Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 серпня 2019, 17:28

Гривня знову зміцнилася, а споживачі оптимістичні

Тиждень і для української, і для світової економіки виявився доволі позитивним. Ключові ринки зміцнилися, індекс споживчих очікувань в Україні продовжує зростати, а інформація про майбутній Кабмін радує інвесторів.

Підсумки тижня в своїй колонці для НВ підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Американська мрія

Світові ринки відновилися після кровопускання минулого тижня. Індекс S&P500 відкриється в п’ятницю на позначці в 2922 пунктів, в очікуванні новин з Джексон Холла, де проходять щорічні зустрічі центральних банків. Або світові закуліси, як сказали б адепти теорій змови, знайшовши кілька доказів того, що саме на цих зустрічах банкіри отримують вступні від рептилоїдів, які передає, звичайно ж, сам Джордж Сорос. Для ринків це дуже важливий день і інвестори та спекулянти у всьому світі будуть чекати, що ж там скажуть за підсумком володарі друкарського верстата і майстри над монетарною політикою. Тим більше в той момент, коли основний центральний банк світу, ФРС, що друкує долари, перебуває під постійним тиском, про що нам сигналізує твіттер Трампа.

Сам Трамп на цьому тижні не кошмарив ринки, що частково дозволило їм відновити втрати. Але Трамп кошмарив Данію. Причому чому саме Данію, особливо в світлі того, що ця країна є основним форпостом боротьби американців з Північним потоком-2, сказати важко.

Здається, до останнього часу Трамп взагалі нічого не знав про Данію і дуже засмутився, коли дізнався, що саме ця країна володіє Гренландією. Яку Трампу закортіло купити, і він дуже образився, коли з ним навіть не захотіли говорити з цього приводу. І скасував свій візит до Данії (може не дуже й хотілося летіти в таку далечінь незрозуміло навіщо, та ще й виявилося, що Гамлет вже не данський принц), причому зробив це у своїй звичній хамській манері. Звучало це приблизно як якби його покликали в гості, він погодився, а потім запитав, чи можна йому буде переспати з господинею будинку, а коли господиня будинку і її чоловік навіть відмовилися про це говорити, образився, і вирішив не йти в гості.

Позитивні очікування

Відновлення глобальних ринків сприяло зростанню і в українських єврооблігаціях. Помірне зростання на тлі спокою і очікування нового українського Кабміну. Поки що є тільки витоки, які на диво позитивні, але за старою українською звичкою чекаєш на підступ і згадуєш кейс Наталії Яресько. Але якщо все залишиться як зараз, то інвестори будуть дуже раді.

Поки ж продовжують радіти маленькі українці. Індекс споживчих очікувань продовжує зростати і за результатами липня вже досяг піку 2010 року. При цьому, вперед індекс тягне очікування позитивних настроїв у економіці. І тут питання, як багато людей з опитувань вважають, що позитивні зміни в економіці рівні зниженню тарифів. Якщо таких багато, то роздрібну торгівлю, яка є основним бенефіціаром таких настроїв, чекає неприємний сюрприз. Але при цьому радує, що в липні в порівнянні з червнем набагато більшій кількості українців здається, що їхнє матеріальне становище покращилось. Що сталося в липні з точки зору доходів українців передбачити складно і здається, що і в цьому випадку телевізор переміг холодильник. Або люди нарешті побачили, що середня зарплата досягла історичних максимумів.

Курс знову вгору

Можливо, вся справа в сильній гривні. Для українців завжди важливо бачити, як національна валюта зміцнюється. Це майже як підйом прапора для американців. На цьому тижні гривня знову зміцнилася і майже вперлася в кордон 25,0 гривень за долар. Зміцнення гривні відбулось під кінець тижня, що змушує думати, що нерезиденти починають готуватися до аукціону у вівторок. Тим більше, що в понеділок буде вихідний і продати свої долари вони зможуть вже тільки у вівторок.

Валютні депозити з бонусом від «Мінфіну». Додатково до 0,4% річних

Наступного тижня відбудеться розміщення 5-річних облігацій, на яких зараз і сконцентрований попит іноземців. У той же час, до всіх інших паперів іноземці, схоже, втратили інтерес. На цьому тижні відбувся один з найскромніших аукціонів за останній час, на якому Мінфін залучив лише трохи більше 1 млрд грн. І тепер цікаво, скільки ж іноземців прийде за 5-річними паперами. Поки на курсі гривні ніяк не відбилося падіння руди, ціна якої опустилася на 30% за останні кілька тижнів. Що дивно. Але зазвичай такі новини накопичуються, а потім раптово приходить осінь.

У це важко повірити, але навіть на українському ринку акцій було помітно рух. З одного боку, нарешті суд сказав, що вистачить вважати Центренерго банкрутом, тим більше що з такими фінансовими результатами це просто непристойно, а значить компанія може виплатити дивіденди, які давно затискає, прикрившись своїм статусом.

З іншого боку, збулася мрія українських білих комірців, можливість покупки акцій Apple, додає активності. На цьому тижні акції яблучної компанії додали в ціні 6%. Хтось купує. Головне, щоб не купував один важливий інвестор, який потім через Баришівський суд міг би зажадати контролю над компанією, право призначати менеджмент і окремі тарифи для зарядки своїх телефонів. От би в Каліфорнії здивувалися.

Коментарі - 2

+
0
Михайло Ребрик
Михайло Ребрик
23 серпня 2019, 19:22
#
Не наблюдалось продаж, характерных для «заходов» нерезов. Так что есть некоторые сомнения, что много 5леток продадут. Просторим...
+
+82
Y. D.
Y. D.
23 серпня 2019, 22:26
#
«Неделя и для украинской и для мировой экономики оказалась довольно позитивной.»
«Мировые рынки восстановились после кровопускания прошлой недели. »

Фурса, походу забыл что 17.28 по Киеву это не конец недели для мировой экономики))
Китай заявил что вводит пошлины на американский импорт и индексы посыпались что добавило неопределенности всем мировым инвесторам.
Так что итог недели уже и не выглядит таким позитивным каким его нарисовал автор.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися