Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 лютого 2019, 10:53

Комерційна нерухомість: для тих, хто вміє рахувати

На початку року, багато ЗМІ, журналістів та блогерів готують свої прогнози щодо розвитку різних сфер економіки. Після всіх новорічних свят нам вдалося дістатися і до нерухомості. Експерти ринку стверджують, що найбільш прибутковим і привабливим для інвестора є інвестиції в комерційну нерухомість. Давайте в цьому розберемося: що, як і де!

Нерухомість — це більш-менш стабільний і передбачуваний ринок із залізобетонною гарантією того, що ви зможете не тільки повернути свої гроші, а й примножити їх. Дохід, звичайно ж, прямо залежить від кількості грошей на вашому банківському рахунку, чим їх більше, тим більше ви заробите, що цілком логічно.

Комерційна нерухомість як об'єкт інвестування підходить для справжніх «акул» бізнесу, оскільки вкрай необхідно мати значний капітал, який перевищує вартість звичайної квартири як мінімум в півтора рази.

Як заробляють на комерційній нерухомості?

Експерти ринку виділяють три напрямки:

  • Купівля з метою перепродажу. Інвестор купує комерційну нерухомість у надійних і стабільних забудовників на етапі будівництва. Після здачі в експлуатацію, інвестор шукає клієнта і перепродає свої квадратні метри. У цьому випадку дохід складатиме від 15% — 25%, а це, на секундочку, десятки тисяч доларів США.

  • Купівля з метою здачі в оренду. Схема чимось схожа на покупку квартири для орендного бізнесу. Інвестор купує комерційну нерухомість, зазвичай в новобудовах, робить косметичний ремонт та здає в оренду малому і середньому бізнесу: салони краси, кафетерії, магазини, супермаркети, взагалі все що завгодно. При цьому варто враховувати, що інвестор витрачає гроші на покупку нерухомості, косметичний ремонт, комунальні платежі (на постійній основі), а також на пошук орендарів. Термін повернення «тіла інвестиції» становить від 7 до 11 років та залежить від багатьох факторів: розташування, інфраструктури, якості орендарів та ін. Слід також врахувати можливе зростання вартості обьекту на ринку, від 3% в рік.

  • Свій бізнес. Купівля комерційної нерухомості для розвитку власного бізнесу, якщо у вас є досвід і бажання, ви маєте можливість спробувати себе у якості власника бізнесу. Найчастіше, для цього купують приміщення від 30 до 74 м. кв. та відкривають там ресторани, кафе, спорт клуби, салони краси, міні маркети. У підсумку: вам не потрібно платити за оренду. Крім того, ви можете в будь-який момент продати свій бізнес «під ключ», повернувши інвестиції і при цьому заробивши на доданій вартості у вигляді працюючого бізнесу.

Як і що робити з нерухомістю ми знаємо, залишилося тільки розібратися «де?»

Найбільшою популярністю користується комерційна нерухомість в столиці України — Києві.

15 років тому, бізнесмени викупили практично всі перші і цокольні поверхи будинків, чим ближче до центру, тим краще, в результаті вони сформували напівзакритий ринок комерційної нерухомості в мегаполісі. Наприклад, оренда 5-7 м. кв. в ТРЦ Ocean Plaza складає від 70 000 грн за місяць!

При цьому ціна за 1 кв.м. комерційної нерухомості може варіюватися від 43 000 грн до 81 000 грн в залежності від розташування.

Чи є альтернатива столиці?

З розвитком передмість, у інвесторів з'явилися нові можливості для вигідних капіталовкладень. Справа в тому, що нерухомість в передмісті столиці коштує значно дешевше, ніж у Києві, і все частіше молоді сім'ї перебираются у околиці мегаполісів, оскільки там більш доступна цінова політика.

Візьмемо до прикладу квартири в Ірпені, місті, яке знаходиться в 10 хвилинах їзди від Києва. Середня вартість однокімнатної квартири площею 36 кв. м. становить 350 000 грн, в той же час квартири «смарт» площею 25 кв. м. в Києві — 360 000 грн. Поступово, з ростом населення, зростає необхідність в супермаркетах, ресторанах, спортзалах, салонах краси, місць для шопінгу в кінці кінців.

У зв'язку з цим, забудовники передмістя в кожному новому ЖК передбачають місця для комерційної нерухомості, пропонуючи при цьому лояльні умови для інвесторів і бізнесменів.

Далеко йти не треба, візьмемо наприклад «мікрорайон Синергія» в районі вул. Мечникова м. Ірпінь. Вартість за 1 кв. м. в новобудовах ЖК Синергії 2+ становить від 18 000 до 20 000 грн. При цьому на вибір є метражі з різним плануванням від 64 до 205 кв.м. для різного виду бізнесу. У той же час, в новому районі ЖК Синергія 3 доступні варіанти від 48 до 266 кв.м з ціною від 15 000 грн до 20 000 грн за 1 кв.м.

Якщо дивитися в довгостроковій перспективі, покупка комерційної нерухомості в тому ж Ірпені, вигідне капіталовкладення, як свого часу було в м. Київ. Наприклад, за якихось 10 років район Оболоні з околиці столиці перетворився в один з найбільш елітних районів: з'явилися ЖК комфорт і бізнес класу, торгові центри, супермаркети та інші об'єкти інфраструктури, а ціни на комерційну нерухомість, як і її прибутковість пішли вгору.

Коментарі - 2

+
+1
Диана Малиновская
Диана Малиновская
12 лютого 2019, 10:08
#
Оу, наш ЖК!
Спасибо за статью! Очень полезно. И цены в пригороде радуют, действительно, есть возможность открыть свой бизнес. Может кто-то поделиться своим опытом покупки коммерции в Ирпене? Хочу также пробовать открыть свою студию-маникюра в этом райончике. Буду благодарна.
+
0
Veronica123
Veronica123
19 лютого 2019, 17:31
#
Знайомий район! Дуже хороший вибір для купівлі комерційного приміщення тут. Також собі придивлююсь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися