Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2019, 14:26

Як банк заокруглює суми касових операцій у зв’язку з вилученням дрібних монет

Із 1 жовтня 2019-го розмінні монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестали бути засобом платежу. У зв’язку з цим, банки отримали право заокруглювати суми касових операцій.

Про те, як нововведення працює у банківських відділеннях, розповіла начальник Управління касових операцій Мегабанку Олена Лузанова:

— Округлення вже системно працює в усіх відділеннях нашого банку. Сума в касовому документі округляється автоматично, і касир називає клієнту суму вже з округленням. У касовому документі (грошовий чек, чек терміналу, заявка на переказ готівки, заявка на видачу готівки) письмово зазначаються суми до округлення і після округлення.

Округлення діє при всіх видах платежів і виплат (прибуткові та видаткові операції).

Про це нововведення клієнтів інформують у кожному відділенні. Там можна знайти оголошення, які роз’яснюють процедури вилучення монет дрібних номіналів і обміну монет на купюри.

Олена Лузанова поділилася, що клієнти спокійно реагують на нововведення.

— Я б навіть констатувала ажіотаж зі здачею клієнтами монет дрібних номіналів до нашого банку. Роботу касирів це поки не полегшує, але надалі може бути, – додала вона.

Після прийняття монет від клієнтів Мегабанку формує монети в установленому порядку і вивозить до Національного банку України.

Там у свою чергу наголошують, що відтепер «усі готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам».

Заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) здійснюється за такими правилами:

  • сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.

Обмін монет дрібних номіналів банки можуть проводити до 30 вересня 2020-го.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися