Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2019, 10:25

Безпрограшна інвестиція в нерухомість

Ажіотажний попит навколо українських ОВДП поступово вщухає: ставки дохідності за ними знижуються з початку серпня і сьогодні складають 14,75% для 5-річних паперів з перспективою подальшого падіння. Крім того, в IV кварталі Мінфін вирішив не випускати валютні облігації. Для тих, хто шукає порівняно схожий по надійності інструмент довгострокових вкладень, ТОП-темою стає покупка житла бізнес-класу. До того ж цей варіант інвестування демонструє тенденцію зростання прибутковості в багатьох мегаполісах світу, включно зі столицею України.

Як свідчать інвестиційні тренди, в останні роки нерухомість продовжує залишатися самим надійним і безпечним активом, який тільки зростає в ціні. За даними Bloomberg, європейські інвестори активно скуповують нерухомість: в 2018-му ціни на житло в ЄС підвищилися в середньому на 4,5%, і це максимальний показник за останні 10 років. Зростання цін на нерухомість відбувається всупереч уповільнення темпів економічного зростання. Україна активно прагне в Європу і тенденції на нашому ринку багато в чому повторюють європейські: за даними ряду київських девелоперів до 40% квартир в ЖК продаються як об'єкт інвестицій, а інтерес до деяких ЖК такий високий, що близько половини квартир купується з метою подальшого перепродажу або здачі в оренду.

При цьому, на відміну від європейської нерухомості, вкладення в Україні здатні принести власникам прибутковість до 16-20% річних — якщо інвестувати в об'єкт на ранніх стадіях будівництва і враховувати прогнозне зростання цін за будівельний цикл. Перш за все, мова йде про інвестиції в житлову нерухомість бізнес-класу: саме таке житло в найбільшою мірою дорожчає за час будівництва. Як показує статистика елітних новобудов Києва за останні 3 роки, з моменту початку будівництва і до здачі об'єкта ціна за 1 кв. м такого житла може збільшитися на 35-45%, а також зростає ще до 10-12% в рік протягом перших років після введення будинку в експлуатацію. Крім того, для інвестицій в сегмент житлової нерухомості бізнес-класу характерні куди менші ризики, ніж для вкладень в житло економ-формату або комерційну нерухомість.

«По-перше, попит на такі об'єкти більш стійкий — він в меншій мірі залежить від макроекономічної стабільності в країні, ними найбільше цікавляться платоспроможні покупці. По-друге, зазвичай таку нерухомість будують відомі забудовники, з репутацією і достатнім досвідом на ринку, що дозволяє інвесторові зробити усвідомлений вибір і більш точний прогноз щодо прибутковості своїх вкладень», — коментує ситуацію Олексій Величко, фінансовий консультант «Глобал Консалтинг».

При цьому експерти виділяють як мінімум 3 критерії, яким повинен відповідати вдалий об'єкт інвестицій в сегменті житла бізнес-класу.

1. Розташування об'єкта

Місцезнаходження будинку максимально відображається на престижності об'єкта. У Києві, як, втім, і в інших містах, найпрестижнішими вважаються центральні райони: Печерський і Шевченківський. Престижність району забезпечує не тільки легку транспортну доступність до бізнес-центрів, банків, модних магазинів, пам'яток, а й певне оточення. Наприклад, 90% новобудов Печерського району — це ЖК високого класу, жителями яких є заможні люди з високим соціальним статусом.

2. Архітектура і дизайн

Інвестиційно-привабливий житловий будинок — це будинок, в проектування якого вкладена яскрава ідея, втілена в досконалу форму. Сучасна успішна людина не прагне до життя «як у всіх» — їй потрібні оригінальні рішення. Тому для успішної інвестиційної покупки варто звернути увагу на ЖК з креативної архітектурною та дизайн-концепцією.

«Архітектурні тренди найближчих 3-5 років — це повне скління, використання природних матеріалів та при цьому — сучасних форм, строгість і футуристичність. Сьогодні в Києві є кілька цікавих об'єктів на ранніх стадіях будівництва, у яких будуть в повній мірі втілені ці тенденції», — зазначає керівник відділу дизайну компанії DIM Group Євгенія Балабан.

3. Інфраструктура і функціональність

Купуючи квартиру, людина насправді не тільки отримує житло, а в певному сенсі «купує» і всю навколишню інфраструктуру, якою доведеться користуватися. Тому розвинені райони з достатньою кількістю престижних навчальних закладів — від дошкільних до вищих, зручними транспортними розв'язками, доглянутими зеленими зонами завжди будуть служити важливим базисом для формування ціни нерухомості. Важлива і інфраструктура самого житлового комплексу. Перші поверхи ЖК бізнес-класу найчастіше багатофункціональні — тут розміщуються ресторани, магазини, офіси. Але зазвичай цього недостатньо: в найбільш привабливих об'єктах обов'язкова наявність висококласного консьєрж-сервісу, щоб жителі могли дійсно економити свій час. Велика увага приділяється сучасним технологіям, які забезпечують зручність користування публічними просторами ЖК: наприклад, в будинку використовують тільки швидкісні ліфти. І, звичайно, особливий акцент повинен бути зроблений на питаннях конфіденційності і безпеки. Такий комплексний підхід забезпечує тривале зростання цін на квартири: як в період будівельного циклу, так і в перші 5 років після заселення — на 4-10% щорічно, коли переваги користування всією інфраструктурою стають очевидні.

Коментар директора з маркетингу DIM Group Бронислава Чумака:

«Ми оцінили всі фактори, які важливі для інвесторів житлової нерухомості бізнес-класу, і реалізували їх в нашому проекті А136 Highlight House. Такий комплексний підхід дозволяє нам прогнозувати високий інвестиційний потенціал ЖК. Наприклад, вартість квартири в А136 площею 79 кв. м становить 159 100$, або 2012$ за кв. м. З урахуванням діючої спеціальної пропозиції від забудовника вкладення інвестора при купівлі квартири складуть 130 455$. З огляду на розташування в Печерському районі, нестандартну архітектурну концепцію — 33 поверхи з панорамними вікнами і скляними терасами, високу функціональність — квартири з індивідуальним плануванням, наявність власної інфраструктури і інноваційних сервісів для мешканців — до моменту здачі будинку ціна за 1 кв. м такого житла очікувано перевищить позначку в 2616$, або 206 700$ за зазначену квартиру. З огляду на терміни введення в експлуатацію для А 136, можна спрогнозувати прибутковість для інвесторів на рівні 18,7% річних. І це навіть без урахування щорічного зростання цін на нерухомість, а тільки спираючись на дані будівельного циклу».

Коментарі - 13

+
+103
Андрій Зарубін
Андрій Зарубін
23 жовтня 2019, 10:36
#
Минфин в погоне за деньгами рекламодателей постит откровенную чушь. «Беспроигрышная инвестиция» это в принципе оксюморон.

«недвижимость продолжает оставаться самым надежным и безопасным активом, который только растет в цене»
Автор статьи вообще выходил на улицу в последние пять лет?
+
+49
Duke
Duke
23 жовтня 2019, 10:54
#
Недвижимость в Украине сложно назвать инвестицией, в принципе, если вы не профи. Опыт того же Драгон Капитал доказывает это. У них доходность по коммерции минимум 30% годовых.
Честно, вы какой-то странный, по вашему любая инвестиция это обязательно проигрыш? - вы так написали.
И к Минфину какие претензии, там возле новости есть пометка, что это реклама. Напишите застройщику, что они обманывают)
+
+30
Андрій Зарубін
Андрій Зарубін
23 жовтня 2019, 11:08
#
>Честно, вы какой-то странный, по вашему любая инвестиция это обязательно проигрыш? — вы так написали.
Я так не писал.
Любая инвестиция — это риск. Гарантированно беспроигрышных инвестиций не бывает априори.

>И к Минфину какие претензии, там возле новости есть пометка, что это реклама. Напишите застройщику, что они обманывают)
Если бы Минфин разместил рекламу героина, были бы к нему претензии или можно было бы это «списать» на пометку «реклама»? Минфин публикует информацию, которая вводит в заблуждения, а значит подрывает доверие к остальным своим постам.
+
+45
Valent
Valent
23 жовтня 2019, 11:26
#
С тем, что «Любая инвестиция — это риск» — соглашаюсь с Вами на все 100%.
А вот насчет сравнения с рекламой героина, то тут явно перегибаете. Реклама наркотических средств — запрещена, а реклама инвестиционных проектов — нет.
К тому же ответственность за достоверность рекламного материала несет рекламодатель, а не сайт, где такая реклама размещается. Это общепринятая практика.
+
0
Андрій Зарубін
Андрій Зарубін
23 жовтня 2019, 11:47
#
Сравнение с героином только для того, чтобы продемонстрировать, что издатель несет ответственность перед читателями за то, что публикует. И публикация материалов «разбогатей быстро» — это также вредный контент, который ставит под сомнение качество СМИ. Естественно, нет ничего противозаконного в этой публикации. Просто она очень низкого качества.
+
+30
Duke
Duke
28 травня 2020, 10:48
#
А вы готовы платить за публикации «высокого качества»? Пользуетесь бесплатно, а требования ого-го) Или вы так, чисто потролить?
+
0
Андрій Зарубін
Андрій Зарубін
28 травня 2020, 18:00
#
Я пользуюсь платной подпиской на НВ, например. Там контент хорошего качества, как по мне.  При чем тут троллинг?
+
+28
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 11:14
#
«При этом, в отличие от европейской недвижимости, вложения в Украине способны принести владельцам доходность до 16-20% годовых – если инвестировать в объект на ранних стадиях строительства и учитывать прогнозный рост цен за строительный цикл.» - розкажіть це інвесторам Укрбуду, Аркади та багатьох інших забудовників, де порушуються терміни введення об"єктів чи взагалі вони стали довгобудами.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
23 жовтня 2019, 11:24
#
Добавьте туда ЖК Рибальский, где участвует РиверСайд и УкрБуд, там также никак не достроят, а цены ппц городили космос. Вот там попали жестко.

Там сейчас не доходность 16-20%, а убыток 16-20% в долларах каждый год.
+
0
Андрій Зарубін
Андрій Зарубін
23 жовтня 2019, 11:47
#
Тут, как говориться, может принести, а может и унести :)
+
0
Andrey M
Andrey M
23 жовтня 2019, 11:57
#
Ну так варіант же «безпрограшний», щонайменше зі слів забудовника ! :)
+
+26
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
23 жовтня 2019, 11:57
#
100% Подобную лабуду несли в 2008 и особенно в конце 2013, с перспективой вступления в ЕС )))
+
+11
DataProvider
DataProvider
23 жовтня 2019, 12:18
#
>>При этом, в отличие от европейской недвижимости, вложения в Украине способны принести владельцам доходность до 16-20% годовых

Или минус 100%, если объект «заморозят».

upd: Комментаторы выше уже отметили и другие перспективы вложений в недвижимость, кроме прибыли в 16-20%.
Молодцы! Плюсанул Вас.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися