Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 лютого 2020, 13:04

Самозайнятих осіб хочуть звільнити від подвійної сплати ЄСВ

На цьому тижні ВР ухвалила у першому читанні законопроект, що змінює правила сплати ЄСВ. Про те, які новації готують для підприємців депутати, в колонці «Мінфіну» розповів керівник практики податкового права АО Moris Group Василь Андрусяк.

Три новини і всі хороші

Законопроект про № 2166 вносить три зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

1. Якщо самозайнята особа не отримала дохід у звітному кварталі або окремому місяці, то вона не повинна сплачувати обов’язкове мінімальне ЄСВ.

Водночас, важлива ремарка – дане звільнення не поширюється на ФОПів-платників єдиного податку.

2. Якщо особа, що провадить незалежну професійну діяльність, уже зареєстрована ФОП у рамках такого виду діяльності, то платити два ЄСВ не потрібно. Для прикладу: особа зареєстрована ФОП з КВЕДом «Діяльність в сфері права».

Якщо дана особа стане адвокатом і стане на облік як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, то не потрібно буде сплачувати «ЄСВ за ФОПа» плюс «ЄСВ за незалежну професійну діяльність», достатньо буде сплатити один раз.

3. Особи, що провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ.

Тобто даний законопроект повинен покласти край намаганням фіскалів стягнути ЄСВ двічі — за ФОПа і за незалежну професійну діяльність. Також очікується лібералізація попередньої жорсткої позиції щодо сплати ЄСВ незалежно від факту отримання доходів та урівнювання для «незалежників» пільг зі сплати ЄСВ аналогічно до ФОПів та членів фермерських господарств.

Читайте також: ЄСВ та єдиний податок-2020: розрахунки для ФОПів

Чому це важливо

В рамках боротьби зі «сплячими» ФОПами та самозайнятими особами держава зобов’язала їх усіх щомісяця сплачувати ЄСВ хоча б у мінімальному розмірі. Логіка проста – здійснюєш діяльність – плати, зареєструвався «для галочки» чи «може колись знадобиться» — також плати або подумай чи не краще закритися.

Мінімальний щомісячний розмір ЄСВ при цьому установлений на рівні 22% від мінімальної зарплати на 1 січня відповідного року. У 2020 році – це 1 039,06 грн., в 2019 було 918,06 грн. Тобто зі зростанням мінімальної зарплати росте і обов’язкове ЄСВ – хороша спонука до роздумів.

Менше платиш – менша пенсія

До страхового стажу відноситься період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Тобто не було сплати ЄСВ за місяці, коли не було доходу – не включаєм до страхового стажу, наслідок – нижча пенсія.

Читайте також: Право на пенсію в 60 років. Пенсійний фонд надав роз'яснення

Самозайняті особи – хто вони

Хто ж належить до категорії самозайнятих осіб? Уже це просте питання породжує проблематику. Оскільки різні нормативні акти дають різне тлумачення для цієї категорії платників. Наприклад, згідно з Податковим кодексом України — це люди, які надають послуги у наступних сферах:

  •  науковій,
  • літературній,
  • артистичній,
  • художній,
  • освітній або викладацькій,
  • лікарі,
  • приватні нотаріуси,
  • приватні виконавці,
  • адвокати,
  • арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори),
  • аудитори,
  • бухгалтери,
  • оцінщики,
  • інженери та архітектори.

Також до самозайнятих належать особи, що здійснюють релігійну (місіонерську) та іншу подібну діяльність. Плюс є чітка умова: така особа не є працівником або ФОП та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Однак якщо глянем в Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», то цей документ перераховує ті ж самі види діяльності, але встановлює ще одну умову – отримання доходу від цієї діяльності.

Саме ця остання умова закону дає підстави вважати, що в цілях сплати ЄСВ особами, які провадять незалежну професійну діяльність, є всі перераховані категорії виключно за умови отримання доходу від такої діяльності. Тобто нема доходу – ти не здійснюєш незалежну професійну діяльність в цілях сплати ЄСВ.

Податкові органи часто не сприймають такої логіки. Їхня логіка полягає в тому, що будь-яка підприємницька діяльність (в тому числі незалежна професійна) має на меті отримання прибутку. Однак мета отримання і фактичне отримання — категорії різні.

Що чекаємо від законотворців

Даний законопроект є позитивним, однак не достатнім. Він врегульовує питання сплати ЄСВ за періоди, коли самозайняті особи (крім єдинників) не отримували доходу, тільки на перспективу, тобто з моменту його прийняття і далі.

А великі запити рестроспективного врегулювання боргів з ЄСВ за «бездохідні» періоди залишаються відкритими. На сьогодні заборгованість «сплячих» самозайнятих осіб є дуже значною і чутливою для суспільства темою. Скасувати «подвійні» ЄСВ за ФОП+адвокат/нотаріус/виконавець можна тільки через суд через жорстку позицію податкових органів. Тому основні очікування до законодавця стосуються комплексного підходу до врегулювання ЄСВ, а не легких точкових правок.

Звісно все не так просто. Якщо зараз пробачити борги з ЄСВ всім самозайнятим особам, які не получали доходів у минулому, то заради справедливості необхідно буде віддати сплачений ЄСВ тим ФОПам/незалежникам, які навіть попри відсутність доходів єдиний внесок сплатили.

А це означає втрати Пенсійного фонду. Хоча вони і не були б колосальними, але в такому катастрофічному становищі, в якому фонд перебуває останнім часом, кожна гривня на рахунку.

Хтось скаже, що це наш моральний обов’язок здійснювати внески на утримання пенсіонерів. Інші піднімуть на прапор обов’язок держави встановлювати справедливі, рівні, чесні і передбачувані правила здійснення таких відрахувань. Кожен буде по-своєму правий. Подивимось, до якого варіанту, зрештою, пристане держава.

Коментарі - 31

+
+90
zevs1
zevs1
7 лютого 2020, 13:28
#
Уплачен ЕСВ есть стаж , не оплачен нет стажа, дайте возможность чтобы ФОП письменно отказался от пенсии стажа и не уплачивал ЕСВ это личное дело каждого.
+
+14
mary27
mary27
7 лютого 2020, 13:45
#
Отличная идея, я ''за''. Только, пусть и родители ФОПа так же откажутся от пенсии.
+
0
zevs1
zevs1
7 лютого 2020, 18:25
#
Не надо прикрываться родителями , Они будучи в трудоспобном возрасте заработали себе свою пенсию,при этом большинство получают минимальную . Для ФОП нет гарантий по пенсии,зачем платить ЕСВ тем более когда нет дохода за какой то период.
+
+39
mary27
mary27
8 лютого 2020, 20:33
#
Как можно говорить про ''заработали'' в солидарной пенсионной системе, не подскажите?)
И да, в СССР до 1990 была бюджетная пенсия.
+
+1
zevs1
zevs1
8 лютого 2020, 20:58
#
Вы явно не работали в СССР, поэтому не в курсе что с заработной платы государством удерживались отчисления в том числе П/Ф , это и называется то что трудоспобном возрасте накапливается (переведу Вам заработал) на собственную пенсию, но с повышением возраста мало кто получит её .
+
0
mary27
mary27
8 лютого 2020, 21:35
#
Не работала, вы правы.
Но принципы работы пенсионной системы в СССР знаю хорошо)
И пенсия там была бюджетной, из доходов бюджета (и печатного станка) платилась.
Пенс.фонд СССР в 1990 году создали.

В СССР НДФЛ удерживался, 13%, как сейчас в РФ, с з/п кажется более 70 рублей.
Впрочем, в стране государственного капитализма НДФЛ...) Имитировали в первом государстве рабочих и крестьян нрмальную экономику, изо всех сил имитировали.

''это и называется то что трудоспобном возрасте накапливается (переведу Вам заработал) на собственную пенсию'' — нет, не называется.
ЕСВ тут же тратится на текущие пенсии.
Накапливается ровно 0 грн. 0 коп.
Потому, платильщик в солидарный ПФУ ничего не заработал.
Заработали для него те, кто в момент выплаты ему пенсии платили ЕСВ.
Почему — из чувства солидарности)
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 11:13
#
Состоящий в компартии получал зарплату и соответственно пенсию выше чем трудящиеся это Вам о солидарности, узнайте значение слова солидарность и будете удивлены как Государство дурило свой народ,а народ научился дурить Государство так вот и жили и работали.
+
+15
mary27
mary27
9 лютого 2020, 12:07
#
Вай, маладэц, открыл для меня Америку?)
Все наши льготы для ''особых'' людей родом из СССР вообще-то)

Я давно пишу — пора покончить с совком, путем ликвидации совковых льгот.
+
+15
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
13 лютого 2020, 12:03
#
А в чём собственно проблема? В будущем государству не нужно будет платить этому фоп пенсию. А если человек болен или живёт в Запорожье или Кривой рог?
+
+16
demarin
demarin
7 лютого 2020, 13:45
#
При сьогоденній пенсійній системі таке не можливо зробити. Завтра всі масово напишуть такі заяви і ваші дідусі і бабусі пенсію не отримають.
+
+1
zevs1
zevs1
7 лютого 2020, 18:43
#
Вопрос а как же мы жили до этого , ФОП оплачивал только патент не было ЕСВ ,его включили при Тимошенко оплачивали за период в котором был доход , при Гройсмане зделали если нет дохода тоже плати,и по сей день так. Мои и все остальные дедушки и бабушки с них государством удерживалась оплата в пенсионный фонд ,Они пенсию заработали.
+
+15
40380723
40380723
8 лютого 2020, 10:17
#
И что с того? В 91 пенсионный был пуст. Ты не понимаешь разницу между накопительной и солидарной пенсионной системой?
+
0
zevs1
zevs1
8 лютого 2020, 19:27
#
Это ты не понимаешь , внимательно читай может дойдет до тебя.
+
0
mary27
mary27
8 лютого 2020, 20:34
#
Ага, до 1996 ПФУ печатным станком пополняли.
+
0
zevs1
zevs1
8 лютого 2020, 21:00
#
А сейчас не тоже самое,для государства люди это расходы чем меньше людей тем меньше расходов или Вы этого не видите.
+
0
mary27
mary27
8 лютого 2020, 21:38
#
Нет конечно.
ПФУ не эмиссией наполняется, а через ЕСВ и сборы в ПФУ. Конечно расходы, а как вы думали?
+
+4
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 11:03
#
Дефицит П/Ф полностью покрывается из бюджета, пора уже признать что пенсии финансируются из бюджета. Поднимайте дальше налоги, штрафы,РРО и ещё что-то придумайте что бы от малого предпринимательства не осталось и следа.
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 12:12
#
Снова маладэц! Тоже не новость, они по возрасту ~40% бюджетные. Пенсии по инвалидности, утере кормильца и соц.помощь - вообще из сборов в ПФУ финансируются. И опять, а откуда взялся дефицит? Правильно, наплодили льгопоты. РРО никак ПФУ не касается. Да, налоги и штрафы. А то наши ФОПы давно отвыкли от уплаты налогов)
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 13:17
#
То что Вы маладэц во всех вопросах это я уже понял прочитав ваши коменты по другим темам,а на счёт ФОПы давно отвыкли от уплаты налогов наверное по Себе судите.Вы явно ничего в своей жизни не создали а РРО это поможет собирать штрафы с малого предпринимательства.
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 13:24
#
Как забавно наблюдать, когда оппонент ничего не может ляпнуть по существу.
Как вы сейчас)

''вы явно ничего не создали'' — пишет мне аноним из интернета.
Который конечно много-много создал в своей жизни?
С клавиатуры)

Я не против возвращать мелких предпринимателей к цивилизованной деятельности)
Пусть платят налоги.
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 14:23
#
Ляпайте дальше в свое удовольствие Вам это идёт.Если бы Вы когда то были предпринимателем то Вы поняли суть , любой коммерсант рискует деньгами и отвечает имуществом для получения прибыли Вам этого не понять , Вы явно не имеете опыт общения с органами. Новые подходы показывают как и на сколько будут нагибать этот малый бизнес который от государства нечего не просил и не просит .
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 14:28
#
​​​​​Ясно, поздравляю со сливом)
''малый бизнес, который от государства нИчего не просил'' — для начала, пусть малый наебизнес платит налоги, на уровне НДФЛ/корпоративного налога.
Т.е. как все, а не 800 грн/мес.
Чтоб не было схем с уклонением от налогов через внутренний офшор)
И официально трудоустроит всех своих наемных рабов.
А после пусть рвет тельняшку на груди)

''Коммерсант рискует деньгами'' — это личные проблемы коммерсанта, которые не должны никого волновать.
Насчет ''отвечает имуществом'' — насмешили.
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 14:53
#
Ходить на работу и зарабатывать самостоятельно это две большие разницы. Понятно за Вас налоги платит работодатель , НАЧНИТЕ Свой малый бизнес и ощутите всю прелесть на СЕБЕ а потом будете долго смеяться.
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 18:35
#
Не могу понять, чего хочет от меня этот мелкий (даже микроскопический) наебизнесмен:
Чтоб я его пожалела, или ему позавидовала?)

Вы для начала начните платить налоги, как все (18%).
Заплатите штрафы, за то, что систематически на… обманывали родное государство (в нормальной стране еще б отбыли за это срок).
Трудоустройте всех своих наемных рабов, как положено.

А потом будете себя пяткой в грудь бить)
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 18:47
#
Нечего отвечать если нечем понимать .
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 19:03
#
Прям про себя написали)
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 19:11
#
Это про Вас mary27 . Ходите на работу и протирайте штаны и юбки по очереди.
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 19:23
#
Кажется, наш микроскопический наебизнесмен - из безработных с субсидией?)
+
0
zevs1
zevs1
9 лютого 2020, 21:53
#
Как низко Вы упали .
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
9 лютого 2020, 11:28
#
Я не совсем понял что значит двойное ЕСВ, я что потом двойную пенсию получать буду, или как? В любом случае весь этот трешак будет проводиться до тех пор, пока все трудоспособное население не свалит отсюда нафик. Останутся одни предпенсионники, вот пусть потом и придумывают законы. Будет интересно посмотреть что они кроме земли решать продавать последние трусы?
+
0
mary27
mary27
9 лютого 2020, 12:17
#
Все в кучу свалили. Или как.  Когда ''все трудоспособное население свалит'', это самое население автоматически станет бесправными мойщиками туалетов. Без права на пенсию. Что здесь, что там) Насчет пенсий - это они своих родителй кинут. Заодно наконец ликвидируют эту черную дыру под названием ПФУ. ''Что они кроме земли решили продавать'' - вы недовольны, что вам наконец вернули право распоряжаться собственностью?) И да, ничего не будут, ПФУ-то тогда можно смело закрывать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися