Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 квітня 2019, 11:13

Депутати пропонують нові правила автострахування

У парламенті зареєстрували законопроект «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Ініціатори пропонують, зокрема, збільшити страхові суми. Про це пише Finclub.

У парламенті зареєстрували законопроект «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
Фото: auto.ria.com

Цілі законопроекту

  • Удосконалити систему обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
  • Привести захист потерпілих в ДТП до вимог законодавства Євросоюзу шляхом поступового збільшення страхових сум.
  • Удосконалити систему відшкодування збитків, завданих потерпілим.
  • Поширити впровадження електронних технологій при укладанні договорів.

Що ще пропонують

Ініціатори законопроекту пропонують до 2025 року поступово вийти на зіставні з європейськими розміри страхових сум.

За шкоду, заподіяну життю і здоров'ю, повинен становити 20 млн грн на одного потерпілого і 100 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих. А за шкоду, заподіяну майну потерпілих, на один страховий випадок — 8 млн грн на одного потерпілого і 16 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих.

Найпростіший спосіб заощадити на пальному — картка

Законопроект пропонує скоротити з 90 до 60 днів базовий термін, протягом якого страховик зобов'язаний прийняти рішення щодо здійснення страхової виплати, передбачивши випадки, коли цей термін може скорочуватися до 10 днів, а також вичерпно визначити умови і межі продовження такого терміну.

Також — привести розмір моральної шкоди у відповідність з судовою практикою. Пропонується підвищити її розмір до 25 мінімальних зарплат (80 тис. грн).

Читайте також: Кабмін дозволив показувати поліс ОСЦПВ зі смартфонів

Документ пропонує визначити мінімальний розмір базового гарантійного внеску в централізований страховий резервний фонд захисту потерпілих у ДТП в розмірі 5 млн грн замість суми, еквівалентної 500 тис. євро, а мінімальний розмір базового гарантійного внеску до централізованого страхового резервного фонду страхових гарантій — в розмірі 10 млн грн замість суми, еквівалентної 1 млн євро.

Підвищити штрафи за відсутність чинного договору страхування через два роки після набрання чинності законом.

Коментарі - 1

+
+37
Kidav
Kidav
5 квітня 2019, 11:40
#
Законопроект предлагает сократить с 90 до 60 дней базовый срок… — это немаловажно, когда нужна машина и по 3 месяца ждешь компенсацию, а ещё информировать людей, что в случае оформления «европротокола», вам заплатят максимум 50%, о чем они пишут мелким шрифтом в конце договора, но редко информируют об этом, при этом рекламируют в случае ДТП оформлять именно его
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися