Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 серпня 2019, 19:13

Чому не варто здавати валюту у ці вихідні

Передсвятковий тиждень не давав нудьгувати на валютному ринку нікому — ні клієнтам, ні самим фінансистам.

Безготівкова гривня за період з 19 по 23 серпня хоч і на силу, але дещо зміцнилася — з 25,18 / 25,22 гривень на ранок понеділка до 25,09 / 25,12 на вечір п'ятниці.

Більшість факторів штовхали курс у різні сторони, але в кінцевому підсумку у виграші залишилися все ж покупці. Особливо ті, хто встиг у четвер купити валюту на міжбанку за курсом трохи вище 25 гривень.

Слабкі результати аукціону 20 серпня по розміщенню ОВДП (продали облігацій всього на 1,07 млрд гривень) і досить великі коливання ліквідності в банківській системі (залишки на коррахунках були в межах 43,3-52,8 млрд грн.) працювали проти гривні. Тим не менш, ефект бюджетних платежів від бізнесу і періодичні продажі валюти з боку великих гравців міжбанку і нерезидентів — призвели за тиждень до просідання валютних котирувань.

Готівковий ринок все ці дні вів досить зважену і обережну політику, продовжуючи тим залишатися заручником поведінки міжбанку. Але з певним застереженням — власники обмінників знижували свої котирування набагато спокійніше, ніж їх колеги на безготівковому ринку. Їх можна зрозуміти. Надто вже часто за останні два тижні відбувалися валютні ралі на міжбанку і власники обмінників «втомилися» постійно міняти свої цінники.

Ця «втома» від валютних ризиків і призвела до невеликого розширення спреду (особливо по євро), щоб підстрахувати себе і не особливо дратувати потенційних клієнтів частою зміною курсів.

Триденні вихідні дають відмінний шанс добре заробити власникам обмінників. Традиційно у святкові дні населення активніше продає валюту, адже попереду витрати у гривні. Також приїде частина заробітчан, щоб відвідати родичів. Це збільшує обсяги здачі валюти громадянами і дозволяє власникам обмінників занижувати курс її прийому.

Не стане винятком і період з 24 по 26 серпня. Обмінники, користуючись дефіцитом гривні у населення в святкові дні — будуть занижувати курс прийому валюти, залишаючи при цьому котирування її продажу на рівні вище цін міжбанку.

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,90- 25,10 гривень, продаж 25,15 — 25,25. Спред по долару складе від 12 до 25 копійок, але в більшості обмінників він буде перебувати у межах 15-20 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 23 серпня перебуває на рівні біля 1,112 долара за євро, але міжнародні ринки знову лихоманить.

Власники обмінників змушені закладати ці ризики при розрахунку своїх котирувань до понеділка і при виставленні курсів на суботу та неділю вони будуть орієнтуватися приблизно на таке ж співвідношення євро до долара при перерахунку євро до грівні. Але завтра з ранку перед встановленням курсів — вони ще раз подивляться на те, що сталося за нічну для України азіатську сесію.

У понеділок (який буде вихідним в Україні, але робочим на міжнародних валютних майданчиках) — вони ще раз скорегують свої цінники по євро залежно від того, що буде складатися по крос-курсу євро / долар на поточний момент.

«Мінфін» прогнозує на 24-26 серпня курс євро в обмінниках у межах: прийом 27,688 — 27,911 гривень та продаж 27,966- 28,078. Частина власників обмінників закладе у понеділок ще додаткове відхилення по євро у межах до 5-8 копійок в залежності від міжнародних котирувань в цей день.


Рівень спреда по євро в середньому буде перебувати у межах 25-35 копійок.

Котирування російського рубля. По ньому власники обмінників продовжать працювати у форматі «з обороту». Але відкоригують свої курси у вихідний в Україні, але робочий в Росії понеділок — у межах міжнародних котирувань рубля на 26 серпня.

Курс рубля на суботу та неділю за нашими розрахунками складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,368 — 0,375 гривень і продаж 0,377 — 0,390. У понеділок пункти обміну закладуть ще додатково до плюс-мінус 0,002- 0,004 гривні на рублі, виходячи з поведінки цієї валюти на міжнародних ринках.

Коментарі - 2

+
+30
Danconia
Danconia
26 серпня 2019, 11:04
#
Оч классно закладывают риски владельцы обменок на крещатике доллар покупают по 24.10 а продают по 26 - норм так риски заложили=)
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
26 серпня 2019, 13:02
#
Это не риски, это компенсация за стоимость места под солнцем. Не забывайте, что иностранцам как-то с руки картой расплачиваться и Киев достаточно хорошо продвинулся в части оплаты с банковских карт. Проблем больших нет - все злачные места уже адаптировались к этому.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися