Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 лютого 2019, 12:43

Розбираємося з тимчасовим і кредитним спредом. Чому Китай чекає більше корпоративних дефолтів

Поки ринок чекає ймовірно розчаровує статистики по товарообігу Китаю, яка ще раз підкреслить наявність зовнішнього ризику, обтяжливого політику світових ЦБ, ринок корпоративних боргів Китаю також не дає скучити. З моменту, як Пекін формально визнав існування інституту банкрутства в минулому році, сніжний ком з корпоративних дефолтів безперервно зростав і досяг піку в 2018. Тоді обсяг безнадійних зобов'язань склав 119,6 млрд юанів.

Трохи статистики від Bloomberg:

2019 рік уже зараз обіцяє взяти планку вище в плані кількості банкрутств. Дві великі китайські компанії не змогли знайти кошти для обслуговування боргу до початку лютого, очоливши список найбільших компаній за розміром активів, які оголосили себе банкрутом в Китаї.

Першою компанією стала Minsheng Investment Group, приватний інвестиційний фонд з інтересами в сфері нерухомості та відновлюваної енергії. Компанія повинна була погасити облігацію номінальною розміром 3 млрд юанів 29 січня, однак попросивши відстрочку на три дні, все одно не змогла виконати зобов'язання, повідомляє Блумберг.

Minsheng Investment Group є найбільшим інвестиційним конгломератом в Китаї, в який входять 59 приватних інвесторів і яка отримала ліцензію в 2014 році, говориться в листопадовому проспекті емісії. Згідно з даними китайського кредитного агентства розмір зобов'язань компанії становить 232 млрд юанів, активів — 310 млрд юанів на 30 червня 2018 року.

Друга компанія, Wintime Energy, тримає інвесторів у напрузі ще з минулого року. Вона оголосила дефолт в 2018 році, але не дивлячись на реструктуризацію боргу також не змогла здійснити виплати інвесторам минулого тижня.

Дефолт таких великих позичальників вказує на те, що існування «кредитора останньої інстанції» в особі китайської влади вже не може служити універсальним засобом заспокоєння для китайських інвесторів, тому заходи Китаю щодо зниження кредитного важеля в економіці будуть збільшуватися напруженістю в приватному фінансуванні корпоративного боргу. А недавній повернення до стимулюючих заходів буде мати вже менший ефект, так готовність приватних інвесторів вкладатися в ризикові активи надовго втрачена. Крайня невибірковість заходів з надання ліквідності з боку влади також означає втрату традиційного орієнтиру / сигналу для інвестора, так як «неясно куди вкладатися, якщо впасти може кожен»

Відповідно, ризик менеджмент на рівні інвесторів, агрегований виражається в двох ринкових індикаторах, через яких принципово виражається неприйняття до ризику. Це тимчасової спред в прибутковості (term spread) і кредитний спред (credit spread). Term spread — різниця в дохідності між паперами далекого і ближнього терміну погашення, credit spread — різниця між прибутковістю паперів гіршої якості і кращої якості. Якість і термін, два параметра.

Логічно покласти, що в разі зростання ризику раціональної реакцією інвестора буде обмеження горизонту інвестування та вибір більш якісних активів. Term і credit spread відповідно повинні будуть рости, що і відбувається зараз на китайському ринку:

На графіку видно, що крива прибутковості зараз більш «увігнута» ніж 6 місяцями раніше. Тобто в динаміці попит на короткострокові державні облігації зріс, на довгострокові впав (тимчасової спред виріс). Слідство обмеження горизонту планування. А яка ж ситуація з кредитним спредом?

З лівого графіка можна зрозуміти, що прибутковість за паперами якості гірше різко зросла в 2018 (відтік з них), до того ж з правого графіка можна зрозуміти, що зв'язок з прибутковості паперів з економічними параметрами досить проста — більше замовлень у компанії (відстежується через стандартний виробничий PMI) — краще якість її боргів. Одна велика фабрика ж.

Для проблемних корпоративних позичальників в Китаї характерна класична проблема невідповідності терміновості активів і зобов'язань (asset-liability mismatch). Віддача з інвестицій, тобтогрошові потоки за активами більш «відкладені» і «розтягнуті» чим терміни погашення зобов'язань. На тлі спалаху боротьби влади перекредитування (тобто посилення доступу до фінансування, зокрема через shadow banking), компанії не можуть як раніше взяти кредит, щоб впоратися з обслуговуванням боргу, проблема ускладнюється «затримкою» інвестиційного циклу в фазі спаду (або раннім переходом в неї). Віддача з інвестицій падає, знижується ліквідність активів, що ускладнює їх продаж для обслуговування боргу.

Так, наприклад зобов'язання Wintime Energy збільшилися за останні 5 років в чотири рази! З подібних темпів зростання боргу можна зрозуміти, наскільки сильно діяльність компаній в Китаї залежить від доступу до кредитів.

Рекомендується також до прочитання: У чому краса японських облігацій з негативною прибутковістю?

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK

Наш конкурс для ледачих Вгадай NFP

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 лютого 2019, 13:52
#
Китай захлебывается.

Банкротства поставят все точки на места, потому что как быстрый рост — так и быстро падение идет за ним, в любом кризисе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися