Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 квітня 2019, 10:04

НБУ стурбований зростанням споживчого кредитування

Нацбанк цьогоріч приділятиме багато уваги ризикам, пов'язаним зі швидким зростанням споживчого кредитування. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій виданню Central Banking, ідеться на сайті регулятора.

Нацбанк цьогоріч приділятиме багато уваги ризикам, пов'язаним зі швидким зростанням споживчого кредитування.
Фото: прес-служба НБУ

Що це означає

«Цього року ми будемо приділяти багато уваги ризикам, пов'язаним з швидким зростанням споживчого кредитування. За останні два роки воно істотно зростало», — заявив голова НБУ.

За його словами, сьогодні ризики незначні, але якщо банки будуть оцінювати кредитні ризики і послаблять стандарти кредитування на майбутнє, це зробить фінансову систему більш вразливою до шоків. Тому в 2019 році у своїх стрес-тестах НБУ буде зосереджуватися на портфелі споживчих кредитів.

Отримати кредит в банку

Також, зазначив Смолій, якщо в Нацбанку зрозуміють, що ризики почали накопичуватися, то вони можуть, наприклад, поставити за обов'язок банкам збільшити пруденційні резерви або збільшити розмір капіталу, щоб створити запас міцності на випадок дефолту за споживчими кредитами.

«Свою оцінку ризиків ми повідомимо банкам чітко і вчасно, а наші нормативно-правові акти не стануть для них сюрпризом», — зазначив Смолій.

Раніше «Мінфін» повідомляв, що Нацбанк виставив на повторні торги права вимог за 1228 кредитними договорами.

Коментарі - 1

+
+2
koncultan
koncultan
7 квітня 2019, 17:44
#
Это нас подготавливают к тому, что скоро доллар начнет расти?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися