Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 липня 2019, 9:38

Чортова дюжина надійних банків. Приват та іноземці

Багато українців під час вибору банку надають перевагу високим ставкам за депозитами чи зручному банкінгу. Однак якщо ви налаштовані на довготривале співробітництво, для початку варто перевірити надійність фінустанови.

Багато українців під час вибору банку надають перевагу високим ставкам за депозитами чи зручному банкінгу.
фото: РБК-Україна

Аналітики YouControl з’ясували, які з наявних в Україні банків найбільш стійкі у фінансовому плані. «Мінфін» публікує скорочений варіант огляду.

В Україні наразі працює 76 банків – за останні 5 років їх кількість зменшилася більше, ніж вдвічі. Впродовж 2014-2016 років неплатоспроможні та схемні банки десятками виводилися з ринку. Після очищення банківський сектор повернувся до рівноваги, однак зміни торкнулися не лише кількості фінустанов.

Стан ринку: стабілізація та боротьба з новими викликами

“Рівень капіталізації банків, котрі пройшли системну кризу, значно підвищився. За підсумками регулярного стрес-тестування і оцінки якості активів банки продовжують нарощувати захисний буфер на випадок майбутніх криз. Починаючи з 2018 року банківський сектор фіксує історичні рекорди з прибутковості. Цьому сприяє не лише жорстка монетарна політика НБУ і високі процентні ставки, а й зважена кредитна політика самих банків, які покращили системи ризик-менеджменту.

Це дозволило зменшити витрати на покриття ризиків за новими кредитами, відмовитися від кредитування ненадійних бізнес-груп і переорієнтуватися на ринок позик для малого і середнього бізнесу (МСБ) та споживчого кредитування”, – пояснює фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Серед ключових проблем ринку залишаються:

  • висока частка державних банків у системі (55% загальних активів) із великим баластом токсичних кредитів, значними обсягами портфеля держоблігацій у доходах, тенденцією до викривлення конкуренції (наприклад, зобов’язанням держпідприємств обслуговуватись в держбанках);
  • нереалізований план приватизації держбанків;
  • невизначеність рішень судів щодо Приватбанку: у разі різкої зміни існуючого status quo це може викликати паніку та ефект зараження всієї банківської системи;
  • хронічні проблеми з кредитуванням великого бізнесу через недовіру, викликану історією дефолтів і слабкими стандартами;
  • ознаки формування «бульбашки» в секторі споживчого кредитування;
  • ріст депозитів населення в банках переважно на поточних рахунках та короткострокових вкладах, тоді як частка довгострокових депозитів лишається недостатньою;
  • зовнішні загрози для банків, наприклад, ризик невиконання бюджету і формування надмірного бюджетного дефіциту, що посилить тиск на платіжний баланс країни, а відтак — на валютний курс.

Якщо фізособа чи компанія планує скористатися банківськими послугами, вкрай важливо проаналізувати можливі ризики. Адже ті банки, які «впали» кілька років тому, теж для багатьох виглядали надійними і не викликали побоювань.

Вибір банку: на що звертати увагу

“Після кризи населення перевело значні обсяги своїх депозитів у приватних вітчизняних та російських банках в кеш або ж у більш надійні державні та іноземні банки. Однак останнім часом депозитна база окремих банків з приватним капіталом зростає: в умовах макрофінансової стабілізації люди знову починають реагувати на високі ставки за депозитами.

Також вони зважають на рівень сервісу та можливість використання мобільних додатків для управління вкладами. Тому багато надійних європейських банків програють конкуренцію більш доступним, зручним і щедрим вітчизняним банкам, котрі інтесивно інвестують у діджиталізацію послуг”, – зазначає Роман Корнилюк.

Читайте також: Форвард Банк вирвався у лідери

Вирішальними при виборі банку стають зручність та вигідність співпраці. І якщо бізнес має ресурси для ретельної перевірки банку, у якому планує відкрити рахунок чи зарплатний проект, то приватним клієнтам це зробити складніше.

Для раціонального вибору банку варто:

  • знайти показники індивідуального кредитного рейтингу банку, який розраховують рейтингові агенції;

  • перевірити, яке місце фінустанова посідає в рейтингах, які розробляють профільні ЗМІ (Minfin.com.ua, Mind.ua, Новое время) разом із експертами ринку.

  • прочитати відгуки та новини про банк в медіа, проаналізувати його власників та бенефіціарів, бізнес-модель.

На глибшому рівні можна перевірити фінансові показники роботи фінустанови, виконання нею нормативів НБУ. Однак на цьому етапі люди без економічної освіти можуть не зрозуміти, на що звертати увагу і де шукати інформацію.

Тож Роман Корнилюк розробив інструмент FinScore для аналізу банків, який допоможе бізнесу спростити процес перевірки, а населенню надасть вже готову відповідь щодо надійності банку.

Фінансовий скоринг банків: система оцінки фінансової надійності

Індекс FinScore базується на 25 індикаторах, серед яких є нормативи НБУ та фінансові коефіцієнти. Вони комплексно відображають стан ліквідності, достатності капіталу, рентабельності, а також кредитних, інвестиційних та валютних ризиків банку.

Інструментом FinScore може скористатися кожен, адже він доступний навіть у безкоштовному тарифі «Open Data».

ТОП-13 фінансово найстійкіших банків

Індекс FinScore допоміг визначити перелік фінустанов, які отримали найвищий показник фінансової стійкості (в системі YouControl він позначається літерою А) за підсумками роботи за перший квартал 2019 року.

Одним із важливих критеріїв розрахунку індексу є «Доступ до ресурсів і надійність бенефіціара» банку. У ньому враховано, зокрема, можливість доступу до державних бюджетних ресурсів (для вітчизняних банків) та фінансової підтримки акціонерів (для іноземних). Щодо другого напрямку важливо, яка країна походження кінцевих бенефіціарів фінустанови та як вони зможуть допомогти українським «дочкам» у разі кризи чи інших проблем. Як показує досвід, жоден з банків, який належить до міжнародних банківських груп, не став неплатоспроможним в період «банкопаду».

Те, що банк фінансово стійкий, не завжди означає, що у нього найвищі показники за активами — залученими коштами, розміщеними та використаними з метою отримання прибутку і підтримання ліквідності, кредитами та депозитами. Загалом платоспроможні банки України наразі мають більше 1,341 трл грн активів, понад 573 млрд грн кредитів та майже 964 млрд грн депозитів. Найбільш надійні банки з нашого списку дуже різняться за цими показниками.

Показники роботи ТОП-13 банків України на 1 квітня 2019 року

Цікаво, що «СЕБ Корпоративний Банк» за рівнем ринкової потужності (розрахований за допомогою інструменту YouControl – MarketScore) отримав оцінку С (градація йде від найвищого показника А до найнижчого D). У нього дуже низька частка активів, кредитів та депозитів — по 0,1% усієї банківської системи. Однак це не завадило йому стабільно працювати та бути надійним.

Водночас в ТОП потрапив такий гігант, як Приватбанк, який очікувано має показник А. Він володіє 21% всіх активів банківської системи, 9,6% кредитів та 23% депозитів. Окрім Привату більше 3% за всіма показниками отримали лише Райффайзен Банк Аваль та Укрсиббанк.

Кому та коли потрібен банківський FinScore

FinScore – універсальний інструмент, яким може з однаковим успіхом користуватися експерт банківського ринку, досвідчений підприємець чи звичайний українець, який хоче уникнути фінансової пастки сумнівного банку.

Населенню індекс буде корисним у таких випадках:

  • При виборі надійного банку для розміщення депозиту. Чим вищий і стійкіший у часі показник FinScore, тим більше шансів, що банк вчасно поверне вклад у повному розмірі. Це особливо актуально у разі раптової системної кризи.

  • При виборі основного банку для відкриття карткових рахунків, через які здійснюються розрахунки та платежі. Чим стійкіший банк, тим менше ризиків непроходження платежів і різного роду збоїв, особливо у період нестабільності.

  • Для швидкого моніторингу фінпоказників банку, в якому вже відкрито рахунок чи депозит. Якщо банківський FinScore стрімко падає квартал до кварталу, це привід детальніше вивчити причини погіршення фінансового стану.

Підприємствам індекс стане у нагоді:

  • При виборі банку для депозитних і поточних рахунків. Надійність банку – запорука безпеки коштів.
  • Для оцінки банку як контрагенту для партнерських проектів. Фінустанови часто співпрацюють із салонами при автокредитуванні; з рітейл-мережами у випадку споживчого кредитування; з будівельними компаніями при іпотечному кредитуванні тощо. Компанія повинна ретельно перевіряти банк перед початком співпраці, адже помилка у цьому питанні може стати причиною краху усього бізнесу;
  • Для моніторингу надійності тих банків, з якими вже налагоджена співпраця за певними проектами.
  • При кредитуванні. Компанія не втратить свої кошти, як у випадку з депозитом, однак у разі дефолту кредит може бути проданим сторонньому кредитору, зокрема і колекторським компаніям. Нові «власники боргу» можуть ініціювати зміну умов його погашення і не дотримуватимуться попередніх домовленостей з банкіром.

FinScore в YouControl: де шукати

Користувачі, які хочуть швидко та без додаткових досліджень визначити фінансову стійкість банку, можуть відразу зайти в його досьє на YouControl, де одразу видно показник FinScore.

Потенційні чи реальні клієнти банку, які хочуть детальніше ознайомитися із конкретними показниками його роботи, мають можливість у картці банку зайти в розділ «Фінанси», обрати «Фінансовий скоринг» і самостійно вивчити всю інформацію. У деталізованому варіанті інструмент FinScore дозволяє побачити динаміку індексу та окремих показників. Це дає загальну картину того, у який бік рухається банк: до посилення своїх позицій чи до падіння.

Коментарі - 14

+
+76
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2019, 10:18
#
«Аналитики YouControl выяснили, какие банки из представленных в Украине наиболее устойчивы в финансовом плане.» - плохо одно, аналитики вообще не анализировали доступность граждан Украины, ФЛП или мелких юр.лиц доступ к этим банкам, потому устойчивость это хорошо, что устойчивы и многие другие банки на протяжении 20+ лет, в т.ч. Украинские.

Пусть бы проанализировали доступность к этим банкам:
1. Дольче
2. СЕБ
3. ИНГ
4. СИТИ....

Все 92% попали из-за того, что имеют материнки на Западе, каким чудом там попал Приват? Который от заявлений и решения судов начало шатать, понимаю что вывод средств пока не есть существенным, но угрозы реальны, что его НБУ 2-й раз если нужно национализирует.
+
+12
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
12 липня 2019, 14:13
#
1. Дольче
2. СЕБ
3. ИНГ
4. СИТИ
Доступность стремиться к нулю. Это клубы для своих. А кто эти «свои»? А черт его знает.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
12 липня 2019, 17:07
#
Иностранные компании, или очень крупные компании, которые получали финансирование от этих компаний, в а также ЕБРР и т.д.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
15 липня 2019, 14:38
#
Очень узкий круг получается. Но наверное обслуживание у них того стоит.
+
0
mary27
mary27
15 липня 2019, 19:07
#
Просто через них работают иностранные дочерние фирмы.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
16 липня 2019, 9:32
#
Это Ваше предположение или делитесь опытом?
+
+8
Роман Корнилюк
Роман Корнилюк
12 липня 2019, 14:58
#
Дякую за гарне доповнення щодо врахування спеціалізації і бізнес-моделі банку в його досьє. Але якщо говорити про індекс BankFinScore — його ціль полягала саме в оцінці надійності і даним інструментом користуються не лише фізичні особи, а й корпоративний сектор, не лише вкладники, а й інші контрагенти даних фінансових установ. Методика індексу від YouControl, на відміну від B2C підходів звичних рейтингів від ЗМІ, спрямована на інформування не лише рітейл-, а й корпоративних клієнтів. Крім того, оцінка не є жорстко дискретною. Якщо наявних банків з А видається мало, можна звернути увагу і на сегмент банків з індексом B, які близькі числовими значеннями до А. Щодо Привату — методика оцінює виключно фінансові ризики і фінансовий стан на конкретну дату. Індекс будується автоматично, без залучення ексертеих корекцій. Про юридичний ризик, пов'язаний із невизначеністю з судами, було написано в початковому тексті матеріалу дослідження, а в реальному часі сигнали нефінансового характеру можна моніторити в модулі Експрес-аналіз YouControl.
+
+35
Barreto
Barreto
12 липня 2019, 11:08
#
Половина банков - для крупного бизнеса, причем вероятно что из своих стран.
+
+5
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
12 липня 2019, 14:12
#
Скорее всего так и есть. Даже не все СМБ их заинтересуют, как клиентов.
+
0
mary27
mary27
13 липня 2019, 13:16
#
+15.
+
0
squeez
squeez
13 липня 2019, 20:20
#
Приват, Укрсиб, Аваль доступны для населения , немного еще ОТП , в обл центрах, за остальные и не слышал и не видел вообще в реалиях Украины
+
0
vadim333
vadim333
23 липня 2019, 13:25
#
Почты все есть в Полтаве и доступны, 9-10 точно.
+
0
vit555z
vit555z
23 липня 2019, 22:31
#
7 только
+
0
squeez
squeez
25 липня 2019, 22:09
#
Vit555z правду говорит, какие 9 !!! зайдите на сайты банков и забейте города, и да Полтава , обл центр как бы ... речь идет о доступности населения
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися