Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 квітня 2019, 10:55

Як швидко накопичити на відпочинок і витратити менше в поїздці

Сьогодні провести вікенд в Європі так само просто, як в Одесі чи Львові. Українці все частіше їздять за кордон. За даними Держприкордонслужби, в 2017 році за кордоном побувало 26,4 млн наших співвітчизників. У 2018 році кількість мандрівників зросла ще на 6%. Українці тепер частіше їздять до країн ЄС, і не тільки в Польщу. До Словаччини в минулому році вони в'їжджали на 22% частіше, ніж роком раніше, в Румунію — на 17%. Найпопулярнішим форматом для поїздки в Європу став вікенд-тур на 2-4 дня.

Попит на авіаподорожі тільки в минулому році зріс на цілих 29%. Авіакомпанії продовжують нарощувати кількість рейсів, а це значить, що потік бажаючих побачити нові країни буде збільшуватися.

Щоб багато подорожувати, не потрібно затягувати паски – достатньо розумно планувати свої поїздки. «Мінфін» вивчив, як швидше накопичити гроші на відпочинок і не піти в мінус під час подорожі.

Що робити перед поїздкою

1. Оберіть для розрахунків карту, з якою можна збирати просто і швидко

Спеціальні карти для мандрівників пропонують багато банків. Але такий «пластик» найчастіше вигідний тільки під час самої поїздки: наприклад, карта відкриває доступ до залів очікування аеропортів або дає знижку на оренду автомобілів. У повсякденному ж житті вона не дає якихось переваг.

Але є й винятки, наприклад, карта Travel від Альфа-Банку Україна. По суті, це кредитка з широкими можливостями до і під час подорожей. Її власник отримує кешбек в розмірі 3% спеціальними «балами мандрівника» кожен раз, коли розраховується карткою — в торгових мережах, на автозаправках, онлайн тощо. Накопичені бали можна витратити на покупки в категоріях Travel. Ними можна компенсувати:

  • повну вартість будь-яких квитків на літак, потяг чи автобус. Альфа-Банк Україна не обмежує клієнтів у виборі авіаліній, залізничних або автобусних компаній;

  • проживання в будь-яких готелях;

  • туристичні путівки, а також організацію екскурсій;

  • оренду автомобілів в будь-якій точці світу у будь-якого провайдера.

Кількість балів відображається в мобільному додатку (наприклад, 500 балів = 500 грн (з урахуванням податків, які будуть утримані). У будь-який зручний момент накопиченими балами можна компенсувати вищезазначені покупки.

Наприклад, якщо людина знає свій місячний бюджет, планувати подорож набагато простіше. При зарплаті у 18 000 гривень, якщо оплачувати всі витрати з однієї карти, щомісяця можна накопичувати бали на 400-430 грн. За півроку таким чином можна без будь-яких зусиль зібрати близько 2,5 тис. грн.

Сума в 2,5 тис. грн може стати гарною підмогою для мандрівника. На ці гроші цілком реально купити авіаквиток в обидві сторони з Києва до Відня, Берліна, Стокгольму чи Мілану, зі Львова в Барселону або з Харкова в Баку. Ті, хто вважає за краще їздити Україною, може придбати залізничні квитки для 4 осіб з Києва до Львова чи Одеси. Але важливо пам'ятати, що забронювати авіаквитки за вигідною ціною простіше, якщо планувати подорож заздалегідь.

Для нових власників карти при активному використанні вже зі старту (перші два місяці) передбачений подарунок у вигляді 500 вітальних балів.

2. Розподіліть витрати на поїздку на декілька етапів

Розплануйте витрати та встановіть графік оплат: спочатку ви купуєте квитки, а вже в наступному місяці бронюєте готель або апартаменти.

Купувати авіаквитки вигідніше за кілька місяців до поїздки. Але авіакомпанії також влаштовують розпродажі до Нового року, Великодня та інших свят. Схожа ситуація і з автоперевізниками.

Стежити за актуальними цінами від авіаліній і перевізників краще на спеціальних travel-порталах.

Перельоти і проживання в будні дні дешевше, ніж у вихідні. А ось під час міжнародних і національних свят ціни на житло зазвичай злітають. Варто звернути увагу на апартаменти — вони часто не тільки дешевше готелів, але й допомагають економити на харчуванні: більшість орендованих квартир обладнані кухнею. Якщо ви віддаєте перевагу пакетним турам, скористайтеся опцією «раннього бронювання»: ціни в цьому випадку нижчі за стандартні, до того ж передоплата зазвичай становить 10-30%.

Як заощадити в подорожі

1. У подорожі потрібно бути готовим до всього, тому беріть з собою і карту, і готівку. Але оскільки в Європі вже давно працює cashless, близько 80% грошей краще мати на картці. По-перше, це безпечніше і зручніше. По-друге, вигідніше. Адже за витрати, які відносяться до туристичної категорії, в поїздці теж нараховуються бонуси. Але трохи готівки не завадить — як страховка на випадок, якщо десь вам не вдасться розплатитися карткою. До того ж, за зняття готівки за кордоном банки беруть додаткову комісію. Тому трохи кеша в кишені точно не буде зайвим.

2. Уникайте подвійної конвертації при оплаті картою за кордоном. Основне правило безготівкових розрахунків: при оплаті віддавайте перевагу валюті країни, в якій ви перебуваєте. В іншому випадку через декілька конвертацій можна втратити до 10% на кожній транзакції. 

Слід також уточнити у банку умови щодо конвертації за вашою карткою. Наприклад, за картою Travel від Альфа-Банку Україна комісія за конвертацію валюти за кордоном не стягується, але може бути і навпаки.

3. Встановіть мобільний додаток банку на свій смартфон. Це дасть вам можливість керувати своїм рахунком, а якщо втратите карту, то зможете оперативно її заблокувати. Якщо карта з кешбеком прив'язана до гаманця Google Pay або Apple Pay, оплачувати послуги і покупки можна за допомогою смартфона. У додатку також зручно дивитися баланс і історію нарахування або списання балів.

4. Обирайте карту, з якої можна не тільки економити, але й подорожувати з великим комфортом

Кредитна карта Travel від Альфа-Банку Україна належить до категорії преміальних. Це карта класу Platinum платіжної системи Visa. Вона оснащена чіпом, тому її власник може проводити безконтактні платежі і не турбуватися про безпеку транзакцій. До речі, карти без чіпа приймають далеко не у всіх країнах.

У комплекті з картою Travel клієнт отримує додаткові карти для членів своєї родини.

Карта Travel дає своїм власникам наступні привілеї:

  • Послугу «Консьєрж сервіс» в режимі 24/7. Якщо потрібно забронювати столик в ресторані або квитки в музей, підібрати екскурсійну програму або викликати таксі, на допомогу прийде персональний помічник. Сервіс доступний цілодобово в будь-який день тижня.

  • Програму страхування для виїжджаючих за кордон (ВЗК). Ви ніколи не знаєте, що може статися в чужій країні, тому краще захистити себе від потенційних проблем заздалегідь.

  • Можливість двічі на рік безкоштовно відвідати бізнес-зали LoungeKeу в будь-якому аеропорту світу. Буде дуже доречно, якщо у вас тривала перерва між перельотами.

  • 50% знижку на проїзд в або з аеропортів «Бориспіль» і «Київ» автомобілями компанії Uber. Щоб скористатися послугою, потрібно ввести промо-код VISAPREMIUMUA в додатку Uber.

  • Послугу безкоштовної упаковки багажу в аеропорту «Бориспіль», яку можна використовувати двічі на рік.

  • Вибір товарів і послуг із сотні спеціальних пропозицій і знижок програми «Світ Привілеїв», яка доступна власникам преміальних карт Visa.

Якщо дотримуватися всіх цих правил, ви зможете подорожувати частіше і з задоволенням.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися