Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2018, 15:20

Регулятор назвав три головні ризики для фінстабільності

Для зменшення ризиків для фінансової стабільності, а також посилення власної ефективності, банкам необхідно працювати в кількох напрямках. Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. 

По-перше, необхідно зменшувати рівень доларизації кредитних портфелів, оскільки він все ще залишається високим.

За словами Рожкової, особливо це характерно для банків з українським приватним капіталом — у них в ресурсній базі показник доларизації досягає 50% відсотків, а в кредитних портфелях — 40%. Це значно збільшує кредитні ризики банків у разі девальвації гривні. 

«Наші стрес-тести, наші розрахунки показують, що при якихось значних шоках ризики в роботі таких банків посилюються», — зазначила Катерина Рожкова. 

По-друге, суттєва проблема банків – значні відмінності між строками наданих кредитів та залучених депозитів, що створює системний ризик для банківського сектору. Банки мають збільшити частку строкових депозитів та терміни, на які вони залучають кошти від населення та бізнесу. 

«Ресурсна база сформована переважно за рахунок короткострокових ресурсів. Завдяки значним обсягам високоякісних, високоліквідних активів на балансах банків це не  несе системного ризику. Але зважаючи на те, що ми очікуємо посилення тенденцій  зкредитування в наступному році, ці геп-розриви можуть нести ризик. Тому ми будемо спонукати банки подовжувати ресурсну базу», — підкреслила Рожкова. 

По-третє, низка банків мають недостатній запас капіталу на випадок настання кризи. Стрес тести показали, що банки мають достатньо капіталу за базовим сценарієм.

«Але вони також показали, що певні великі банки при значних шоках потребують докапіталізації. В першу чергу це зумовлено невідповідностями в строках по ліквідності, невідповідності в валютній структурі балансу, великими концентраціями за окремими позичальниками», - зазначила заступниця голови НБУ.

Такі банки отримали вимогу збільшити запас капіталу або ж провести реструктуризацію балансів та операційної діяльності для підвищення стійкості. Вона пообіцяла, що протягом 2019 року регулятор продовжить працювати з банками щодо реструктуризації їх балансів. Це стане запорукою їх стійкості в майбутньому. 

Окрім того, лишаються актуальними рекомендації, оприлюднені Національним банком у попередньому Звіті.

Зокрема, рекомендовано активізувати роботу з непрацюючими кредитами, поліпшити управління або ж продати непрофільні активи, набуті під час кризи.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися