Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 вересня 2019, 8:33

П'ять ключових моментів нового законопроекту щодо ринку землі

Згідно з новим законопроектом про ринок землі, купувати землю сільгосппризначення в Україні зможуть усі охочі. Про це на умовах анонімності розповів один із розробників документа, повідомляє Ліга.Бізнес.

Згідно з новим законопроектом про ринок землі, купувати землю сільгосппризначення в Україні зможуть усі охочі.
Фото: biz.liga.net

«Ринок землі в Україні буде дуже ліберальним. Купити землю зможуть усі охочі», — зазначило джерело.

Ключові моменти нового законопроекту

  • По-перше, із дня набрання чинності закону одночасно буде скасовано заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності.
  • По-друге, можна буде продавати землю тільки на електронних земельних аукціонах.
  • По-третє, право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі та юридичним особам, зареєстрованим в Україні.

Читайте також: Іноземців допустять до ринку землі в Україні. Названо умову (відео)

  • Четвертий пункт — обов'язкова реєстрація цін на земельні ділянки при проведенні транзакцій.
  • П'ятий — законопроект регулює правила продажу сільгоспземель банками, а також особами, яким відповідно до законодавства не можуть належати такі землі на праві власності, наприклад, іноземцям.

Окрім того, загальна площа сільгоспземель, яка може перебувати в оренді і власності однієї особи, з урахуванням земель, які перебувають під контролем пов'язаних осіб, згідно з документом, не може перевищувати 35% площі угідь на території громади, не більше 15% області і не більше 0,5% країни.

Що відомо

  • Президент доручив Кабміну розробити законопроект про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення і введення ринку землі до жовтня, а ВР — прийняти його до 1 грудня.
  • Раніше Зеленський заявив, що вже в цьому році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • Через мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення в 2018 році Україна, за оцінками експертів, втратила 22,5 мільярдів доларів ВВП — це на 17% більше від її фактичного рівня.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні продовжений до 1 січня 2020 року.

Коментарі - 5

+
+9
BONYS
BONYS
5 вересня 2019, 20:07
#
Самое главное по мораторию это батогом гнать от этого вопроса говорунов-- этот вопрос должно решать село-хозяева земли а не те кто до сих пор думает что булки растут на дереве и у которых одна последняя глобальная цель--КАК НАГРЕТЬ РУКИ ведь это последняя масштабная ПРИХВАТИЗАЦИЯ
+
+48
faxbox
faxbox
6 вересня 2019, 10:36
#
0.5% от общего количества земель страны, это для 200 семей. Вообщем-то лигично, ведь деньги на покупку земель есть примерно у стольких семей, которые грабили страну все эти 30 лет.

Это единственная инициатива в команде Зе, которая вызывает большие опасения…
+
+4
Ярослав Карпенко
Ярослав Карпенко
6 вересня 2019, 23:41
#
Просто разрешите ее переоформлять. Рынок и цена сформируется без вас, просто не лезьте
+
0
ZakharAl3
ZakharAl3
7 вересня 2019, 21:16
#
Вообщем фермерству в Украине окончательно придет конец. Почему? Все очень просто. Фермерство в Украине существует за счет аренды паев селян. Когда откроют рынок земли - селяне массово начнут продавать свои паи тому кто предложит большую цену. А теперь угадайте сможет ли фермер им что то либо предложить. По этому земля пойдет по рукам агро корпораций или тех лиц которые к фермерству никакого отношения не имеет. А дальше самое интересное. Выращивать будут те культуры которые можно продать за валюту за границу (зерновые культуры, кукурузу, подсолнечник). Борщевой набор овощей агрокорпорации выращивать не будут. По этому из-за отсутствия предложений овощей на внутреннем рынке ожидайте рост цен на овощи и также рост импорта этих самых овощей из-за границы. По поводу поддержки фермерства правительством и разработки механизма компенсации фермерам процентов по кредитам для покупки земли - это треп для отвода глаз. Никто ничего делать не будет. Когда цены на овощи вверх полезут ни одна особь своих ошибок не признает. Зато как ВВП у нас потом вырастет. Мне интересно показатели ВВП будем на хлеб потом вместо масла намазывать? Я не против продажи земель, я только за. Но зная как у нас все делается и внедряется - из всех возможных сценариев финала нужно выбрать самый худший и к худшему готовится.
+
0
valera051952
valera051952
8 вересня 2019, 9:32
#
А если земля по конституции принадлежит народу чего мы должны ее покупать? Нам должны выделить паи бесплатно.Что то они забрели не туда.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися