Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 жовтня 2019, 15:25

НБУ пояснив, за що оштрафував Банк Альянс

Національний банк роз'яснив причини застосування штрафу в розмірі 2,6 млн гривень до банку Альянс. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Причини штрафу

У серпні 2019 року банківський регулятор прийняв рішення застосувати до банку Альянс заходи впливу у вигляді накладення штрафу у розмірі 2,6 млн гривень.

Підставою такого рішення було те, що Нацбанк встановив факт здійснення банком Альянс ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу.

Зокрема, регулятор виявив факти в період з серпня 2017 року до червня 2018 купівлі-продажу одних і тих же облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму понад 2,5 млрд гривень, за результатами яких 16 фізосіб — клієнтів банку отримали штучний прибуток від відчуження цінних паперів у розмірі 57,7 млн гривень.

Читайте також: Ще одна компанія Коломойського погасила борг Приватбанку перед НБУ

Характер і наслідки зазначених фінансових операцій дають підстави Нацбанку вважати, що метою цих фінансових операцій може бути легалізація кримінальних доходів та переведення безготівкових коштів у готівку.

Як зазначають у НБУ, по-перше, при укладанні угод з цінними паперами банк Альянс виступав брокером і діяв від імені, за рахунок та за замовленнями клієнтів.

Штучний прибуток від продажу ОВДП клієнтами виходив практично без оплати покупки цих ОВДП. Тобто кошти для проведення розрахунків з купівлі ОВДП клієнтами брокерам не перераховувалися, а виходили від розрахунків з подальшого продажу цих ОВДП.

Читайте також: ФГВФО проводить аудити всіх великих банків

По-друге, майже 98% (56,4 млн гривень) коштів із зазначених 57,7 млн гривень прибутку в подальшому були отримані клієнтами в готівковій формі в касі банку.

По-третє, частка угод, укладених банком на фондових біржах за замовленнями клієнтів з купівлі-продажу ОВДП, становить більше 93% від загальної суми угод, укладених на фондових біржах банком в якості брокера, від імені, за рахунок та за замовленням фізичних осіб.

Позиція банку

Зазначається, що Національний банк отримав офіційне повідомлення про оскарження банком Альянс в судовому порядку рішення НБУ про накладення штрафу.

Свій позов банк обгрунтовує тим, що регулятор прийняв відповідне рішення «виключно на висновках інспекційної перевірки Національного банку України, які викладені в Довідці” та не взяв до уваги „заперечення, надані банком щодо відсутності ризикової діяльності у сфері моніторингу“, — пише finbalance.

Що відомо

  • Як повідомлялося, в серпні Нацбанк, крім банку Альянс, у серпні застосував заходи впливу за порушення законодавства у сфері фінмоніторингу ще до трьох банків: Сбербанку, Укргазбанку і Комерційного індустріального банку (КІБ).
  • Також відомо, що у вересні Національний банк не застосовував заходів впливу до банків

Коментарі - 2

+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
4 жовтня 2019, 16:01
#
Как я понял резерв при покупке/продаже ОВГЗ посчитали нарушением? А искусственная прибыль могла с такой-же долей вероятности стать искусственным убытком. И что? Рисковал клиент и брокер, по мне это их дело. Ну то такое.
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
4 жовтня 2019, 16:06
#
Нашел на сайте банка, наверно это:
Купівля-продаж обмін) за рахунок клієнта ОВДП на позабіржовому ринку, у тому числі РЕПО
Купівля-продаж за рахунок клієнта ОВДП на біржовому ринку, у тому числі РЕПО
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися