Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 березня 2019, 15:18

До чого призводить боротьба із законами економіки

Цими вихідними в Україні пройде перший тур президентських виборів, а в Туреччині — вибори до органів місцевого самоврядування. І якщо на українських ринках спостерігається напружена тиша, то нашого південного сусіда серйозно лихоманить.

Про те, що відбувалося в останній тиждень березня у світі та Україні, розповідає у колонці на НВ спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Сapital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст блогу.

На торгових майданчиках США не було різких рухів. Індекс S&P500 закінчує тиждень на позначці в 2815 пунктів, де він відкриється зранку в п`ятницю.

Найцікавіше відбувалося у Туреччині, де Ердоган знову намагався боротися із законами економіки. В Туреччині на вихідні намічені вибори, і щоб до цього часу ліра не впала, там вирішили затиснути ліквідність. У підсумку в один момент ставки овернайт досягли рівня у 1000% і ось вже кілька днів турецька валюта знижується. Овернайт вже повернувся до більш-менш комфортних рівнів у 34%, хоча це ще дуже високо навіть у порівнянні з українськими реаліями. Виглядає, що пригоди Ердогана, який минулого літа намагався схилити до любові і розуміння турецький Центробанк, чим обвалив курс національної валюти, нічому не навчили не тільки українських політиків, які мріють це повторити, а й самого турецького султана. Потенційні проблеми в Туреччині ставлять під загрозу динаміку ринків, що розвиваються: якщо у Туреччині трапиться щось значне, по ним точно вдарить хвилею розпродажів.

В українському сегменті всі завмерли в очікуванні виборів, гадаючи, чим все закінчиться. Максимально висока увага до виборів призводить до дивних наслідків. Наприклад, зазвичай раціональні і розумні інвестори можуть дивитися «Слуга народу 3». Або будують теорії змови, звертаючи увагу на те, що в неділю буде найтепліша погода за цю весну, а значить, наші американські друзі застосували кліматичну зброю, щоб відправити раптово збожеволілу українську молодь на пікніки.

Що ж, якщо у Лондоні хтось зміг витримати три серії нового творіння українських сценаристів, то вони, ймовірно, дізналися, що новий молодий кандидат вважає МВФ проблемою, а ЄС – лукавими буржуями, які заважають Україні розвиватися. Навряд чи це для них хороша новина. З іншого боку, тривале піке рейтингів однієї дами додає оптимізму, адже ще восени саме її перемога була очевидна і лякала найбільше.

Для України найбільш позитивна новина прийшла на цьому тижні з данського королівства. Заборона Данії будувати в своїх водах Північний потік 2 – довгограюча історія, яка, як мінімум, виграє для нас час. А час – гроші, причому в даному випадку чітко зрозуміло, скільки саме грошей. В разі зупинки транзиту ми можемо втратити до $ 3 млрд на рік, що буде не дуже гарною новиною для гривні.

Поки національна валюта тримається біля позначки в 27 гривень за долар, чекаючи разом з усіма результатів виборів. Сезонна аномалія, коли в березні раптом гривня знижується, підійшла до кінця, але й посилюватися українська валюта не поспішає.

На внутрішньому ринку ОВДП помітно активного припливу грошей нерезидентів немає. Надуспішний аукціон з розміщення внутрішнього боргу минулого тижня виявився локальною історією, і цього тижня аукціони перейшли в більш звичний режим. Правда, залишився помірний попит на дворічні папери, що вказує на збереження інтересу нерезидентів. Ставки продовжують залишатися стабільними, чекаючи поствиборної визначеності.

Зате воскрес індекс УБ (Українська біржа – ред.), який повернувся з небуття. Проте, торги поки що проходять на ПФТС. Іноді навіть відбувається активна торгівля, — вибухами, як, наприклад, з Укрнафтою, коли дізнаються про дивіденди. Ціна останньої за кілька днів зросла майже на 50%. Подивимося, чи прореагує Центренерго на чергову ідею продати компанію чимшвидше, у квітні, що вже починає нагадувати кейс Криворіжсталі (якщо, звичайно, продаж буде проведено).

Коментарі - 12

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 березня 2019, 15:46
#
Ситуация с Турцией очень показательна.
На прошлой неделе там нац.валюта потеряла 5%. Похоже перед выборами власть готова пойти на все — даже наших переплюнули. Овернайты 34%, это только начало дороги заимствований, которые и так начались.

Выборы у нас очень интересные, и хоронить раньше времени Даму не стоит. Сюрпризы возможны на фоне нагнетания ситуации, где они очень уверенно держится. Что у нас будет не спокойное воскресение и битва не на жизнь, а на смерть — думаю и так многим понятно.
+
+28
mary27
mary27
29 березня 2019, 15:54
#
Ахахах, овернайт 34%?)
А у нас кто-то скiглiть про учетную ставку в 18%)

+
+37
Буква Ґ
Буква Ґ
29 березня 2019, 21:19
#
Так это визжат банки помойки типа приматов, федя-банков, михайловских и прочих дальше по списку. 0 ликвидности вот и бабки канючат. Что-то не припомню чтобы мелкие банки(которые мусорные активы не берут) выпрашивали бабки у НБУ, да и врядли НБУ их даст, отката то не будет.
Деньги НБУ в принципе и не должны быть дешевыми, всеравно что на боржоми суп варить потому-что в кране нет воды.
Когда я был маленьким припоминаю кучма по веткам прыгал банки мелкие пытался ломать, забегал в колхозы и грыз плуги, трактора, и дальше по 101 -107. Но так и не смог их развалить. Вангую что подохнет еще пару банков типа Аваля и Райфайзена, а мелкие так и останутся работать с реальной экономикой. Только не уверен что Авали и т.д. останутся так как подвязок не будет с новым главой НБУ, Гонтарева то помрет от собачего сифилиса похваченого в Индии.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
29 березня 2019, 21:23
#
* А-банк и Райфайзен, фикс
+
+74
SAndreyS
SAndreyS
30 березня 2019, 17:01
#
Поток сознания без логики и понимания ситуации…
+
+7
Буква Ґ
Буква Ґ
30 березня 2019, 17:24
#
Какое еще понимание? У банков нет ликвидности, всю бросают на открытие отделения в городе на 100 человек. Бабки берут в НБУ на раздачу кредитов и прочих закрытий дыр. Потом они плачутся что не дают им по 2% почти бесплатно. Хочешь дешевых денег, бери депозиты в населения, понижай инфляцию.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
30 березня 2019, 17:28
#
То что Вы пишете не имеет ничего общего с реальностью.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
30 березня 2019, 17:38
#
Кстати вот динамика отделений банков:
http://finpuls.com/ru/banking/releases/info/Dinamika-kolichestva-otdeleniy.htm
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
30 березня 2019, 18:06
#
Под отделениями и прочим я имею в виду разные дохлые активы. Банков тоже подскоратилось, в чем подвох знаешь? Из 2 отделений сделали 1, но ликвидным оно не стало и больше теряют на инкасации. Хоть бы свою-же ссылку прочитал.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
30 березня 2019, 18:27
#
Буква Ґ

Всё идёт к тому, что останется один Поликомбанк и НБУ с Приватом…

Хотя Поликомбанку и его одному клиенту даже НБУ не будет нужен…
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
30 березня 2019, 18:40
#
Шитпостнул, теперь можешь улетывать, я не только этими банками пользуюсь.
Кукареки, я кстати разные скриню и в папочку акуратно подшиваю. Потом лолирую с дурачков через 2-3 года.
+
+6
Qwerty1999
Qwerty1999
30 березня 2019, 21:07
#
И много уже наподшивал и наскринил?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися