Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 жовтня 2019, 8:20

Нобелівську премію з економіки дали за боротьбу з бідністю

Нобелівський комітет присудив премію Шведського національного банку пам'яті Альфреда Нобеля з економіки Абхіджіту Банерджі, Естер Дюфло і Майклу Кремеру. Про це йдеться в офіційному прес-релізі Нобелівського комітету, пише ЕП.

Нобелівський комітет присудив премію Шведського національного банку пам'яті Альфреда Нобеля з економіки Абхіджіту Банерджі, Естер Дюфло і Майклу Кремеру.
Фото: unian.net

Що відомо

  • Дюфло 1972 року народження стала другою жінкою і молодим вченим, яка отримала премію.

  • Премія присуджена вченим за «експериментальний підхід до боротьби з глобальною бідністю».

«Дослідження Банерджі (Масачусетський технологічний інститут, США), Дюфло (Масачусетський технологічний інститут, США) і Кремера (Гарвардський університет, США) допомагають нам боротися з бідністю.

Дослідження, проведене нинішніми лауреатами, значно поліпшило нашу здатність боротися зі світовою бідністю. Тільки за два десятиліття їх новий підхід, заснований на експерименті, удосконалив економіку розвитку, яка зараз є процвітаючим полем для досліджень», — йдеться в заяві Нобелівського комітету.

«Одним з найбільш актуальних питань людства є зменшення бідності в світі у всіх її формах. Більше 700 мільйонів людей все ще мають надзвичайно низькі доходи. Щорічно близько п'яти мільйонів дітей у віці до п'яти років помирають від захворювань, які часто можна було б запобігти або вилікувати за допомогою недорогих методів лікування.

Лауреати ввели новий підхід до отримання достовірних відповідей про найкращі способи боротьби з бідністю в світі. Якщо говорити коротко, це передбачає поділ питання на менші, більш чіткі, питання — наприклад, ефективні заходи для поліпшення результатів освіти і здоров'я дітей.

Вони показали, що на ці невеликі, точні питання найчастіше краще відповідати за допомогою ретельно розроблених експериментів серед людей, які найбільше страждають», — пояснюється в прес-релізі.

Передісторія

  • Премія з економіки, на відміну від п'яти інших нобелівських премій — з медицини, фізики, хімії, літератури і премії миру, — не була установлена самим Альфредом Нобелем в 1901 році.

  • Її заснував Банк Швеції у 1968 році з нагоди свого 30-річчя.

  • З тих пір фінансова організація щорічно відраховує Нобелівському комітету суму, рівну розміру премії.

  • Сама нагорода називається премією Державного банку Швеції пам'яті Альфреда Нобеля.

  • Розмір Нобелівської премії — 9 млн крон, тобто трохи більше 1 млн доларів.

Коментарі - 1

+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
16 жовтня 2019, 5:20
#
Очуметь. Дожили! Уже премии за эксперименты над бедными дают.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися