Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 грудня 2018, 12:29

Аналітика на 21.12.2018. Кровопролиття на світових ринках триває

За повідомленням керівника департаменту аналітики компанії  Global FX, світові фондові ринки продовжують «кровоточити». Американські індекси напередодні переконливо просіли, втративши в середньому більше 2%. З початку місяця втрати трьох основних бенчмарків вже перевищують 10%. У США, крім посилення політики ФРС, на настрої інвесторів вплинули політичні сигнали. Глава міністерства оборони США Джим Маттіс з лютого йде у відставку через розбіжності з Трампом з питання виведення військ з Сирії.

Також на горизонті маячить загроза тимчасового призупинення роботи уряду. Трамп заявив, що не підпише прийнятий Сенатом законопроект по бюджету, наполягаючи на виділенні коштів на забезпечення прикордонної безпеки, проти чого виступають республіканці. Дедлайн для вирішення питання настає сьогодні опівночі. Крім того, не все гаразд і на торговому фронті — Америка пригрозила Китаю новими економічними санкціями в зв'язку з «крадіжкою інтелектуальної власності західних компаній і технологій». А це вже загроза для прогресу в переговорах між Вашингтоном і Пекіном.

В Азії ринки продовжили торгуватися з ведмежим настроєм. Японський Nikkei закрився зі зниженням на 1,11%, в районі свіжого 15-місячного мінімуму. Від жовтневих максимумів індекс знизився на 17,5%, а значить, незабаром може ступити на територію ведмежого ринку. Гонконгський Hang Seng влаштувався лише трохи нижче рівня відкриття, китайський Shanghai Composite тим часом втратив 1,28%, а південнокорейський Kospi обмежився зниженням в межах 0,2%. Виходячи з поточної поведінки ринків, можна припустити, що ситуація стане набагато гіршою, перш ніж покращиться, і позиціонування гравців перед закінченням місяця, кварталу і року здатна погіршити ситуацію.

На валютних ринках — без значущих змін. Долар продовжує здавати позиції, але більш помірними темпами, а в парі з ієною навіть намагається відновитися після вчорашнього обвалу. Втім, наміри вгору швидше свідчать про масштабну перепроданість і технічний характер корекції, тижні про те, що тиск на американську валюту слабшає. Долар / ієна напередодні відзначилася на мінімумі з початку вересня 110.80 і тепер намагається влаштуватися над рівнем 111.00. З огляду на депресивні настрої в лавах світових інвесторів, передумов для більш впевненого відскоку, незважаючи на привабливість USD для покупок, поки не спостерігається.

Дати перепочинок долару можуть дані з США, якщо не розчарують. До публікації заявлені показники ВВП, особистих витрат і доходів, індекс витрат на особисте споживання, а також замовлення на товари тривалого користування. Зростання ВВП очікується без змін, так що якщо результат виявиться нижчим за прогноз, трейдери можуть кинутися продавати USD з новою силою. Тим часом в Британії теж заявлені дані по ВВП, а також платіжний баланс, чисті запозичення державного сектору, обсяг комерційних інвестицій і квартальний звіт Банку Англії. В Єврозоні вийде звіт по споживчій довірі.

На ринку нафти теж панують ведмеді, які відправили Brent під позначку 55 вперше з вересня минулого року. Сьогодні котирування намагаються відновитися над цим рівнем, але поки безуспішно. Учасники ринку самі роздули свої страхи з приводу падіння попиту і зростання пропозиції, і тепер не можуть зупинитися, тоді як продажі спекулянтів надають додатковий тиск на ф'ючерсні контракти. З огляду на те, що настрої на ринку залишаються пригніченими, а світові інвестори продовжують позбуватися від ризикових активів перед закінченням року, не виключено, що найближчим часом Brent досягне нових мінімумів і, можливо, відзначиться на рівні 53.

За матеріалами Global FX

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися