Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 січня 2020, 7:43

Початок року: Що коїться з курсом

Новорічні свята підійшли до кінця. Цього тижня міжбанк стартував у середу, 8 січня. З рівнів 23,84/23,88 гривень за долар до вечора курс зріс до 23,97/24,00 гривень.

З 8 до 11 січня (робоча субота) поведінка учасників ринку і курс буде залежати від кількох факторів.

Що буде впливати на курс цими днями 

1. Входження бізнесу в звичайний діловий ритм після тривалих вихідних і початок нового звітного періоду.

Якщо 3-го січня компанії ще підводили підсумки минулого року і остаточно визначалися зі своїми завданнями на січень, перший квартал, півріччя і весь 2020 рік, то з 8-го числа вони увійшли в повноцінний ритм роботи. Це поступово збільшить обсяги операцій на міжбанку. Клієнтам треба оперативно профінансувати закупівлю сировини і матеріалів для виробництва, оплатити оренду і розрахуватися з персоналом за зарплатою за грудень минулого року. Частина цих коштів буде забезпечена за рахунок отриманих в кінці 2019 року відшкодувань ПДВ експортерам. Але і на міжбанківський ринок також вийде валютна виручка, що зайшла в Україну за цей час вже січня цього року, для покриття поточних гривневих витрат клієнтів;

2. Репатріація дивідендів «дочками» іноземних компаній і відсутність цими днями нового аукціону з розміщення ОВДП.

За рахунок надходжень гривні від відшкодувань ПДВ в кінці грудня минулого року — з 8 до 11 січня, знизиться потреба експортерів у продажі валюти. Вони скоротять обсяги її пропозиції на міжбанку і будуть намагатися підняти цінники.

Їм допоможуть в цьому «дочки» іноземних компаній, які будуть купувати валюту під вивід дивідендів. Традиційно вони проводять ці операції на самому початку місяця. Але цього разу графік змістився через тривалі новорічні вихідні.

Спекулянти і експортери намагаються максимально скористатися цією ситуацією і підійняти котирування. А відсутність аж до 14 січня аукціонів Мінфіну України з розміщення ОВДП призведе до скорочення припливу валюти від нерезидентів на міжбанк у цей період і знову ж таки підіграє спекулятивному розгойдуванню курсу;

3. Поведінка Нацбанку, курс в обмінниках і ліквідність у банківській системі.

Поведінка НБУ. Це найвагоміший фактор курсоутворення цими днями. Нацбанк спробує поповнювати свої резерви щодня, як мінімум, на чергові $50 млн. Він буде викуповувати долар на міжбанку і цим буде підтримувати курс долара на міжбанку. Саме цінники Нацбанку, за якими він буде викуповувати долар, і стануть головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів. У ті дні, коли попит буде ситуативно перевищувати пропозицію, регулятор намагатиметься залишатися в ролі спостерігача, не підтримуючи гривню.

Читайте також: Рекорд за 14 років. У НБУ розповіли, скільки валюти викупили з ринку за рік

Готівковий ринок. Власники обмінників при виставленні своїх цінників будуть змушені дуже уважно стежити за мінливою ситуацією на міжбанку. Частина обмінників продасть через валютні позиції банків свої надлишки валюти, накопичені за новорічний період.

Активним союзником для гривні обмінники вже не будуть. Вони припинять занижувати курс прийому валюти у громадян, як це було в останній період.

Більш того, при ситуативних спекулятивних розгойдуваннях міжбанку, обмінники можуть вже і самі додатково розгойдувати курс, граючи «на випередження» при підвищенні котирувань. Основним для них цими днями буде співвідношення реального попиту і пропозиції валюти з боку населення. Працювати обмінки продовжать у форматі «з обороту», але з досить широким рівнем спреду, щоб мінімізувати свої валютні ризики.

Ліквідність у банківській системі.

Вільна гривнева ліквідність у банках зараз знаходиться на прийнятному рівні. Залишки на коррахунках банків на ранок 3 та 8 січня знаходилися в межах від 50,5 до 52,4 млрд гривень. Цього було цілком достатньо для виконання всіх вимог щодо ліквідності з боку регулятора. Не буде особливо тиснути гривневий навіс на валютний ринок і цими днями, навіть з урахуванням майбутніх з 8-го числа погашень раніше випущених ОВДП. За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період з 8 до 11 січня будуть знаходитися в межах від 48 до 60 млрд гривень.

4. Міжнародний ринок.

Через загрозу серйозного військового конфлікту між США та Іраном — на міжнародних майданчиках різко подорожчали нафта і золото. Нафта — на побоюваннях скорочення її постачань з Близького Сходу, а золото — за рахунок відходу інвесторів з різних сфер інвестицій в найбільш ліквідний та безпечний світовий актив.

Читайте також: Ціна золота зросла до шестирічного максимуму

Такі військово-політичні проблеми серйозно вплинуть на співвідношення пар євро/долар і долар/рубль на зовнішніх ринках і опосередковано будуть відображатися на котируваннях гривні щодо євро і рубля на українському міжбанку.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на період з 8 до 11 січня

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів будуть орієнтуватися на:

  • поведінку котирувань міжбанку з оперативною реакцією на його зміни;
  • обсяг попиту і пропозиції на валюту з боку населення і конкуренцію між обмінниками в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній і банків розширять і будуть тримати в межах: у фінкомпаній 15-30 копійок, а в банках — від 25-50 копійок.

Ризики різких коливань євро і рубля щодо долара через конфлікт США-Іран на міжнародних ринках різко зросли. Це дає «Мінфіну» підстави прогнозувати дуже часту зміну цінників в обмінниках за євро і рубль протягом дня.

«Мінфін» також прогнозує широкий коридор за доларом на 8-11 січня: в обмінниках фінкомпаній в межах 23,60-24,45 гривень, а в банках 23,50 -24,50 гривень.

На міжбанку. Найближчі дні будуть дуже складними на міжбанку. Ось основні причини тиску на гривню:

1) відсутність припливу валюти від нерезидентів під купівлю ОВДП. Наступний аукціон відбудеться тільки 14 січня;

2) потенційні валютні ралі на зовнішніх ринках (конфлікт США -Іран);

3) млява пропозиція валюти з боку експортерів. У них ще залишилася гривня від відшкодування ПДВ з минулого року;

4) зростання попиту на валюту за рахунок репатріації дивідендів “дочками“ іноземних компаній;

5) активізація готівкового валютного ринку з метою спекулятивних заробітків на розгойдуванні курсу.

Поки що більшість факторів, які були описані вище «Мінфіном», працюють проти гривні.

Нацбанк залишиться основним маркетмейкером на міжбанку. Він продовжить поповнювати резерви за рахунок скуповування долара через Matching або аукціон, що також створить додатковий тиск на гривню.

В цю суботу (робочу в Україні і вихідну в ЄС і США) у спекулянтів з'явиться додатковий шанс погойдати курс долара на малооб'ємному ринку з постачанням всіх валют на умовах ТОМ.

За нашими розрахунками, без особливого тиску на гривню Нацбанк зможе викупити на міжбанку за ці дні не більше $50-80 млн. Скупки регулятором великих сум (наприклад, щодня чергових $50 млн) — призведуть лише до зростання котирувань міжбанку.

За прогнозом «Мінфіну», у період з 8 до 11 січня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в широких межах 23,65-24,35 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У середу — п'ятницю — в межах до $180-230 млн при укладенні до 470-600 угод за рахунок активізації всіх клієнтів після новорічних і різдвяних свят;

В робочу суботу — в межах до $100-140 млн з поставкою валюти на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, отримання купленої валюти — на наступний робочий день, тобто в нашому випадку — в понеділок 13 січня) при вчиненні до 260-340 угод.

Коментарі - 11

+
+55
Все буде Україна
Все буде Україна
9 січня 2020, 9:42
#
В таком болотi,i чорт ногу зламае.I главне нi виводу,нi конкретики.Краще б написали,хто це все творить,було б цiкавiше.Ато не понятно вже,чи це НБУ,чи якийсь дядько iздiваеться над людьми.
+
0
Stap
Stap
9 січня 2020, 10:01
#
Эт точьно.
+
+104
Алексей Козырев
Алексей Козырев
9 січня 2020, 10:08
#
Для Иван Горохов. Какой конкретики Вам не хватает? Они ж четко написали и причины происходящего и коридор на эти дни по курсу. Да и с тем, кто и зачем это делает, а также механизм создания искусственного роста котировок и возникновения формального дефицита по валюте на межбанке, а также цели для чего они это делают — они тоже описали. Если есть что добавить по статье или мысли по сути — напишите, подискутируем тут с народом. Только орфографию свою поправьте вместе с таким же Вашим другом Stap, а то ощущение, что Вы второй класс школы только закончили и грамматику вообще не изучали. Это ж даже не суржик. По две ошибки в слове пишите.
+
+12
Magendavid
Magendavid
9 січня 2020, 13:49
#
Дядько Володька прикіл тяне)
А під прикілом і гроши легше тирить
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
9 січня 2020, 10:34
#
На самом деле поддержу МинФин, все правильно расписали, только сегодня утром, почему увидел статью.

Добавить нечего. Только сейчас НБУ будет потыкать как вчера, то уйдем 24,50 + легко.
+
+10
Vladimir T
Vladimir T
9 січня 2020, 10:44
#
Это будет просто отлично!
+
+16
AlexZag
AlexZag
9 січня 2020, 13:48
#
Это будет ужасно! Резкие скачки ни к чему хорошему никогда не приводили. Только плавный наклонный курс.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
9 січня 2020, 11:51
#
Куда инвестировать деньги в 2020 году?

https://www.youtube.com/watch?v=I6Vqcije_lI

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео
+
+65
frontman
frontman
9 січня 2020, 15:20
#
Началась «ломка» в НБУ и Минфине. Отсутствие аукциона по размещению ОВГЗ. Это для них как отсутствие дозы для наркомана.
+
0
Kasakin54
Kasakin54
10 січня 2020, 10:01
#
Мне в ближайшие дни нужно купить определенное количество евро. Хотелось бы знать мнение «гуру», когда это лучше сделать (с учетом вероятного изменения курса к гривне). Спасибо.
+
0
AlexZag
AlexZag
10 січня 2020, 10:26
#
«Гуру» ничего не скажет, пока нет чёткого понимания, что будут предпринимать Минфин и НБУ, в связи с событиями 26-28 декабря, ведь первый аукцион ОВГЗ будет только 14 января, вот тогда и будет общий тренд виден, до этого пока гривна будет падать скорее всего, а значит нужно понимать когда наступят «ближайшие дни», если до 14 января, то покупать нужно было еще вчера.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися