Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2019, 11:33

Новий законопроект про РРО: метод «батога» для бізнесу

Міністерство фінансів пропонує суттєво підвищити штрафи продавцям, які не видають розрахункові документи. Однак така ідея детінізації сфери торгівлі і послуг несе у собі ризики.

Мінінстерство фінансів пропонує суттєво підвищити штрафи продавцям, які не видають розрахункові документи.
фото: taxgroup.com.ua

Нюанси нового «законопроекту про кешбек» та його наслідки розкрила у своїй колонці на ThePage старший юрист KPMG Ukraine Law Наталія Мусієнко. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Мінфін виніс на обговорення законопроект про внесення змін у Податковий кодекс і закон «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Однак він не пройшов погодження у Державній регуляторній службі України.

За даними Мінекономрозвитку, рівень тіньової економіки України у 2018 році склав 30% офіційного ВВП. Законопроект про так званий «кешбек» має за мету вивести з тіні обіг готівкових коштів, зруйнувати окремі схеми ухилення від сплати податків, знизити корупційні ризики при адмініструванні податків і зборів.

Які зміни пропонує внести Мінфін

Законопроектом передбачені штрафні санкції для продавця, якщо він не видасть покупцю розрахункові документи за придбані товари (послуги) на суму від 850 грн. Якщо покупець поскаржиться контролюючому органу, той може накласти на продавця штраф у розмірі 200% від вартості придбаних товарів/послуг. При повторному порушенні штраф складе 500%. А покупець отримає 100% компенсації вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у його скарзі, за рахунок штрафних коштів.

Враховуючи, що санкції застосовуються при купівлі товарів чи послуг на суму від 850 грн, мінімальний штраф становить 1,7 тис. грн. Максимальний ліміт не встановлено. Між тим у 2018 році контролюючі органи провели 14,78 тис. перевірок і застосували штрафи на 452,65 млн грн. Середня сума штрафу склала 30,6 тис. грн.

Чи зможе законопроект виправдати очікування

Якщо законопроект ухвалять, це може спровокувати опір бізнесу, адже штрафи дуже високі. Досвід свідчить: неспіврозмірна відповідальність не стимулює платників податків, навіть якщо подібні підходи «спрацювали» в інших країнах.

Також можливі зловживання з боку покупців при поданні скарг. У законопроекті немає вимоги надати докази, що розрахунковий документ не було видано. Тобто перевірку можуть проводити просто на підставі такого твердження покупця.

Процес повернення коштів до того ж дуже забюрократизований: покупець зможе отримати «кешбек» тільки після того, як продавець сплатить штраф, а контролюючий орган підготує висновок до органу Державної казначейської служби. Такий підхід, цілком ймовірно, не зацікавить покупців. А значить, законопроект не принесе очікуваних результатів.

Хоча в цілому ідея мотивувати громадян брати участь у контролі за дотриманням законодавства непогана. Можливо, було б доцільніше перейняти досвід Грузії, де всі фіскальні чеки брали участь у державній лотереї. Природно, що кожен покупець був зацікавлений у тому, щоб забрати свій чек за покупку. Тобто застосовувався підхід «пряника», а не «батога», як це пропонують у законопроекті.

Якщо цей закон буде прийнято, бізнес отримає додаткову відповідальність і повинен буде контролювати видачу розрахункових документів, що ускладнить роботу. Це може особливо негативно позначитися на діяльності малого і середнього бізнесу, де бізнес-процеси, як правило, налагоджені гірше. Для представників МСБ такі суми штрафів досить значні, а для фізичних осіб-підприємців можуть навіть стати підставою для конфіскації майна.

Коментарі - 2

+
0
Apollo17
Apollo17
17 липня 2019, 10:33
#
Метод доносов уже применялся в СССР - это плохо закончилось.
Законопроект - это яркий пример сравнительно честного с точки зрения государства отъема денег у бизнеса. В цевилизованной экономике штраф в размере 100%+ это нонсенс.
Штраф должен быть соизмерим с нарушением. Законодатель ни как не поймет что есть большая разница между уклонением от уплаты налогов путем скрытия выручки за счет непроведения ее через РРО и нефискализаций операции, которая отражена в бухгалтерском учете и вошла в юбазу налогобложения - т.е. с нее уплачены налог на прибылть, НДС, акцизы и т.д. 
При этом в НКУ уже есть статьи которые говорят какой штраф - штраф от базы налогообложения 50% от суммы неуплаченного налога + сам налог.
Также для борьбы с теневой экономикой есть закон о финмоне, в положениях которого говорится что такое уклонение от уплаты налогов, сокрыти, и что за жто предусмотрена криминальная ответственность.

Короче - нужно думать.
+
+30
ViktorS71
ViktorS71
18 липня 2019, 12:47
#
Статья начинается одним, а заканчивается другим. Так речь идет о расчетных документах или о фискальных чеках напечатанных с помощью РРО? Последние это одна из разновидностей первых. Лично я не помню, чтобы на торговой точке, где есть РРО, мне б не выдали фискальный чек. А вот выдача расчетных документов лицами, торгующими без РРО, это проблема. И как товарный чек, нашкрябанный корявым почерком продавца может поучаствовать в государственной лотерее? Аааа, в лотерее могут участвовать только фискальные чеки (Грузия). Но я вижу проблему не в фискальных чеках, а в расчетных документах, которые должны сопровождать покупку товаров у лиц, торгующих без РРО.
Ну а по поводу фискальных чеков, миллиарды проходят мимо бюджета в связи с тем, что продавцы наловчились распечатывать фискальные чеки на незарегестрированных в фискальных органах РРО. Особенно на табачных изделиях. Покупателю пофиг: чек есть, ну и ладно. А то, что с этой купленной им пачки сигарет не будет отчислен налог в бюджет, ему и невдомек. Нужна широкая информационная кампания, чтобы население понимало, как можно проверить действительность полученного фискального чека. Вот тут и можно применить интерес: выяви «левый» чек -- получи 15% от его суммы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися