Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2019, 11:22

Потрібно продовжувати готуватися до припинення транзиту з 1 січня — Нафтогаз

До наступного раунду тристоронніх переговорів щодо газу українське законодавство необхідно вдосконалювати і привести у відповідність з європейським. Про це у Facebook написав голова «Нафтогаз України» Андрій Коболєв за підсумками проведених у Брюсселі переговорів.

До наступного раунду тристоронніх переговорів щодо газу українське законодавство необхідно вдосконалювати і привести у відповідність з європейським.
Фото: unian.net

Що це значить

«До наступного раунду переговорів у жовтні є багато «домашньої» роботи з удосконалення українського законодавства. Треба надолужити час, який було втрачено на придумування «унікальних велосипедів». Але досвід ефективної співпраці в процесі узгодження робочого механізму анбандлінгу протягом останніх трьох тижнів сильно надихає: якщо так підійти до приведення українського регулювання газового сектору в повну відповідність з європейським — все зробимо вчасно і якісно», — написав Коболєв.

Також він зазначив, що за підсумком проведених переговорів є стриманий оптимізм.

Читайте також: АМКУ заявив, що Нафтогаз завищив ціни у програмі «Газ про запас»

«Головне — ми почали обговорювати перехід на європейські правила в питанні транспортування російського газу по території України. Є стриманий оптимізм. Але і до песимістичним сценарієм ми також готові краще, ніж коли-небудь», — зазначив він.

У свою чергу, виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у себе в Facebook повідомив, що Україні необхідно продовжувати готуватися до припинення транзиту з 1 січня, оскільки часу для укладення нового транзитного контракту все менше.

Читайте також: Кабмін затвердив модель анбандлінгу «Нафтогазу»

«Як і очікувалося, до переговорів так і не дійшли — російська сторона поки не приймає консолідовану позицію європейської та української сторони про те, що відмова від виконання рішення Стокгольмського арбітражу не може бути передумовою початку переговорів за новим контрактом на транзит», — написав він.

«З позитиву можу зазначити, що сторони готові продовжити консультації щодо впровадження в Україні європейських правил та їх застосування до нового транзитного контракту. Але час до завершення контракту закінчується, а переговори так і не починаються. Тому, на жаль, нам потрібно продовжувати готуватися до припинення транзиту з 1 січня. Ну і не давати використовувати ці тристоронні «консультації» як виправдання будівництва «Північного Потоку 2», — додав він.

Що відомо

  • 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори України-ЄС-РФ з транзиту газу через територію України. Україна і Росія погодилися з тим, що майбутній контракт повинен ґрунтуватися на європейських правилах.
  • Інші ключові питання майбутнього контракту: його тривалість, обсяги транзиту і тарифи — сторони повинні обговорити вже в кінці жовтня, коли може пройти наступний раунд переговорів.
  • Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років.
  • Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
20 вересня 2019, 12:05
#
Глава «Газпрому» Олексій Міллер в ефірі телеканалу «Россия24» заявив, що міністр енергетики та екології України Олексій Оржель не мав повноважень обговорювати питання прямих поставок російського газу на український ринок, а також питання Стокгольмського арбітражу...
+
0
Toxa David
Toxa David
20 вересня 2019, 13:08
#
Есть решение Стокгольмського арбітражу - необходимо выполнять, что тут обговорювати. Переговоры между «Нафтогаз Украины» и «Газпромом» или между Урядом Украины (в лице министра) и «Газпромом» - кто подписывает контракт?
+
0
locustsucol
locustsucol
20 вересня 2019, 15:11
#
Олексій Міллер не має повноважень вирішувати хто має повноваження в Україні.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися