Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2019, 7:13

Валютний ринок: головні загрози і проблеми цього тижня

Перші дзвіночки про можливі зміни на міжбанку почалися ще в кінці вересня. Продавці почали запекло чинити опір зміцненню гривні. А нерезиденти стали все менше купувати ОВДП на вторинному ринку.

Ситуація загострилася в період з 30 вересня до ранку 3 жовтня. Долар на міжбанку злетів з 24,17/24,21 до 24,96/25,00 гривень, а продаж готівкового баксу в обмінниках досяг 26,00-26,20 гривень. Це відбувалося на тлі завершення місяця і кварталу, мізерних продажів ОВДП на аукціоні Мінфіну (всього на 77 млн гривень) і купівлі валюти кількома нерезидентами при виході з українських облігацій.

Ажіотаж в обмінниках і величезний розрив між готівковим і безготівковим курсами привів до спекулятивного розкручування курсу з перспективою зростання котирувань до 27 гривень найближчим часом.

НБУ ледве погасив цей курсовий стрибок, продавши до $200 млн за ціною від 24,79 до 24,90 гривень. Це розвернуло міжбанк і вже до вечора четверга долар впав до 24,57/24,62 гривень. Але це ще був не кінець: за минулу п'ятницю долар за фактом все ж ще підріс до 24,78/24,83.

На готівковому ринку до вечора 4 жовтня «зелений» продавали за 25,35 гривень.

У цілому долар на міжбанку за тиждень виріс з 24,17/24,21 до 24,78/24,83 гривень, а на готівковому ринку ціна його продажу піднялася з 24,15-24,20 гривень до 25,25-25,35 гривень.

Дивіться також: Обвал гривні: що коїться з ринком (відео)

За порятунок гривні на міжбанку НБУ розплатився негативним сальдо за операціями на валютному міжбанку. Воно склало $157,5 млн: регулятор продав $200 млн, а відкупити зміг тільки $42,5 млн. Хоча Нацбанк частково погасив пожежу, до вечора 4 жовтня ситуація на валютному ринку залишилася дуже тривожною.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На настроях і поведінці учасників торгів цього тижня позначаться наступні фактори:

1) Календарний

Цього тижня«дочкам» іноземних компаній необхідно докупити валюту під репатріацію дивідендів, що ситуативно збільшить попит. Спекулянти спробують скористатися ситуацією і почнуть підіймати котирування;

Компанії будуть активно фінансувати свої поточні господарські витрати, так як пізніше у них почнеться період податкових платежів та авансових виплат персоналу за першу половину жовтня. Гострий дефіцит гривні змусить експортерів активізувати продаж валюти для цих цілей і паралельно знизить можливості імпортерів з її купівлі. Виняток становитимуть імпортери енергоносіїв. Перед початком опалювального сезону вони тільки збільшать обсяги купівлі валюти для оплати таких контрактів;

14 жовтня (наступний понеділок) — вихідний день в Україні (День захисника України) і в США (День Колумба). Це буде стимулювати зростання активності клієнтів на міжбанку практично до четвергавключно. У п'ятницю ефект падіння ділової активності перед триденними вихідними спрацює наповну силу.

2) Психологічний настрій ринку

Валютні ралі минулого тижня підірвали впевненість бізнесу і населення у подальшому зміцненні гривні.

Попередній активний період масованих продажів нерезидентскої валюти під покупки гривневих ОВДП не тільки налаштував клієнтів на постійне падіння курсу, але і розслабив самих банкірів.

Тому зараз, з одного боку, у них період великих заробітків на курсових ралі, а з іншого — фактично постійний стрес. Щоб не ризикувати і не «влетіти» з курсом — фінансисти збільшують спред як на міжбанку, так і в обмінниках. Період курсової турбулентності продовжиться і цього тижня;

3) Черговий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП, дії Нацбанку

8 жовтня Мінфін України проведе новий аукціон з продажу гривневих ОВДП. Пропонуватиметься невеликий обсяг облігацій на 3 млрд гривень за номіналом. 500 млн — на 182 дні, 500 млн — на 357 днів і 2 млрд гривень — на 1099 днів.

Останній аукціон на ці терміни виявився провальним для Мінфіну — облігації продали лише на 77 млн гривень. І немає особливих підстав розраховувати, що новий аукціон буде успішнішим.

Справа в тому, що інвестори і Мінфін практично жорстко «торгуються» зараз за дохідність цих інструментів і протистояння тільки посилюється. Поки що компроміс не буде знайдений, великих вливань валюти очікувати не варто. Більше того, частина нерезидентів почне виводити свої капітали за строками погашення ОВДП і для цього купувати валюту. Це посилить тиск на гривню на міжбанку;

Регулятору зараз доведеться витрачати частину раніше викуплених резервівна міжбанку для того, щоб протистояти курсовим стрибкам.

Фактично минулого тижня НБУ вже зробив це, витративши «чистими» близько $157,5 млн. Але в накладі Нацбанк при цьому не залишився: останні покупки у вересні він робив за 24,0850 гривень і навіть в минулу п'ятницю за 24,61 гривень, а продавав валюту — за 24,79-24,90 гривень. Тим самим він забезпечив пристойну прибутковість операцій.

Для НБУ зараз головне — збити ажіотаж на міжбанку, витрачаючи мінімум резервів. І саме цим завданням йому доведеться займатися весь цей тиждень.

Розраховувати регулятору доведеться, в основному, не на приплив нерезидентскої валюти від продажу Мінфіном ОВДП, а на продажі експортерів, яким потрібна гривня для ведення своєї господарської діяльності;

4) Поведінка спекулянтів на готівковому і безготівковому ринках

Значна різниця між готівкою і безготівковими котируваннями провокує спекулянтів на активні переливи валюти з одного сегмента ринку на інший. Таким чином,вони розхитують курс на міжбанку і в обмінниках. Заробітки у форматі «у дві сторони» і навіть гра на «підвищення» не дають їм зараз такого рівня дохідності.

Тому спроби спекулятивно розгойдати котирування готівкового ринку на тлі періодичних валютних ралі на міжбанку продовжаться. Це, в поєднанні з діями нерезидентів звходу/виходу з гривневих ОВДП, — головні загрози для гривні найближчим часом.

Ліквідність банків цього тижня не буде істотно впливати на курсоутворення. Набагато важливішими для ринку цими днями будуть приватні рішення великих власників ОВДП та нових інвесторів в частині операцій з облігаціями і заведення/виведення ними валюти під ці угоди на міжбанку.

«Мінфін» прогнозує залишки на коррахунках банків цього тижня в межах 42-55 млрд гривень.

Прогноз міжбанківського і готівкового курсів на 7-11 жовтня

На міжбанку значні ситуативні перекоси попиту і пропозиції тільки посиляться як за рахунок фактора нерезидентських покупок/продажів ОВДП на первинному та вторинному ринках, так і за рахунок активізації клієнтів за своїм господарськими операціями. Значний внесок в розгойдування курсу на міжбанку будуть вносити і спекулятивні переливи валюти з безготівкового на готівковий ринок і навпаки при великих розривах готівкових і безготівкових котирувань за доларом. Гасити курсові стрибки на торгах доведеться Нацбанку шляхом інтервенцій через Matching.

Курс безготівкового долара в період з 7 до 11 жовтня буде перебувати в межах широкого коридору 24,45 — 25,30 гривень з постійними ситуативними коливаннями в моменти виходу на ринок великих місцевих гравців і нерезидентів.

Своїми оперативними втручаннями у вигляді інтервенцій або навпаки — невтручаннями в момент таких перекосів попиту і пропозиції на міжбанку — НБУ і буде формувати загальний тренд на торгах.

Обсяги щоденних операцій на міжбанку складуть:

У понеділок — до $220-240 млн при укладенні до 440-510 угод;

У вівторок-четвер — зростання обсягу операцій на міжбанку як частково за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП та розрахунків за ним, так і за рахунок «поспіху» клієнтів щодо завершення своїх валютних угод перед триденними вихідними (наступний понеділок вихідний і в Україні, і в США). Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в межах $260-300 млн при вчиненні до 550-600 угод;

У п'ятницю — різке зниження обсягів операцій перед майбутніми трьома вихідними і падіння ділової активності як на українському, так і на міжнародних ринках. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку складуть — не більше $160-180 млн при вчиненні до 350-430 угод.

На готівковому ринку. Обмінники будуть орієнтуватися на реальний обсяг попиту і пропозиції в їх регіоні з постійною оглядкою на ситуацію на міжбанку і частою зміною своїх цінників протягом дня.

Через збільшені валютні ризики власники обмінників збільшать спред між купівлею і продажем валюти: за доларом — в середньому до 20-40 копійок, за євро — в межах 25-50 копійок і до 0,004-0,009 гривні за рубль.

При розгойдуванні міжбанку — готівковий ринок буде активно «жити своїм життям», стаючи часто драйвером курсових коливань на всьому валютному ринку, включаючи і сам міжбанк. Причому, як граючи «на підвищення», так і «на пониження».

«Мінфін» прогнозує цього тижня істотну турбулентність цінників в обмінниках і широкий коридор з готівкового долара. В обмінниках фінкомпаній — в межах 24,70-25,60 гривень, а в банках — 24,60-25,85 гривень.

Коментарі - 7

+
0
Segaf
Segaf
7 жовтня 2019, 7:40
#
Будет весело .
+
+35
Tisha ™
Tisha ™
7 жовтня 2019, 8:32
#
Не знаю, как насчет «весело», но стрёмно будет точно...
+
+77
Denchik  Denchik
Denchik Denchik
7 жовтня 2019, 8:44
#
Главная угроза это майданы и прочие ...
+
+30
72603898
72603898
7 жовтня 2019, 12:09
#
Главные угрозы - действия власти. Еще ни один Майдан сам по себе не собирался...
+
+3
Ranet
Ranet
7 жовтня 2019, 15:48
#
Лайки отражают статус кво.
+
+14
shadow 2204
shadow 2204
7 жовтня 2019, 12:15
#
«Весёлые» майданы это всегда стрёмно!:-\
+
0
QGS
QGS
7 жовтня 2019, 14:23
#
Више 25$ НБУ БУДЕТ ПРОДАВАТЬ НИЖЕ ПОКУПАТЬ
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися