Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 січня 2020, 11:09

Газотранспортну систему відокремили від Нафтогазу

1 січня 2020 року незалежний оператор ГТС повністю відокремився від Групи Нафтогаз та розпочав автономну роботу — транспортування природного газу для споживачів України та ЄС. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомивголова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Як зазначив Коболєв, Україна виконала норму Третого енергопакету ЄС і довела, що є відповідальним та надійним союзником.

За його словами, Нафотогаз перестав бути акціонером (бенефіціаром) оператора ГТС, але стає його великим клієнтом, а також готовий по-партнерськи підтримувати в ініціативах направлених на розвиток цивілізованого та конкурентного газового ринку в Україні.

«Це була наймасштабніша реформа в енергетчному секторі за всю історію незалежної України. Дякую Президенту, Уряду, депутатам ВРУ, НКРЕКП та всім залученим за волю та злагоджену кропітну роботу на результат, якого вдалось досягти за останні півроку», — констатував голова НАК.

1 січня 2020 року незалежний оператор ГТС повністю відокремився від Групи Нафтогаз та розпочав автономну роботу — транспортування природного газу для споживачів України та ЄС.
Фото: Хвиля

Раніше повідомлялося

  • НАК «Нафтогаз» та Газпром підписали новий контракт на транзит газу на п’ять років.

  • Газпром заплатив НАК «Нафтогаз України» $2,9 млрд, присуджених Стокгольмським арбітражем у спорі про контракт на транзит.

  • Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг схвалила підвищення цін на транспортування газу в два етапи в 2020 році.

  • З 1 січня тариф буде складати від 0,28 до 1,99 гривень за кубометр на місяць, з 1 липня — від 0,28 до 2,73 гривень за кубометр на місяць в залежності від регіону. В середньому по країні підвищення складе 30%.

Читайте також: З січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

  • Фіксована ціна на газ для населення до кінця опалювального сезону складе 6600 гривень за тис. кубічних метрів з ПДВ без транспортування.

Коментарі - 13

+
0
Sozdatel
Sozdatel
2 січня 2020, 12:27
#
Та правильно, нечего кормить одни прослойки, самим тоже хочется на роверах ездить и жить как нормальные люди, а не выживать от подачки к подачке.. Да и детей нужно обеспечить.. Так что все вполне логично..
+
+54
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 13:18
#
Може перед тим як писати своє «ФЕ» варто ознайомитися з суттю питання? 
Наприклад хоча б з тим, що це вимога ЕС і в такому форматі в Европі працює газовий ринок, що це дасть можливість вийти на ринок новим як імпортерам так і внутрішнім дистрибюторам газу для промисловості та населення, що демонополізує ринок.
+
+45
Sozdatel
Sozdatel
2 січня 2020, 14:10
#
Ви не дивіться на Европу, бо будете жити думками з Европою, но в українській Ж.. Якщо щось і робиться під Европу, то не з метою щоб ненька розквітала.. Полюбе пару нюансів для своїх лишили щоб можна було щось прокрутити коли шумиха спаде, бо тут бачу активісти познаходилися з вимогами жити як в Европі і основне завдання уряду - лише контролювати їх щоб не вийшло з під контролю, бо поки у влади треба не тільки усе «попровертати», а ще й успішно позамітати сліди, а це не діло одного дня..
+
+36
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 14:16
#
Крім бла-бла-бла, по суті, в чому конктрено ви бачите ризики можете написати?
Ви за монополію і відсутність конкуренції на ринку газу?
+
0
Sozdatel
Sozdatel
2 січня 2020, 17:20
#
Мені усерівно, моя сім'я нічого з цього не матиме.. Якщо буде монополія - це погано, бо гроші будуть зосереджені в одних руках.. Антимонопольному відстьогувати усерівно будуть, но всеж гроші в основному в одних руках.. Якщо ринок газу - схаменуться бариги усіх мастів.. Самі вумні з лаве скуплять оптом націнений об'єм і будуть намагатися перепродати, почнутся трабли з договорами, безкінечнними переоформленнями і т.д. Но є нюанси: монополізувати надто довго нереально, а ще й небезпечно, тому усе й міняється.. З точки зору піпла - краще монополія, хоча якість гірша у монополістів, це факт.. Якщо конкуренція - безкінечна розбериха, ціни трохи дешевше, постійно якісь проблеми під які підлаштовуються і конкуренти, замість того щоб проблеми вирішувати і т.д.
+
0
Andrey M
Andrey M
2 січня 2020, 17:51
#
«З точки зору піпла - краще монополія» - після цього не бачу сенсу далі що-небуть пояснювати...
+
+15
Sozdatel
Sozdatel
2 січня 2020, 18:50
#
Та хоть пояснюйте, хочете ні. Можете навіть стрептиз станцювати, а коли принесуть квитанції - усерівно заплатите, тому це усе з разряду балачок)
+
0
Alex Alex
Alex Alex
2 січня 2020, 13:03
#
Все очень просто, теперь будем платить ещё отдельно за транспортировку. Покращення
+
+15
bonv
bonv
2 січня 2020, 16:36
#
Так завжди роблять. І при цьому одночасно піднімають ціни і на транспортування, і на газ..
+
0
Sozdatel
Sozdatel
2 січня 2020, 17:23
#
Шаг конем чтоб напрямую не рисовать в платежках новую цену, зато автоматом кто-то из семьи получает стабильный приплод лаве, да еще и абсолютно законно.. Профит..
+
+15
bonv
bonv
2 січня 2020, 19:54
#
Штрафи збільшити, податки збільшити, тарифи підняти — зе-ініціативи.
+
0
Sozdatel
Sozdatel
3 січня 2020, 10:42
#
Доходи сім'ї збільшити, терпил напрягти, бюджет на запудрювання мозку піплу збільшити..
+
+30
bonv
bonv
2 січня 2020, 13:27
#
З 1 січня 2020 року в порівнянні з груднем 2019 року ціна на газ зросте на 28,6% - з 4277 грн до 5500 грн - Нафтогаз України.
З 1 січня 2020 року підвищать  тарифи на транспортування газу і вдруге з  1 липня 2020 року.
І ніби транзит з росією підписали а ціни вверх..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися