Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 червня 2019, 12:59

Загальний фонд держбюджету недоотримав 50 мільярдів — Рахункова палата

У січні-травні 2019 року план надходжень загального фонду держбюджету недовиконаний на 50,2 мільярда гривень. Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

У січні-травні 2019 року план надходжень загального фонду держбюджету недовиконаний на 50,2 мільярда гривень.
Фото: rbc.ua

Основні причини

Він зазначив, що причини невиконання плану доходів різні, зокрема:

  • відхилення окремих макропоказників від прогнозних, насамперед середнього офіційного курсу гривні до долара;
  • завищення плану надходжень акцизного податку з вироблених в Україні тютюнових виробів (при зростанні ставок податку на 20% план перевищує надходження за відповідний період попереднього року майже вдвічі).

Пацкан нагадав, що в результаті недавнього розміщення Мінфіном євробондів на 1 млрд євро виконання плану державних зовнішніх запозичень трохи покращилося, водночас загострилася проблема із залученням внутрішніх запозичень. При цьому відкритим залишається питання вартості запозичень.

Він також звернув увагу, що значне невиконання плану надходжень від приватизації державного майна вже стало звичним.

Читайте також: МВФ допоможе ФДМ вирішити проблеми великої приватизації

«У першому кварталі невиконання плану приватизації склало 5,9 млрд грн, або 97%. Це збільшує ризики ненадходження цих коштів до затверджених на 2019 рік обсягах. Провал великої приватизації не може бути компенсована успіхами малої, про які ми чуємо звідусіль», — зазначив Пацкан.

В результаті недонадходження доходів, державних запозичень та коштів від приватизації державного майна план надходжень загального фонду державного бюджету у січні-березні 2019 року не виконаний на 31,6 млрд грн, або 9,6%.

План видатків загального фонду державного бюджету у січні-березні не виконаний на 21,1 млрд грн, або на 8,8%, в січні-травні — 34,4 млрд грн.

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
20 червня 2019, 13:19
#
Зе розрулить з великою прихватизацією,, як з полоненими?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
20 червня 2019, 15:10
#
Что приватизация будет сорвана как и в 2018 году - это все понимали в декабре месяце.

Конечно более низкий курс, чем тот который предлагал КабМин, бьет по карману.

Потому что стратегия КабМина как красиво защитить бюджет, показать в бюджете курс 29-30, и все - получается у нас бюджет более менее нормальный.

Как всегда у нас провал в приватизации. Как всегда провал по бюджету в плане доходности, и выход только один у наших чиновников, показать курс ВЫШЕ - и джет-пот бюджет типа более-менее нормальный и проходной. Но в течении года из года в год мы опять занимаем деньги, чтобы перекрыть бюджет с учетом более низкого курса.

Может пора думать над тем как поменять экономику, что не заложить в бюджет более высокий курс, а наоборот, заложить более низкий или реальный курс, думать над заходом инвесторов и т.д. 


+
+30
bonv
bonv
20 червня 2019, 15:18
#
Інвестори уважно спостерігають за розвитком подій навколо Привату і олігарха бені.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися