Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2018, 18:59

На міжбанку зростання котирувань: що буде з курсом в обмінниках

Цей тиждень склався дуже непросто на валютному ринку. Після недавнього періоду ажіотажу, пов'язаного з введенням воєнного стану, а потім розвороту ринку в бік поступового зміцнення гривні — більшість досвідчених гравців чекали настання курсового «дна» і потім початку нової корекції. Так і сталося.

Якщо на початку тижня гривня ще досить сильно придавлювала долар, то вже к його середині — курс почав майже топтатися на місці, а в п'ятницю — взагалі впевнено пішов вгору. Причому з досить високим темпом росту. Відразу на 12 копійок — з 27,77 / 27,81 гривень до 27,89 / 27,93 на кінець сесії.

Всього за тиждень з урахуванням п'ятничного стрибка курс продажу безготівкового долара зріс з 27,82 гривень до 27,93.

У ситуації активного розвороту ринку у НБУ не було особливої можливості поповнювати резерви і він був помічений з «анонімним» викупом долара тільки у понеділок. Купив за нашими даними всього до 20 млн доларів за ціною від 27,73 до 27,80 гривень. А з вівторка по п'ятницю Нацбанк тільки спостерігав за тим, що відбувається.

Всі курсові ралі міжбанку відбивалися і на готівковому ринку, хоча і без особливого ажіотажу. Власникам обмінників доведеться врахувати останні тенденції щодо зростання безготівкових котирувань п'ятниці при виставленні курсів готівкової валюти на вихідні. Страхувати свої валютні ризики вони будуть традиційним способом — збільшенням спреда між курсами прийому / продажу з активною роботою «з обороту».

Курси валют на вихідні

Котирування готівкового долара будуть в межах: прийом 27,80 -27,90 гривень, продаж 28,00 — 28,15 гривень. Рівень спреда по долару буде перебувати в межах до 25 копійок, але частина обмінників в особливо насичених конкурентами місцях буде змушена дотримуватися рівня в 15-20 копійок.

Котирування євро. Цієї п'ятниці євровалюта серйозно просіла відносно долара на світових ринках (нижче психологічного рівня в 1,13 долара за євро), що опосередковано вдарить і по цінниках цієї валюти в українських обмінниках. А враховуючи ще й зростання турбулентності по долару на наших торгах в кінці тижня — фінансисти будуть дуже обережно підходити до виставлення котирувань по євро в ці суботу та неділю, щоб не прогадати.

На 17:00 14 грудня крос-курс пари євро / долар перебуває в межах 1,1285 долара за євро і курс в обмінниках по цій валюті на вихідні складе: прийом 31,372 — 31,485 гривень та продаж 31,598 — 31,767 гривень при спреді до 25-28 копійок на євро.

Розраховані нами котирування можуть бути ще скориговані в межах до плюс-мінус 12 копійок на євро в залежності від індивідуальних ситуативних цілей конкретного обмінного пункту.

Котирування по російському рублю. З цією валютою особливих змін по тактиці мінімізації своїх ризиків у фінансистів не буде. Вони продовжать у міру можливості (враховуючи конкуренцію на цьому ринку) занижувати курс її прийому при виставленні досить високої ціни продажу. Зазвичай — десь близько рівня котирувань безготівкового рубля на торгах.

Курси рубля на вихідні в обмінниках будуть наступними: прийом за 1 рубль — на рівні 0,416-0,418 гривень та продаж 0,419-0,421 гривень.

Розраховані «Мінфіном» котирування російської валюти можуть ще мати додаткове відхилення в межах до 0,003 гривні на рублі в залежності від цілей безпосередньо цієї точки валютообміну, місця її розташування та рівня конкуренції в регіоні.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
16 грудня 2018, 13:19
#
Взлета нет. Они на своем месте
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися