Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2019, 11:13

Курс влітку. Чому гривня може впасти

За період березень-травень гривня зміцнилася до долара США на 2%. Проте в кінці травня — на початку червня курс національної валюти буквально за тиждень опустився на 3,5%.

За період березень-травень гривня зміцнилася до долара США на 2%.
Фото: Факти ICTV

У свіжому огляді «Focus Ukraine» аналітики Райффайзен Банку Аваль проаналізували ситуацію на валютному ринку і спрогнозували сценарій, при якому можлива девальвація національної валюти.

Ситуація на валютному ринку може різко погіршитися, якщо відносно нейтральні зараз настрої іноземних інвесторів зміняться на негативні. Це може спричинити скорочення їх портфелів у гривневих ОВДП з подальшим виведенням капіталів у валюту. Якщо такі відтоки будуть сконцентровані у часі, та ще й з урахуванням «тонкості» українського ринку, девальваційний тиск може бути істотним. «На наш погляд наразі подібні тригери для «втечі» капіталів відсутні, але ситуація змінюється досить динамічно» — відмітили експерти.

Загалом з березня по травень спостерігалося поступове зміцнення UAH до USD на 2%. У тому числі за підтримки продажу валюти нерезидентами для купівлі ОВДП (+22 млрд грн.). Курс переважно рухався у діапазоні, утвореному ретроспективними
котируваннями 2017-2018 рр.

Проте наприкінці травня — початку червня гривня за тиждень девальвувала на 3,5%. На очікуваннях учасників ринку негативно позначилися медійний «шум» та суперечливі заяви з боку провладних кіл. Наприкад, вкиди провокаційних пропозицій щодо дефолту за зовнішніми державними зобов'язаннями, одіозні судові рішення у справі Приватбанку, дискусійні призначення на державні посади, оголошення дострокових парламентських виборів і невизначений статус парламенту та уряду.

Як наслідок спостерігалося скорочення пропозиції валюти. Серед причин — охолодження інтересу нерезидентів до інвестування в гривневі ОВДП та «притримання» продажів з боку експортерів на тлі виплат відшкодувань ПДВ. І, навпаки, – в умовах девальваційних очікувань попит посилився: учасники ринку нарощували довгі валютні позиції, у т. ч. під репатріацію дивідендів.

Щоб згладити пікові коливання, НБУ в останні 2 дні травня, вперше за довгий час, провів продажу валюти на міжбанківському ринку в обсязі $43 млн. Істотну підтримку гривні надала також активізація відкладених продажів з боку нерезидентів і експортерів по мірі зростання обмінного курсу.

Відносно сприятлива ситуація на валютному ринку у квітні-травні дозволила НБУ провести чисті купівлі на міжбанківському валютному ринку на суму $300 млн і $161 млн відповідно. Однак переважно внаслідок виконання зобов'язань за масштабними виплатами за держборгом міжнародні валютні резерви України у квітні зменшилися на 0,5% — до $20,5 млрд, а в травні знизилися ще на 5,5% — до $19,4 млрд. Що еквівалентно 3,2 місяців потенційного імпорту.

На думку аналітиків Райффайзен Банку Аваль, цього обсягу резервів достатньо для згладжування пікових курсових коливань у поточному році. Проте задля збереження фінансової стабільності у 2020-2021 рр. необхідна фінансова підтримка з боку міжнародних партнерів.

Коментарі - 2

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2019, 12:35
#
Курс у нас на уровне 26,30-26,50, какое укрепление 2% и падение 3.5% - не клеится. Выборы, формирование нового КабМина, решение ситуации с траншем МВФ и все будет впорядке.

То что курс не просядет ниже 26 всем и так ясно.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
19 червня 2019, 19:45
#
«Курс у нас на уровне 26,30-26,50, какое укрепление 2% и падение 3.5% - не клеится. » Почти  клеится  Курс  в  указанный  период  « Авалем»  действительно  уходил  в  гору  на  27. Так  что   с  26.3 на 27  почти  3% та
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися