Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2019, 13:48

НБУ вперше оприлюднив дані щодо кредитування МСБ, пов'язаного з бізнес-групами

Національний банк вперше оприлюднив дані щодо кредитування малого та середнього бізнесу (МСБ) за ознакою їх пов'язаності з бізнес-групами. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Національний банк вперше оприлюднив дані щодо кредитування малого та середнього бізнесу (МСБ) за ознакою їх пов'язаності з бізнес-групами.
Фото: newsone.ua

Із чим це пов'язано

  • Як зазначає регулятор, необхідність розширити статистику кредитування МСБ пов'язана з тим, що існує велика кількість позичальників, які формально є невеликими підприємствами, проте насправді входять у структури значно великих бізнес-груп.

Статистика по МСБ

  • За даними НБУ, в серпні кредити МСБ склали близько 56,2% від кредитного портфеля корпоративного сектору, з них середні — 24,2%, малі — 9,8%, мікро — 22,2%.
  • Кредити, надані контрагентам, які є частиною бізнес-групи, в МСБ складають 77,2%, а кредити фізичним особам-підприємцям надаються переважно не пов'язаним з бізнес-групами контрагентам (86,1%).

Читайте також: Кримінальну відповідальність за фіктивне підприємництво офіційно скасували

Водночас ставки за кредитами, наданими пов'язаним з бізнес-групами контрагентам, зазвичай нижчі.

Де шукати дані

Статистику фінансового сектора регулятор розміщує на своєму сайті в підрозділах «Грошово-кредитна статистика» і «Статистика фінансових ринків» розділу «Статистика. Статистика фінансового сектора».

До кінця 2019 року НБУ також почне розміщувати інформацію за кредитами МСБ і великим підприємствам за ознакою пов'язаності у формі відкритих даних (API).

Порівняти умови кредитів в банках України

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися