Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2018, 10:32

Банкам дозволили ідентифікувати громадян по системі BankID

Національний банк дозволив третім особам здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб при відкритті рахунків в банку. Про це йдеться в повідомленні НБУ.

Національний банк дозволив третім особам здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб при відкритті рахунків в банку.
Фото: ukrinform.ru

Що це дасть

  • Це дозволить оптимізувати систему ідентифікації і верифікації фізосіб, а також підвищить фінансову інклюзію і доступність фінансових послуг.
  • Банки при відкритті рахунку зможуть використовувати ідентифікаційні дані фізосіб, отримані від іншого банку через систему BankID НБУ.
  • При цьому між банком, який відкриває рахунок, і банком, який є абонентом-ідентифікатором, повинен бути укладений відповідний договір доручення.
  • Банки також зможуть доручати юридичним особам-резидентам, фізичним особам-підприємцям (резидентам) і фізичним особам-резидентам (агентам) на договірній основі здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізосіб.
  • Порядок ідентифікації визначається нормативно-правовими актами центробанку з питань фінансового моніторингу та функціонування системи BankID НБУ.
  • НБУ надав банкам можливість перераховувати кошти в національній валюті з поточного рахунку фізичної особи-резидента на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента у разі продажу фізичною особою-нерезидентом власного майна на території України фізичній особі-резиденту, якщо це майно не є об'єктом інвестиційної діяльності в Україні.
  • Нацбанк також скасував норму щодо надання фізичною особою, яка проводить незалежну професійну діяльність, в банк при відкритті рахунку копії документа, що підтверджує взяття цієї особи на облік в органі Пенсійного фонду.
  • НБУ встановив вимогу надання банку іноземними представництвами, які використовують найману працю і відповідно до законодавства України є платниками єдиного внеску, копії документа, що підтверджує взяття на облік такого представництва у відповідному контролюючому органі.

Коментарі - 4

+
0
36619677
36619677
29 грудня 2018, 23:59
#
Дочекались. Це страшно бісило щоб залогінитись на якийсь ресурс треба мати банк ід від привату чи ощаду.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 січня 2019, 11:07
#
Прикольно читать такие комментарии, когда их писатели даже не догадываются,
что BankID имени НБУ — это и есть BankID Ощадбанка.
Только и того, что неработающая ссылка находиться на сайте НБУ…

2019-01-28
Портал послуг «beta.bank.gov.ua» відключений від системи BankID НБУ або його роботу призупинено.
Повернутися на сторінку, з якої було ініційовано запит: https://beta.bank.gov.ua/login
+
0
36619677
36619677
29 січня 2019, 14:35
#
Я це знаю, але я не є клієнтом державних банків України.
Чи я неправильно зрозумів, і BankID і надалі буде створюватись тільки ощадбанком чи приватбанком?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 січня 2019, 15:03
#
Это зависит исключительно от НБУ…

На сейчас BankID имени НБУ скорее мёртв чем жив — ведь его поддержку осуществляет Ощадбанк.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися