Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 лютого 2019, 11:53

Аналітика на 08.02.2019. Згроза загострення торгової війни наростає — інвесторі біжать від ризика

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії  Global FX, крихку рівновагу ринків було порушено в четвер, коли американські фондові індекси просіли більш ніж на 1%. Джерела в адміністрації Білого дому повідомили, що зустріч Трампа і Сі навряд чи відбудеться до 1 березня, коли закінчується термін досягнення домовленості між двома країнами з питань торгівлі. І без того стурбовані відсутністю значимого прогресу інвестори не змогли залишитися байдужими до такого сигналу, адже загроза загострення торгової війни дійсно зростає, а час йде… Масла у вогонь підлив радник Трампа з економіки Ларрі Кудлоу, який підкреслив, що Китаю і США ще далеко до завершення торговельної угоди. Нагадаємо, нові торговельні переговори відбудуться наступного тижня в Пекіні. Раніше на фондові ринки в цілому надавило зниження прогнозів щодо зростання економіки єврозони на 2019 і 2020 рр. Сьогодні в Азії, яка як і раніше торгується не в повному складі, майданчики взяли «ведмежу» естафету — втеча від ризиків триває. Японський Nikkei 225 полегшав майже на 2%, гонконгський Hang Seng втратив чверть відсотка, південнокорейський Kospi просів на 1%. Таким чином, з великою часткою ймовірності Європа теж стартує в червоній зоні.

Долар продовжив зміцнюватися в першій половині дня, але після прес-конференції Карні, яка відбулася вслід за засіданням Банку Англії, фунт різко відновився, завдяки чому євро теж скоротив внутрішньоденні втрати. Центробанк теж знизив прогнози щодо зростання британської економіки, але це було очікуваним, як і збереження ставок без змін. А привід для зростання фунт знайшов в коментарях Карні на тему Брекзіта. Не те, щоб заяви були оптимістичними, але, тим не менш, він запевнив ринки в готовності фінансової системи країни до безладного Брекзіту. Так, первинне просідання до мінімумів 21 січня в районі 1.2850 гравці оперативно викупили і навіть відправили пару в зелену зону. На підході до рівня 1.30 котирування зіткнулися з опором і трохи відступили. Учасники ринку скористалися привабливими точками входу покупками на тлі менш «голубиного», ніж очікувалося, тону Банку Англії. Однак це не говорить про те, що шлях наверх відкритий — привид Брекзіта і всі супутні ризики нікуди не зникли. А значить, фунт з великою часткою ймовірності продовжить продаватися на зростанні і залишатися вразливим, особливо на тлі «воскреслого» долара.

Ринок нафти не впорався з емоціями, як і фондові майданчики. По суті, вниз котирування відправили ті ж драйвери, що і Уолл-стріт. У центрі уваги — торгові переговори і дедлайн, що наближається. Якщо на майбутньому тижні сторони не прийдуть до проривних домовленостей, що дуже ймовірно, втеча від ризиків набуде більш агресивні обриси і захлесне  ринок нафти, оскільки результат торгової війни безпосередньо вплине на очікування динаміки світового попиту. Так що навіть якщо найближчим часом з'являться які-небудь локальні бичачі каталізатори, Brent навряд чи зможе встати на шлях стійкого зростання і буде залишатися скутим страхами і очікуваннями. З технічної точки зору, після чергового проколу позначки 61 зростає загроза тестування психологічної позначки 60, пробій якої здатний спричинити ланцюгову реакцію серед продавців.

Відзначившись вранці на мінімумах поблизу рівня 1300, ціни на золото перейшли до активного відновлення і вийшли в плюс, хоча відіграли всього половину понесених днем ​​раніше втрат. Попит на метал повернувся з очевидних причин — спрацювало загострення втечі від ризиків в поєднанні з ослабленням попиту на долар. Котирування влаштувалися в районі 1309, не наважившись на більш агресивний відскік. Обмежені покупки металу в свою чергу можуть говорити про потенціал продовження ралі долара, який досяг хороших результатів на цьому тижні.

Сьогоднішня економічна календар практично порожній. Вранці заявлені ціни на імпорт - експорт і торговий баланс в Німеччині, а в американську сесію — щотижневі дані по числу діючих бурових в США.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися