Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 березня 2019, 11:04

Цифри і плани: Дмитро Дубілет розповів про monobank

Проект monobank вийшов на прибуток і готує до запуску низку нових сервісів.

Співзасновник monobank Дмитро Дубілет у своєму інтерв'ю НВ поділився досягнутими результатами і планами на найближчі кілька років.

Проект monobank, в який вкладено близько 2 млн доларів, почав приносити прибуток. За попередніми оцінками, у лютому він склав трохи більше 20 млн грн.

25 березня 2019 року кількість клієнтів першого в Україні мобільного банку без відділень сягнула 826 тисяч. З огляду на те, що для відкриття рахунку в monobank необхідний смартфон і доступ до інтернету, досить велика кількість людей в регіонах залишається не охопленою. Зараз карти monobank доступні жителям 50 найбільших міст України.

На чому заробляє monobank

В першу чергу — на кредитуванні клієнтів. «У нас кредити дешеві. Ця дешевизна пояснюється, в першу чергу тим, що у нас немає колосальних витрат на відділення та іншу інфраструктуру, як у інших банків. Крім того, у нас дуже просунута система оцінки ризиків» — пояснює популярність послуги Дубілет.

Йдеться про револьверні (відновлювані) кредити, які доступні власникам кредитних карт. Банк заробляє, коли клієнт виходить за межі пільгового періоду, або використовує опцію розстрочки для великих покупок. У monobank також є сервіс «покупка частинами»: вид розстрочки, безкоштовний для клієнтів, що діє у магазинах-партнерах. Наразі це практично всі великі мережі.

Грошові перекази. В Україні основна частина міжнародних переказів надходить від українців, що працюють за кордоном. У цій ситуації основними конкурентами для банків, на думку Дмитра Дубілета, є водії автобусів і маршруток, які перевозять готівку. Проте monobank розвиває напрямок грошових переказів і недавно став першим в Україні, хто підключився до європейської мережі SEPA. Протягом місяця має запуститися проект, що дозволить переказувати гроші з-за кордону в кілька кліків.

Monobank: плани на майбутнє

Дмитро Дубілет озвучив два ключових KPI для monobank на найближчі рік-два: 2 мільйони клієнтів і кредитний портфель 10 мільярдів гривень (зараз — 3,8 млрд грн).

У перспективі очікується поява нових сервісів — таких, як страховки і продукти для бізнесу. Серед останніх Дубілет згадує повноцінне розрахунково-касове обслуговування та кредити на бізнес.

Що стосується ОВДП, у monobank можливість продажу цінних паперів поки серйозно не розглядають. За словами Дмитра, це екзотична функція, яка буде потрібна від сили тисячі клієнтів. «В Україні депозитна ставка 17%, а у Європі або США депозитна ставка мало не негативна. Тому торгівля цінними паперами для них більш актуальна тема. Найближчим часом у нас не з'явиться нічого пов'язаного з ОВДП» — роз'яснює банкір.

Завоювання Британії: проект Koto

Проект, на який вже витрачено близько мільйона доларів, планують запустити до кінця літа. А поки що він знаходиться на стадії отримання фінансової ліцензії. Це буде аналог monobank, але без банку-партнера. Назва Koto пов'язана з котиками, які в Україні вже стали неофіційним символом першого мобільного банку.

Власники Koto — Дмитро Дубілет, Олег Гороховський і Михайло Рогальський. «Ми використовуємо ті ж технології, що в Monobank і, звісно, сильно адаптуємо їх для британського проекту. На першій стадії у нас не буде повноцінної банківської ліцензії. Це означає, що ми не зможемо, наприклад, збирати депозити. Крім того, у Британії нижче interchange (комісія, яку отримує банк, коли його карткою розплачуються в магазинах), тому у Британії програма кешбек буде зовсім іншою» — розкриває деталі Дубілет.

Банківський ринок України vs Великобританії

На думку Дмитра Дубілета, в Україні банкінг багато в чому розвинений краще, ніж у Великобританії. Британські банки більш традиційні і консервативні, а їх системи створювалися на 10-20 років раніше, ніж у українських банків.

«Найпростіший приклад того, що є в Україні і немає в Англії, — це p2p-перекази. Там ніхто не переказує гроші за номером картки, немає такої технології. Visa і Mastercard свого часу запровадила цю технологію у Східній Європі, а на Заході так і не змогли. І для того, щоб створити p2p-переказ там, мені потрібно вводити номер рахунку, сорт-код, ПІБ, тобто порівняно трудомісткий процес» — ділиться власним досвідом банкір.

У повноцінному режимі monobank запрацюваву листопаді 2017-го. Команда проекту включає акціонерів, які володіють компанією Fintech Band — розробником продукту monobank у партнерстві з Universal bank. У Fintech Band 7 бізнес-партнерів — Олександр Дубілет, Олег Гороховський, Михайло Рогальський, Володимир Яценко, Людмила Шмальченко, Вадим Ковальов і Дмитро Дубілет і близько 30 ключових менеджерів. Практично вся команда перейшла в monobank із Приватбанку.

Коментарі - 2

+
+77
O K
O K
29 березня 2019, 14:02
#
Жаль что не будет ОВГЗ.
+
0
Rikki Tikki Tavi
Rikki Tikki Tavi
1 квітня 2019, 18:15
#
С ОВГЗ может не хотят переходить дорогу брокерским конторам, потому что если моно сделает все так же просто и понятно, как он делает остальные свои продукты… то у остальных мало шансов остаться на плаву.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися