Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2019, 18:59

Скільки коштуватиме долар на вихідні

За минулий тиждень курс продажу безготівкового долара на міжбанку знизився на 36 копійок — з 25,70/25,74 гривень до 25,35/25,38.

Готівковий ринок відреагував на падіння безготівкового курсу. Але курси в обмінниках знижувалися дуже обережно.

Причина такої поведінки проста. Як тільки долар впав істотно нижче 26 гривень, попит на готівкову валюту з боку громадян почав зростати. Хтось купує валюту, щоб заробити, сподіваючись на подальше зростання котирувань, хтось- на відпустку в літній період, а хтось — все ще не довіряє гривні і свої заощадження зберігає в доларах або євро.

Враховуючи зростання попиту на валюту в обмінниках і обмежений обсяг готівки (банки змушені зараз завозити додаткову готівкову валюту з-за кордону через її брак), власникам обмінників не має сенсу активно знижувати котирування. Населення купує її в досить великих обсягах і за нинішнім курсом.

З іншого боку, більшість обмінників заробляє «з обороту». І висока конкуренція не дозволяє фінансистам занижувати котирування.

Власники обмінників змушені дотримуватися золотої середини і ставити досить помірний рівень спреду.

У ці вихідні фінансисти продовжать заробляти в режимі «з обороту» при низькому спреді по долару, але збережуть велику різницю між купівлею і продажем по євро і рублю.

Причиною великого розбросу котирувань по євровалюті є високі ризики стрибків курсу євро щодо долара на світових ринках. Новина про збереження «нульової» ставки ЄЦБ ще не все «відіграла» на міжнародних майданчиках, у т.ч. на азіатській (нічний для України сесії) і власники обмінників змушені це враховувати при виставленні котирувань.

А рубль традиційно залишається «небезпечною» валютою для нашої країни і фінансисти при формуванні курсів по ньому намагаються зберігати досить широкий спред для мінімізації своїх ризиків, орієнтуючись більше на реальний рівень попиту і пропозиції по рублю в їх регіоні. 

Курси валют в суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 25,40-25,45 гривень, продаж 25,55- 25,60. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

В особливо «жвавих» точках у торгових центрах, аеропортах та дорогих брендових магазинах спред може бути трохи більше за рахунок заниження котирувань купівлі долара у населення при збереженні курсу продажу долара на середньому по ринку рівні, але це вже просто бажання фінансистів додатково підзаробити на «багатої” публіці.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 26 липня перебуває у межах 1,1122 долара за євро. Але ризики продовження „валютних ралі“ після рішення ЄЦБ і коментарів Маріо Драгі зберігаються. Це збільшує потенційну волатильність по парі євро / долар сьогодні на нічний азіатській сесії. Тому обмінники при виставленні цінників по євро у вихідні будуть закладати і ці ризики.

»Мінфін" прогнозує на 27 і 28 липня курс євро в обмінниках в межах: прийом 28,249 — 28,305 гривень та продаж 28,416 — 28,472.

Можливі ще додаткові відхилення по євровалюті у межах до 5-13 копійок як поправка на ситуацію щодо попиту і пропозиції на готівковий євро в даному регіоні, а також оцінці ризиків по євровалюті вже окремими власниками обмінників.

В середньому рівень спреда по євро буде перебувати у межах 22 -25 копійок.

Котирування рубля. По російському рублю обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту», орієнтуючись в першу чергу на реальний обсяг попиту і пропозиції по цій валюті в даній місцевості з досить широким розбросом котирувань.

Курс рубля на суботу та неділю за розрахунками «Мінфіну» буде наступним: прийом за 1 рубль на рівні 0,385 — 0,395 гривень і продаж 0,400 — 0,405.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися