Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2019, 9:14

Нацбанк пояснив, за що оштрафував банк Тігіпка

Національний банк роз'яснив причини штрафу в розмірі 14,38 млн грн, накладеного на Універсал Банк. Про це зазначається в повідомленні НБУ.

Національний банк роз'яснив причини штрафу в розмірі 14,38 млн грн, накладеного на Універсал Банк.
Фото: flickr.com

Причина штрафу

  • Накладення штрафу було застосоване в січні 2019 року за порушення у сфері фінансового моніторингу та неналежне виконання банком обов'язків з управління ризиками.

Що відомо

  • Зокрема, регулятор виявив факти проведення в 2016-2017 роках клієнтами банку, у тому числі дев'ятьма юридичними особами, фінансових операцій з переказу коштів, «характер і наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переказом) безготівкових коштів в готівку в сумі близько 2,9 млрд грн».
  • Гроші надходили на рахунки групи клієнтів банку від контрагентів, частина з яких були клієнтами іншого банку, за яким Нацбанк встановив факт ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу.
  • Ці операції проводилися на підставі документів, що містять недостовірну інформацію або при відсутності будь-яких підтверджуючих документів.
  • Крім того, гроші з рахунків цих компаній після зарахування протягом найближчих днів перераховувалися іншим компаніям, з призначенням платежу, який відрізнявся від того, за яким гроші зараховувалися на рахунки.

У НБУ вважають, що діяльність цих клієнтів Універсал Банку була переважно спрямована на перерозподіл фінансових потоків, отриманих від контрагентів за один вид товарів (послуг) для подальшого перерахування коштів іншим контрагентам за зовсім інші товари (послуги), а рахунки використовувалися як ланка в ланцюзі для безготівкового перерахування грошей між рахунками в декількох банках.

Регулятор виявив і ознаки фіктивності у цих клієнтів Універсал Банку: незначний статутний капітал; одна особа є власником і керівником підприємств; у клієнтів відсутні інші співробітники компанії, крім керівника; період діяльності шести юросіб із групи клієнтів банку не перевищує одного року з дня їх держреєстрації; адреса семи компаній є місцем реєстрації значної кількості юросіб; наявність однакових IP-адрес у деяких підприємств та їх контрагентів.

Рахунки більшості юросіб із групи клієнтів відкривалися в одному відділенні Універсал Банку. Крім того, деякі компанії та їх контрагенти фігурують у кримінальних процесах як підприємства з ознаками фіктивності і як учасники незаконної діяльності, пов'язаної з виведенням готівки, наданням послуг з мінімізації податків та конвертацією грошей.

У Нацбанку також зазначають, що в Універсал Банку не аналізували клієнтів з урахуванням ознак їх пов'язаності. Їм відмовляли в обслуговуванні пізніше або не відмовляли взагалі.

Крім того Універсал Банк продовжував обслуговувати ризикових клієнтів, за якими було прийнято рішення про припинення ділових стосунків, що свідчить про формальний підхід банку до виконання вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу.

У НБУ констатують, що протягом місяця після прийняття банком таких рішень клієнти списали з рахунків на загальну суму близько 266 млн грн.

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2019, 11:39
#
Не слабо так
+
0
leonidcernov
leonidcernov
10 червня 2020, 15:41
#
Думаю все написанное выше абсурд, нужно разобраться, что бы поверить в написанное.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися