кредитів під час карантину

Наступний кредит буде дорожчим

Через карантинні «канікули» може постраждати кредитна історія клієнтів. 

«У випадку виникнення прострочення воно не зникає, нівелюються тільки штрафи та пені. Тому кредитори будуть, скоріш за все, передавати інформацію про наявність прострочення. Відповідно, це буде відбиватися в кредитній історії. Рейтинг позичальника при виникненні прострочення буде знижуватися», — впевнений директор з розвитку бізнесу Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Камінський.

Наслідки зниження рейтингу всім відомі. Наступного разу фінустанова може надати позичальнику займ під вищий відсоток чи зовсім відказати в видачі кредиту.   

Тож позичальникам залишається розраховувати лише на добре ставлення кредиторів. «При аналізі кредитної історії банки та фінансові компанії зможуть враховувати, що ситуація з простроченням платежу виникла не з вини клієнта. І якщо позичальник сумлінно виконував свої зобов’язання до цього, то в нього залишиться хороший рейтинг», — вважає пані Паламарчук.

Що ще написано в законі

Закон забороняє кредиторам з 1 березня по 30 квітня цього року застосовувати інші види покарань. Зокрема, збільшувати процентну ставку за користування кредитом, якщо позичальник не обслуговував кредит у зазначений період.

Виняток становлять випадки, коли в кредитному договорі відпочатку була прописана плаваюча ставка.

Коментарі - 23

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
18 березня 2020, 17:55
#
А какое отношение к решению ВР и принятому решению банков имеют «хозяева» коллекторных « контор? И на каком основании гражданка Паламарчук комментирует то к чему отношения не имеет, или боится остаться без работы? Плохо что у нас очень »слизькие" законы и ни кто не спросит её на каком основании она собирает персональные данные граждан.
+
+26
Zhmunya
Zhmunya
18 березня 2020, 21:23
#
Согласно закона банки не должны начислять штрафы и пени, но кого это когда-либо из них это останавливало. Только единицы смогут потом в суде доказать нарушение, но 99% заплатят по полной.
+
0
Andrey M
Andrey M
19 березня 2020, 10:50
#
Ви помиляєтесь.
Банки та фін компанії виконають цю вимогу бо штрафи НБУ значно більші ніж дохід від цих штрафів за несплату.
Але те що клієнтів передадуть в різні бюро кредитних історій як не платників - це факт. Ну і в подальшому це вплине на їх можливість отримувати нові кредити.
+
+7
Zhmunya
Zhmunya
19 березня 2020, 13:04
#
Еще вы забили упомянуть, что кредитные карты будут сразу превращены в дебетные.
+
0
Andrey M
Andrey M
19 березня 2020, 13:09
#
Багато банків зменшують ліміти, ообливо якщо клієнт картою не користувався.
Але в разі наявної заборгованості за кредитним лімітом по карті - вони не можуть його зменшити до суми меншої за поточним боргом.
+
+7
Zhmunya
Zhmunya
22 березня 2020, 13:51
#
Тут вы ошибаетесь — почитайте озывы Приват просто обнуляет лимит и заганяет карту в овердрафт. Возобновляемой линии нет из-за отсутствия лимита и карта работает только на погашение.
+
0
Andrey M
Andrey M
23 березня 2020, 7:53
#
Ну, що тут скажеш. Приват в своему стилi «пiдтримуе» украiнцiв в важкий час...
+
+7
Kaziks
Kaziks
19 березня 2020, 18:42
#
А це стосується мікрохаймів типу манівео, Дінеро і т.д??
+
+1
Zhmunya
Zhmunya
19 березня 2020, 18:49
#
Да
+
+22
nikitovych
nikitovych
20 березня 2020, 14:10
#
Доброго дня! От що відповіли мені в мікрофінансовій установі стосовно даного закону. Ваш кредит не підпадає під категорію «споживчий кредит», мова про який йде в даному Законі. Критерії споживчого кредиту визначаються Законом про споживче кредитування. Відповідно до цього Закону споживчий кредит - це кредит, який відповідає однієї з наступних ознак: - сума кредиту перевищує мінімальну заробітну плату (4723 грн. на даний час) - термін кредиту перевищує 30 днів © Loany Кредит онлайн
+
0
Zhmunya
Zhmunya
20 березня 2020, 17:00
#
Этих параметров по вашему кредиту я не мог знать, поэтому правильно сделали, что уточнили.
+
+8
Vetal87
Vetal87
22 березня 2020, 12:58
#
Добрый день , меня  очень интересует вопрос, распостраняется ли действие закона на МФО , и если да то могут ли они начислять проценты  за просрочку после окончяния срока. К примеру у меня срок договора истек 19.03.2020 и они мне за каждый следующий день насчитывают проценты, они это могут делать или они нарушают закон , и я смело могу платить только суму на конец срока договора?
+
0
Andrey M
Andrey M
23 березня 2020, 7:54
#
Вiдсотки будуть нараховуватися в будь-якому випадку. В законi мова лише про штраф за просрочку.
+
0
hdsh
hdsh
23 березня 2020, 0:50
#
Так , а если мне каждый день все равно насчитывают пеню и штрафы . То как быть ? Требовать списания, отката процентов или обращаться сразу в суд ? Или продавать вещи и платить вот сейчас ?
+
+7
Andrey M
Andrey M
23 березня 2020, 7:56
#
Спочатку скарга в НБУ. По закону про СПЛIT фiн компанii вже в його пiдпорядкуваннi
+
0
hdsh
hdsh
24 березня 2020, 19:49
#
А по поводу платежей в МФО , если требуют «вот прям сейчас» ,а денег нет , то я могу на основании законодательства 3220 оплатить позже ? например , через неделю - две , без каких либо последствий и избежать звонков с угрозами ?
+
0
Kaziks
Kaziks
27 березня 2020, 1:54
#
Доброй ночи. Подскажите пожалуйста могут ли продать мой кредит в МФО, если он стал просрочен во время карантина?? Заплатить нужно было 19.03.
+
+1
Ladonit
Ladonit
9 квітня 2020, 12:48
#
Добрый день. Подскажите пожалуйста
+
0
Ladonit
Ladonit
9 квітня 2020, 12:50
#
Добрый день. Подскажите пожалуйста почему одни МФО остановили начисление процентов а другие нет. С чем это связано?
+
0
Andrey M
Andrey M
9 квітня 2020, 17:43
#
Проценты начисляются всеми МФО, если у вас не акционное предложение по первому кредиту.
Отменены штрафы за просрочку. А заплатить придется в любом случае.
+
+15
380679629441
380679629441
8 липня 2020, 9:57
#
Я сейчас нахожусь на карантине и предоставила все соответствующие документы в банк, о том что не получаю никаких выплат, и написала заявление на реструктуризацию и одновременно разными платежами вношу деньги каждую неделю ....
Но мне постоянно звонят агресивные сотрудники и угрожают взыскать с меня долг в полном объёме и говорят, что никакой реструктуризации они делать не будут и ещё говорят, что я не имею права вносить платежи частями.
Обяснитне пожалуйста мои права во время карантина 
я не отказываюсь от своих обязательств, но сегодняшний день вносит свои коррективы и я вношу оплату 1-2 раза в неделю по мере возможности
+
0
Andrey M
Andrey M
8 липня 2020, 10:20
#
Ваші зобов"язання - виконувати умови договору.
Але згідно Закону та ініціативи від Зеленського (недолугої ініціативи бо вона створює більше проблем позичальникам ніж користі) - в випадку прострочки вам не будут ьнараховуватися штрафи та пені.
При цьому всі відсотки та комісії, що передбачені кредитною угодою будуть нараховані і ви будете їх змушені заплатити по закінченню дії цих обмежень одночасно, інакше вам відразу почнуть нараховувати величезні штрафи.
Ну і те що ваша кредитна історія буде дуже негативної і в подальшому ви в банках з дууууже великою ймовірністю не зможете отримати кредити - це теж реальність.

Більшість банків все таки пропонує реструктуризації, але вони це не зобов"язані робити. Бо банк не може вкладнику сказати що я тобі не віддам відсотки та тіло депозита бо позичальник зараз не платить.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
8 липня 2020, 11:01
#
В части согласен, но такое явление имеет уже массовый характер и дойдет до определенной точки, когда банки сами будут идти на «сговор» с заемщиком. Я сам плачу по кредиту и сумма достаточно внушительная -пока справляюсь, но при таком развитие событий перспективы не радужные. С банком постоянно общаюсь, пока компромисса нет и желания банка я не вижу, поэтому сам жду «развязки» ну и соответственно занимаюсь поиском других источников дохода. По поводу кредитной истории, вы сами работаете в этих структурах и помните ( наверно) 2008 — 2009 ) год когда массово проводилась реструктуризация ( при адекватности заемщика ) и затем особо на кредитной истории это не отражалось, при том что для банка важен сам факт обслуживания кредита и адекватность, в такой ситуации, заемщика. Но полностью понимаю банк -взял, плати. И опять упираемся в позицию государства!
Каждый случай индивидуален и не имеет однозначного суждения!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися