Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 березня 2019, 10:00

Розумні інвестиції: час заробляти на депозитах

Ідеальний час заробляти на банківських вкладах настав. Не вірите? Дивіться самі. Курс гривні не просто стабільний, але навіть зміцнився. Інфляція в Україні впала до 5-річного мінімуму — 9,8%, при цьому банки утримують вигідні умови за готовою ставкою на депозити.

За даними НБУ, тільки в 2018 році Український індекс ставок за річними депозитами фізосіб зріс з 14,33 до 15,65%. Подорожчали і «короткі» вклади: індекс ставок за тримісячними депозитами підскочив з 14,68 до 15,46%. Тож не дивно, що багато хто, нарешті, ризикнули дістати гроші з-під матраців — заощадження українців знову перетікають в банки.

Правда, три чверті депозитів — це короткі вклади, терміном до півроку. Пам'ятаючи про недавню кризу, українці не ризикують розлучатися з грошима надовго, адже ситуація може знову змінитися. Та й заощадження краще тримати під рукою — завжди є ймовірність, що виникнуть непередбачені витрати. Але вдома зберігати гроші небезпечно, а на депозиті до запитання — не вигідно, оскільки за ним дуже низькі ставки. Оптимальний варіант — це тримісячні вклади, які дають можливість непогано заробити.

«Мінфін» порівняв ставки і умови за вкладами в національній валюті на 3 місяці в українських банках.

«Ощадний» від Райффайзен Банку Аваль

Ставка в гривні на 3 місяці — 12% (при сумі вкладу до 200 тис.).
Депозит з можливістю поповнення та часткового зняття коштів. Мінімальна сума — 500 грн. Мінімальна сума поповнення вкладу — 100 грн.

Банк дозволяє частково знімати гроші з депозиту протягом пільгового періоду, який триває 7 днів після пролонгації вкладу. Але забрати все під чисту не вийде: залишок на рахунку не повинен опускатися нижче мінімальної суми 500 грн.

Якщо клієнт захоче закрити депозит достроково, банк перерахує нараховані відсотки за спеціальною ставкою, яка встановлена ​​в договорі. Більш того, за видачу депозиту протягом 1-го місяця з дати його оформлення, клієнтові доведеться сплатити комісію за розрахунково-касове обслуговування в розмірі 0,5% від суми вкладу.

Система виплати доходу — гнучка: банк перераховує відсотки щомісяця на картковий або поточний рахунок клієнта, або проводить їх щомісячну капіталізацію.

«Розумний» депозит від Альфа-Банку Україна

Ставка в гривні на 3 місяці — зростаюча, до 21% річних.
Депозит з можливістю дострокового зняття коштів. Мінімальна сума — 5 000 грн. Вклад можна оформити у відділенні або онлайн.

Головна «фішка» депозиту в Альфа-Банку — прогресивна відсоткова ставка, яка збільшується щомісяця. У перший місяць клієнт отримує дохід в розмірі 12%, у другий — 16%, в третій — 21% річних. В результаті середня реальна ставка за строковим депозитом Альфа-Банку досягає 16,33%. Це більше, ніж готові платити за аналогічними пропозиціями його конкуренти.

Ще один важливий нюанс — гнучкі умови вкладу. Вкладники можуть знімати гроші достроково без будь-яких комісій і штрафних санкцій. Альфа-Банк Україна дозволяє забрати кошти після закінчення кожного повного місяця з моменту укладення договору. Клієнту нарахують відсотки в повному обсязі за кожен місяць, який гроші пролежали в банку.

Всі вкладники, які оформлять депозит «Розумний» з 18 лютого до 27 червня 2019 року, стануть учасниками акції «Мрія в подарунок». Це означає, що вони отримають шанс виграти один з чотирьох сертифікатів на суму 50 000 грн. Переможця визначатимуть раз в місяць, ім'я першого стане відомо вже зовсім скоро — 29 березня.

Депозит «Дохідний» від ПУМБ.

Ставка в гривні на 3 місяці — 15,4% річних.
Мінімальна сума — 5000 грн., якщо ви оформляєте депозит у відділенні банку та 500 грн — якщо розміщуєте його онлайн. Вклад не можна поповнювати або знімати гроші достроково. А ось система виплати відсотків — гнучка: клієнтові можуть нарахувати дохід в кінці терміну або щомісячно.

Вклад «Стандарт» від Приватбанку

Ставка в гривні на 3 місяці — 13,75% річних
Депозит з можливістю поповнення буде цікавий тим, хто хоче накопичувати капітал. Протягом календарного місяця банк дозволяє вносити додатково на рахунок до 50 000 грн. Однак сума поповнення не повинна перевищувати початковий розмір депозиту.

Клієнт може щомісяця отримувати дохід за вкладом на карту або обрати опцію капіталізації відсотків. В останньому випадку заробити можна буде більше. При продовженні вкладу банк дає бонус до ставки 0,5%.

Приватбанк готовий дозволити вкладникам знімати гроші з депозиту достроково. Але така гнучкість має свою ціну: в цьому випадку відсоткова ставка буде нижчою на 2,5% — всього 11,25%.

Внесок на 3 місяці від monobank

Ставка в гривні — 16%.
Депозит з можливістю поповнення. Мінімальна сума — 1000 грн. Сума поповнення в календарний місяць не повинна перевищувати початковий розмір вкладу. Тобто, якщо ви поклали на рахунок мінімальні 1000 грн, то в подальшому зможете його поповнювати не більш, ніж на цю суму. Знімати гроші з депозиту достроково monobank не дозволяє.

Виплата відсотків проводиться щомісячно або клієнт може обрати опцію капіталізації відсотків. Вклад передбачає автопролонгацію, при подовженні банк нараховує кешбек — 0,6%.

«Строковий з продовженням» від Укргазбанку

Ставка в гривні на 3 місяці — 13,25%.
Мінімальна сума вкладу — 1000 грн. Депозит можна поповнювати протягом всього терміну дії, але не більше ніж на 500 грн в місяць. Дострокове зняття грошей не передбачено. Виплата відсотків — в кінці терміну на поточний рахунок або на карту клієнта.

На що звертати увагу при виборі вкладу

1. Дохідність

Отже, ми бачимо, що діапазон дохідності за тримісячними депозитами дуже широкий і багато в чому залежить від цінової політики банку. Серед учасників огляду «Мінфіну» мінімальну ставку пропонує Райффайзен Банк Аваль — 12% річних. Максимальна ставка — в Альфа-Банку Україна — 16,33%.

2. Гнучкість

Багато банків декларують готовність дозволити клієнтам знімати гроші з депозиту достроково. Однак треба переконатися, що в їхніх пропозиціях немає підступу. За можливість дострокового розірвання банк може знизити ставку за договором, або оштрафувати вкладника і не виплатити йому відсотки. Оптимальна система діє в Альфа-Банку Україна, який дозволяє зняти кошти з рахунку в кінці кожного місяця без втрати відсотків.

3. Акції та бонуси

Банкіри дають можливість клієнтам заробити не тільки за рахунок відсотків за вкладом, а й участі в розіграшах і акціях. Не варто упускати свій шанс. Зайві 50 000 грн завжди знадобляться.

Коментарі - 2

+
+70
shtekkerotto
shtekkerotto
4 березня 2019, 13:00
#
Вклады в гривне будут выгодны тогда, когда курс доллара достигнет как минимум среднегодового прогнозного курса в 29.5 или превысит его. А при курсе, который удерживают сегодня, нужно вкладывать в доллары.
+
0
Chateau
Chateau
11 березня 2019, 11:52
#
А если уже есть доллары? какие варианты?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися