Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2020, 13:36

Чому інфляція прискориться у другому півріччі

Знизити залежність бюджету від валютних коливань та краще аналізувати наслідки посилення гривні. Такі рекомендації отримало Правління НБУ та уряд від Ради Нацбанку.

Рекомендації були підготовлені  за результатами звіту Правління НБУ щодо виконання Основних засад грошово-кредитної політики у 2019 році.

Про те, як Рада Нацбанку оцінила роботу регулятора у минилому році, на своїй сторінці в фейсбук повідомив глава Ради Нацбанку Богдан Данилишин. «Мінфін» наводить ключові тези.

Зміцнення гривні застало НБУ зненацька

Повернення інфляції до верхньої межі цільового діапазону прогнозувалось в першому кварталі 2020 року, а до середньострокової цілі 5% – наприкінці 2020 року. Проте фактичне її повернення до цілі відбулось на чотири квартали раніше — в листопаді 2019 року.

Це може бути пояснене недооцінкою Правлінням впливу ревальвації гривні на уповільнення інфляції та реалізацією кількох позитивних шоків: рекордний врожай, суттєвий приплив боргового капіталу, падіння світових цін на енергоносії.

Вплив ефекту перенесення укріплення гривні на споживчі ціни виявився значно сильнішим ніж попередні оцінки Нацбанку, що пояснюється тим, що період достатньо тривалого та фундаментального укріплення національної валюти є новим явищем в монетарній історії України.

Укріплення гривні сприяло зниженню імпортованої інфляції, поліпшенню інфляційних очікувань та досягненню раніше задекларованої цілі у 2019 році. Таким чином, вперше за останні три роки було досягнуто кількісну ціль з приросту індексу споживчих цін на кінець року.

Чому стрибнуть ціни

У грудні 2019 року, на тлі суттєвого уповільнення фактичної інфляції, Правління Нацбанку на «проміжному засіданні» прийняло рішення щодо досить значного зниження облікової ставки (на 2 в. п.) за умов фактичної відсутності офіційно переглянутого прогнозу.

Це рішення не буде мати суттєвого впливу на динаміку споживчих цін в першій половині 2020 року. Але може призвести до підвищення ризиків досягнення інфляційної цілі в 2020 році через прискорення інфляції в другій половині року.

Читайте такожДоступні кредити: НБУ може знизити облікову ставку до 7% вже в середині року

Подальше зниження облікової ставки в жовтні та грудні додатково вплинуло на зниження процентних ставок за новими кредитами та депозитами для суб’єктів господарювання. Сегмент домогосподарств залишався не чутливим до змін облікової ставки, що може бути пояснене все ще високими інфляційними очікуваннями та переважанням в структурі наданих домогосподарствам кредитів споживчого кредитування.

«Домашнє завдання» для уряду і НБУ

Правлінню Нацбанку рекомендовано:

  1. До кінця другого кварталу 2020 року актуалізувати дослідження та оцінки щодо ефекту перенесення укріплення обмінного курсу на індекси цін.
  2. Провести дослідження щодо наявності систематичних відхилень в прогнозних моделях Нацбанку, зокрема по блоку ринок праці.
  3. Удосконалити аналітичну роботу НБУ з ідентифікації фундаментальних трендів зміцнення обмінного курсу, оцінки рівноважного сальдо поточного рахунку платіжного балансу та оцінки рівноважного обмінного курсу.
  4. Переглянути тактику досягнення інфляційної цілі та підтримки низького та стабільного рівня інфляції у середньостроковій перспективі (3-5 років) з урахуванням ризиків, які можуть негативно впливати на інфляцію.

Читайте такожОВДП втрачають привабливість. Що буде з бюджетом і гривнею

Також Рада надала рекомендації Кабміну:

  1. Вжити заходів для усунення структурних деформацій на внутрішньому фінансовому ринку, пов’язаних з домінуванням запозичень держави.
  2. Розглянути можливість розробки дієвих заходів, що повинні сприяти зниженню залежності надходжень до державного бюджету від коливань обмінного курсу.

Коментарі - 3

+
+12
Андрей Иванов
Андрей Иванов
27 лютого 2020, 20:01
#
Хорошая работа, не пыльная за 150 тыс в месяц. И советы космического масштаба.
+
0
marcher145
marcher145
27 лютого 2020, 22:53
#
«Укрепление гривны застало НБУ врасплох» - смотря на экономический блок государства, у меня складывается впечатление, что экономика основано на колдовстве, а работники профильных структур прогнозируют, исходя из гадания на кофейной гуще...

«Укрепление гривны застало НБУ врасплох» - не ужели, курс зависит не от рынка, сколько валюты зашло, сколько ушло, объем заимствований - разве эти цифры неизвестны?
+
0
Timur12
Timur12
29 лютого 2020, 13:37
#
Именно от суммы зашедшей валюты на рынок. Нерезиденты зашли на огонек в Украину, чтобы купить наших облигаций, которые раньше особенным спросом не пользовались. Зашли естественно с валютой и выбросили несколько миллиардов на покупку гривны для последующей покупки  ОВГЗ.
НБУ никак не может предугадать сколько зайдет инвесторов и вообще решаться ли они зайти. Потому и было относительно неожиданно, но предсказуемо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися