Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 березня 2019, 19:25

Останні вихідні перед виборами: чого очікувати від курсу

Цей тиждень знову виявилася дуже непростою на українському валютному ринку. Готівковий ринок був заручником курсового протистояння на міжбанку і підлаштовувати свої котирування під те, що відбувається на торгах.

Після істотного зльоту котирувань з середини березня, ситуація знов змінилася. Період бюджетних клієнтських платежів (з 18 до 20 березня) в поєднанні з вдалим розміщенням Мінфіном України ОВДП 19 березня (понад 12,5 млрд гривень) — змогли збити девальваційний тренд на міжбанку.

Тільки в четвер стало зрозуміло, що ринок в черговий раз розгортається. І тепер — в сторону зміцнення нацвалюти. А п'ятниця закріпила ці зміни.

На відміну від попереднього тижня, коли НБУ майже щодня гасив валютні пожежі на міжбанку, в період з 18 по 22 березня регулятор практично не з'являвся на торгах з продажем долара.

В кінцевому підсумку за тиждень, після тривалих курсових битв — котирування долара на міжбанку все ж таки впали з 27,12 / 27,16 до 26,88 / 26,91 гривень.

Це відбилося і на готівковому ринку, де обмінки банків та фінкомпаній на вечір п'ятниці купували долар вже нижче 27 гривень, а продавали у межах 27,05-27,15 гривень.

Перспективи поведінки міжбанку в останній передвиборчий тиждень залишаються вельми туманними. Це змусить фінансистів бути дуже обережними при виставленні цінників в обмінниках на ці суботу та неділю.

У такій ситуації більшість точок обміну валют буде працювати у форматі «з обороту» з досить широким рівнем спреду.


Курси валют на вихідні


Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 26,85 — 26,95 гривень, продаж 27,05-27,15 гривень. Спред по долару складе до 20 копійок.

Котирування євро. Крос-курс пари євро / долар на вечір 22 березня становить 1,1285 долара за євро.

Після нещодавнього рішення ФРС про збереження процентних ставок і «відіграшу» цього рішення американського регулятора на всіх міжнародних майданчиках, а також вже сьогоденної реакції ринків на негативні дані стану економіки Німеччини — нових великих коливань пари євро / долар на нічний для України азіатській сесії фінансисти не очікують.

Тому на вихідні курс євро в обмінниках за розрахунками «Мінфіну» складе: прийом 30,300 — 30,413 гривень та продаж 30,525 — 30,639 гривень при спреді до 25 копійок.

Але оскільки негативні новини з Німеччини все ж таки стали шоком для аналітиків і частина гравців українського готівкового ринку захоче підстрахуватися від усіляких несподіванок з євро — розраховані нами курси можуть бути ще скориговані в досить великому діапазоні плюс-мінус 15-20 копійок на євро в залежності від ступеня оцінки ризику тими чи іншими фінансистами — власниками обмінників, а також від завдань і можливостей конкретного обмінного пункту.

Комерційний потенціал і можливості обмінника в основному залежать від його місця розташування, реального платоспроможного попиту та пропозиції в регіоні, довіри і «розкрученості» його у клієнтів, а також конкуренції між точками обміну валют в даній місцевості.

Котирування російського рубля. Тут особливо нічого не змінилося — фінансисти продовжать бути обережними по рублю через високі ризики роботи з цією валютою.

Курс рубля на вихідні буде наступним: прийом за 1 рубль — на рівні 0,414- 0,416 гривень і продаж 0,417- 0,419 гривень.

Виходячи із завдань і можливостей даного обмінного пункту — його власники можуть ще коригувати свої цінники по російській валюті в межах плюс-мінус 0,001 — 0,004 гривень на рублі.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися