Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 вересня 2019, 16:08

Скасування пайової участі: Як це вплине на ринок нерухомості

З 1 січня в Україні не буде пайової участі. Тобто забудовник більше не зобов'язаний платити місцевій владі за те, щоб йому дали будувати на тій чи іншій ділянці. Про це йдеться у колонці Вікторії Берещак, пише thepage.

Що це значить

На 2020 рік встановлено перехідний період – тобто платити ще доведеться.

Щоправда, вже за іншими тарифами:

  • для нежитлових будівель та споруд — 4% від загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта;

  • для житлових будинків — 2% від вартості будівництва об'єкта, що розраховується згідно з основними показниками середньої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури та містобудування.

 Рейтинг забудовників передмістя Києва

Плюси пайового внеску

  • Пайовий внесок (і не без перебільшень) вважали «податком на інвестиції» і «офіційним відкатом».

Адже щоб тобі дали будувати (що далеко не факт), потрібно сплатити пайовий внесок у місцевий бюджет. Він повинен йти на покращення життя району – появу нового садочка, будівництво нових доріг, прокладення свіжих комунікацій тощо. Однак на практиці дуже важко було забудовнику простежити, на що дійсно йшли його гроші. Іноді ситуація складалася так: він виплачував пайовий внесок, а потім ще і ремонтував дорогу, будував садок, щоб РК був привабливим для покупців. Це додаткові інвестиції в проект. А кожна гривня, витрачена на будівництво комплексу, відображається в подвійному, а іноді і в потрійному розмірі вартості на квадраті.

Тому є шанс, що скасування зменшить навантаження на будівельний бізнес і корупційні ризики.

Але назріває питання: що далі? Інший механізм взаємодії бізнесу і місцевої влади, яка в ідеалі представляє інтереси мешканців?

Адже можна просто отримати ділянку, побудувати там РК, збільшити навантаження на локальну інфраструктуру, сісти й умити руки. Це велика спокуса і проблема, яка може вилізти боком.

Саме тому є необхідність розробити чіткий взаємовигідний механізм державно-приватного партнерства щодо поліпшення і розвитку району, до якого заходить девелопер.

Проблем на місцях вистачає (школи, садочки, комунікації, парки тощо), в їх вирішенні зацікавлені як місцеві жителі, так і майбутні покупці квадратних метрів. Тому фінансово знайти вигідну модель партнерства, яка захищає інтереси всіх стейкхолдерів, треба вже зараз.

Що відомо

  • 21 вересня Верховна Рада прийняла закон про стимулювання інвестиційної діяльності, що передбачає, зокрема, скасування обов'язкового пайового внеску при будівництві об'єктів з 2021 року.
  • Документом пропонується скасувати обов'язкову сплату 4% пайового внеску в розвиток інфраструктури населеного пункту від вартості житлового будівництва і 10% — від вартість нежитлового будівництва.

  • З 2020 по 2021 роки буде діяти перехідний період з фіксованою ставкою 4% для нежитлових будівель та споруд, 2% для житлових будинків і 0% — для промислових і соціально значущих об'єктів.

 Інвестиції в нерухомість

  • Також одним з положень цього законопроекту пропонується дозволити передавати в заставу земельні ділянки приватної власності без грошової експертної оцінки.

  • При підготовці документа до другого читання була схвалена правка, що виключає державні та комунальні земельні ділянки з числа об'єктів, які можуть бути передані в довірчу власність.

  • Документом передбачено також, що довірчий власник не має права вчиняти дії з розділення, об'єднання земельних ділянок, змінювати цільове призначення ділянок.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися