Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 січня 2020, 12:21

Нафта подорожчала після підписання торгового договору між Штатами і Китаєм

Дональд Трамп і Лю Хе підписали угоду про першу фазу врегулювання торгового конфлікту між Сполученими Штатами і Китаєм, яка передбачає, в тому числі, підвищення закупівель КНР американської енергетичної продукції. Нафтовий ринок відреагував на новину підвищенням, зазначає lblv.com.

Ситуація на ринку нафти

Так, ф'ючерси на нафту марки Brent піднялись на 0,8% – до 64,49 долара за барель. Таке ж зростання показала і нафта WTI, піднявшись до 58,26 долара за барель.

В рамках першого етапу торгової угоди з США КНР пообіцяла збільшити закупівлю американської нафти, СПГ та інших енергоносіїв на суму більше ніж в 50 мільярдів доларів в найближчі два роки. Аналітики відзначають, що умови були узгоджені давно, але навіть формальне підписання підтримало настрій на ринку.

Що ще очікувати після підписання «першої фази» договору?

Основним пунктом угоди є зобов'язання КНР у дворічний період збільшити закупівлі американських сільгосптоварів і послуг мінімум на 200 млрд доларів, порівняно з 186 млрд доларів у 2017 році.

Так, Китай має збільшити імпорт енергоносіїв із США на 54 млрд доларів, промислової продукції – на 78 млрд доларів, сільськогосподарських товарів – на 32 млрд доларів, послуг – на 38 млрд доларів.

Також підписання першого етапу угоди скасувало заплановані мита на смартфони, ноутбуки та іграшки з КНР і знизило у два рази розмір тарифів на інші товари китайського виробництва вартістю 120 млрд доларів – до 7,5%.

При цьому залишаються мита у розмірі 25% на китайські промтовари, що використовуються в американському виробництві, вартістю 250 млрд доларів і мита на американські товари вартістю 100 млрд доларів, введені КРН як реакція на підвищення тарифів США.

Як повідомляє lblv.com, американський президент пообіцяв скасувати решту мит, якщо сторони домовляться про умови «другої фази» угоди.

Єва Орлова, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін