Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2019, 12:36

Трамп злякав інвесторів і доларових биків

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії Global FX, настрої інвесторів різко погіршилися у другій половині торгів понеділка – ринки потрапили під вплив новинних заголовків від Трампа, які змусили гравців забути про позитивну китайську статистику. Американський лідер написав у твіттері про відновлення мита на імпорт сталі та алюмінію з Аргентини і Бразилії, звинувативши дві країни в конкурентній валютній девальвації. В доважок до невизначеності у відносинах з Китаєм, які загострилися після підписання законопроектів по Гонконгу, це стало справжнім ударом для фондових майданчиків, де всі дружно побігли від ризиків. В результаті індекси Уолл-стріт понесли значні втрати, які в середньому становили близько 2%.

В Азії паніка вже вщухла, і настрої стабілізувалися, але осад виразно залишився. На цьому тлі японський Nikkei 225 просів на 0,64%, китайський Shanghai Composite відновився в межах 0,3%, гонконгський Hang Seng подешевшав на аналогічну величину, південнокорейський Kospi знизився на 0,38%, а австралійський S&P/ASX 200 впав на 2,19% після того, як РБА залишив ставку без змін, на рівні 0,75% і вказав на деяке ослаблення понижувальних ризиків, що знижує ймовірність пом'якшення політики в подальшому. Перед початком торгів у Європі настрої гравців виглядають суперечливими, але тенденція ухилення від ризиків явно простежується.

Долару теж дісталося від Трампа напередодні. Президент в черговий раз розкритикував Пауелла і Федрезерв за небажання діяти більш агресивно у питанні зниження ставок, а також не забув поскаржитися на негативний вплив сильного долара. На цьому тлі гравці кинулися продавати американську валюту, а масла у вогонь підлили несподівано слабкі дані по промисловому PMI США, який в листопаді знизився до 48,1% проти 48,3% у жовтні і прогнозу на рівні 49,2%.

Так, пара євро/долар, скориставшись моментом, підскочила до максимумів поблизу 1.11 від рівня 1.10 і сьогодні консолідується у флеті, отримуючи підтримку в районі 100-денний ковзної середньої. Долар/ієна напередодні різко обвалилася від довгострокових максимумів, але зустріла підтримку у вигляді 200-денний ковзної середньої, від якої відновлюється на ранкових торгах у вівторок, тестуючи рівень 109.00.

Нафта намагається розташуватися на позитивній території, осцилюючи навколо рівня 61 долар за барель. Brent не змогла пробити позначку 62 долара в понеділок і тепер гравці діють досить обережно, гадаючи, яким буде вердикт країн ОПЕК+ в кінці цього тижня. У разі розчарування рішенням експортерів ринок накриє хвиля агресивних розпродажів, але з іншого боку, Саудівської Аравії важливо підтримати ціни на більш високих рівнях перед IPO Saudi Aramco.

Економічний календар сьогодні не рясніє подіями. Єврозона публікує індекс цін виробників, Британія – індекс ділової активності в будівельному секторі, а США – індекс ділових умов ISM Нью-Йорка.

За матеріалами Global FX

Коментарі - 1

+
0
Sozdatel
Sozdatel
3 грудня 2019, 13:08
#
Горе-горе
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися