Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 березня 2020, 12:54

Нова стратегія Мінфіну. Уряд швидше продаватиме держбанки

Мінфін готує нову стратегію розвитку державних банків із більш амбітними цілями по роздержавленню. Про це в інтерв’ю FinClub повідомила міністерка фінансів Оксана Маркарова.

Мінфін готує нову стратегію розвитку державних банків із більш амбітними цілями по роздержавленню.
Фото:epravda.com.ua

Про що мова в попередніх стратегіях розвитку

«Перша стратегія розвитку банків державного сектору, яку ми підготували в 2016 році та оновлювали потім у 2018-му, закладала амбітні на той момент цілі, але нам здається, що вони можуть бути ще амбітнішими», – зазначила Маркарова.

В стратегії-2018 йдеться, що Укргазбанк мали продати першим: міжнародним фінансовим організаціям мали запропонувати 20% в 2018 році, а 75% акцій в 2020-му мав придбати стратегічний інвестор.

100% акцій Приватбанку планували продати міжнародному інвестору в 2022-му.

Читайте також: Мінфін перегляне стратегію розвитку держбанків

В Ощадбанку до 2022 року частка держави мала зменшиться зі 100% до 55%: до 2020 року 20% акції мала придбати одна з міжнародних фінансових організацій, а ще 25% – шляхом первинного розміщення (IPO).

В Укрексімбанку держава збереже найбільшу частку – 80-100%.

«В попередній стратегії ми зазначали, що приватизуємо Укргазбанк, що повертаємо на ринок Приватбанк, була невизначеність щодо Укрексімбанку і закладена приватизація 25% Ощадбанку. Очевидно, що держава повинна ще більше знижувати свою присутність у банківському секторі, тому стратегія буде більш амбітною з точки зору швидшого виходу держави», – розповіла Маркарова.

Міноритарієм Укргазбанку планує стати IFC, а Ощадбанку – ЄБРР.

«Для танцю потрібні двоє. Ми зі свого боку дуже швидко минулого року виконали всі питання за дорожньою картою з IFC, але на схвалення комітету знадобився час. Потім почалася робота з винесення цього питання на раду директорів IFC. Ми активно працюємо із корпорацією і сподіваємося на рішення найближчим часом», – зазначила Маркарова.

На думку Маркарової, оновлена стратегія буде успішною, якщо Міністерство фінансів дасть поштовх до розвитку небанківського фінансового сектору та фондового ринку.

Раніше повідомлялося

Як розповіла заступниця голови Нацбанку України Катерина Рожкова в інтерв’ю для «Мінфіну», всі держбанки, окрім Привату, і в активах, і в пасивах занадто залежні від держмонополій, а інвестори цього не люблять. Тому треба зробити фінустанови конкурентоздатними і ефективними. Очікується, що Укргазбанк першим залучить інвесторів.

 Заповнити заявку та отримати бонус до 2% річних від суми депозиту

Коментарі - 6

+
+75
MONSANNEW
MONSANNEW
2 березня 2020, 13:16
#
О, если таково на горизонте, то ПРИВАТ продадут «иностранному инвестору» возможно даже быстрее) Но как вы думает кто же это будет ???
+
0
rredrred
rredrred
2 березня 2020, 13:59
#
Это давно не секрет, по договоренностям отдадут за не дорого, в том числе по долгам за овгз компаниям ротшильда и приват и ощад (укргаз без таможенных оборотов не рентабелен), но только когда убедятся что постороние как конкуренты не смогут вмешаться и дать на копейку больше и когда ощад сократит операционные расходы.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
2 березня 2020, 13:56
#
С учетом кризиса с Вирусом - Вы гос.банки за копейки продадите или с компенсацией, особенно Игорю Валерьевичу.
+
0
Toha
Toha
2 березня 2020, 13:57
#
Уж куда амбициознее (тут должен появиться рыдающий от смеха смайлик)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 березня 2020, 14:38
#
Обновленная стратегия - продать госбанки быстрее и дешевле ...
+
+15
Mindent
Mindent
2 березня 2020, 16:10
#
Приватбанк до сих пор юридически очень проблемный..Какой инвестор заинтересуется сейчас таким банком?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися