Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2018, 14:31

Держпослуги-онлайн: де отримати швидко і без хабарів

Переведення державних адміністративних послуг в електронну форму допомагає руйнувати корупційні схеми.

Які держпослуги вже зараз доступні жителям України онлайн, без посередників і черг, з'ясувала редакція «Економічної правди». Публікуємо скорочену версію статті.

В Україні існує приблизно 1 200 адміністративних послуг, більшість з яких регулюється застарілими законодавчими нормами. Це призводить до зловживань, побутової корупції, створення компаній — «прокладок».

Однак частину адміністративних держпослуг вже переведено в електронну форму: вони доступні без хабарів і «потрібних зв'язків». Все, що потрібно користувачу - це безкоштовно отримати електронно-цифровий підпис (ЕЦП) в Державній фіскальній службі або в Приватбанку.

Заступник голови Держагентства з питань електронного уряду Олексій Вискуб розповів про п'ять держпослуг, які вже працюють за новою схемою.

1. Допомога при народженні дитини

Потенціал послуги — понад 360 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 23,5 тис заявників. Отримати послугу онлайн можнана сторінці Мінсоцполітики.

Раніше копію свідоцтва про народження дитини подавали разом із заявою. Достовірність документа не перевіряли, тому допомогу могли оформляти на дітей, яких не існувало.

Тепер номер свідоцтва зазначають в електронній заяві, він автоматично перевіряється у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, що унеможливлює зловживання.

2. Прийняття об'єктів будівництва в експлуатацію

Потенціал послуги — понад 50 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 6,5 тис заявників. Отримати послугуможна на сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

Після закінчення будівництва замовник об'єкта отримує у ДАБІ декларацію або сертифікат про готовність будинку до введення в експлуатацію. Раніше у момент подання державному реєстратору документів для отримання права власності на нерухомість могли виникати зловживання. Зокрема, заявник міняв кілька сторінок в документах декларації або сертифіката. Так заявники змінювали кількість поверхів та площу нерухомості. Це було можливо тому, що ДАБІ не вносила в електронний реєстр відомості про об'єкт нерухомості, зазначені в декларації або сертифікаті. Довести факт зловживання було вкрай складно.

Тепер працівники ДАБІ зобов'язані вносити до реєстру дозвільних документів усі дані декларацій та сертифікатів, які вони видають. Це унеможливлює підміну даних.

Крім того, тепер для реєстрації права власності на новобудову не потрібні копії документів декларації або сертифіката. Потрібен тільки реєстраційний номер декларації або сертифіката. Усі дані державні реєстратори автоматично отримують з реєстру ДАБІ.

3. Узгодження проектів землеустрою

Потенціал послуги — 300 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 268 тис заявників. Отримати послугу можна на сайті Госгеокадастра, скориставшись ЕЦП.

Для відведення землі потрібна проектна документація, яку можуть виготовляти тільки ліцензовані підприємства. Нерідко деякі такі підприємства мали особливі стосунки з керівником територіального підрозділу Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. Такий керівник погоджував документацію тільки однієї фірми і не погоджував документацію інших фірм. В результаті вартість послуг «правильної» фірми для українців значно зростала.

Тепер у разі онлайн-реєстрації заявки на узгодження проекту землеустрою діє принцип «сліпого» розподілу. Наприклад, при подачі документації в Київській області система автоматично направляє проект на узгодження в будь-яку іншу область. Утримання «своїх» фірм втрачає сенс.

4. Реєстрація декларації відповідності пожежній безпеці

Потенціал послуги — 20 тис заявників щорічно. Скористався електронною послугою за весь час 141 заявник. Отримати послугу можна на сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Раніше інспектор Державної служби надзвичайних ситуацій міг відмовити в реєстрації декларації без пояснення причин. Відомі випадки, коли чиновники вимагали встановлювати конкретну автосистему реагування на вогонь, яку постачають та обслуговують тільки пов'язані з ними компанії.

Тепер причиною відмови в реєстрації декларації може стати тільки неправильно заповнена форма. У разі невідповідності будівлі нормам пожежної безпеки інспектор зобов'язаний вказати чітку причину відмови. Кожну дію чиновника фіксує система, тому легко довести його неправомірність. Усі декларації вносяться до реєстру декларацій ДСНС, і кожен охочий може перевірити дитсадок, ресторан чи ТРЦ на відповідність нормам пожежної безпеки.

5. Ліцензії на послуги автоперевезень пасажирів та вантажів

Потенціал послуги — 4 тис заявників щорічно. Скористалися електронною послугою за весь час 286 заявників. Отримати послугу можна на сайті Державного порталу.

Раніше процедура збору і подачі документів на отримання ліцензії була вкрай складною і могла затягнутися на кілька тижнів. Це сприяло процвітанню посередників, які працювали в тандемі із зацікавленими чиновниками. Як наслідок близько 90% приватних перевізників не мають відповідної ліцензії.

Тепер заповнити спрощену форму заявки можна за кілька хвилин. Термін розгляду чітко регламентований і становить близько десяти днів. Охочі можуть отримати ліцензію легше і без посередників.

Також можна перевірити наявність у перевізника ліцензії за номером транспортного засобу. Така послуга доступна на урядовому порталі в розділі «Перевірка автоперевізника».

Коментарі - 7

+
0
faxbox
faxbox
13 грудня 2018, 10:17
#
Из примерно 1200 услуг, всего 5 можно получить в электронном виде…
+
0
faxbox
faxbox
13 грудня 2018, 10:19
#
При таких темпах, сколько же нам времени понадобиться, чтобы побороть коррупцию?
+
+28
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
13 грудня 2018, 10:20
#
Побольше бы перечень и вообще о коррупции можно забыть.
21 век на дворе.
А это убило вообще:
«Достоверность документа не проверяли, поэтому помощь могли оформлять на детей, которых не существовало»
А «они» на государя сетуют, что мол вороватый он у них какой-то.
+
0
Dmytro Z
Dmytro Z
13 грудня 2018, 18:36
#
Госуслуги-онлайн: где получить быстро и без взяток
нигде
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
14 грудня 2018, 10:18
#
Коллеги!
Да заканчивайте Вы скулить.
Движение есть? Есть!
Можно быть недовольным скоростью внедрения, но не фактом наличия этих самых изменений.
Я лично за пару лет столкнулся с выдачей заграна, оформлением документов по рождению дочери, вод. прав. И никто, и нигде у меня ничего не просил.
Все быстро, четко и удобно.
А вот мой опыт получения заграна в 2010 — вот это еще та история.
+
0
Dmytro Z
Dmytro Z
15 грудня 2018, 18:55
#
Движение есть, а прогресса нет)
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
18 грудня 2018, 10:28
#
Наверное очень зависит от личного опыта. Пока то, что я вижу — это движение в верном направлении. Поживем — увидим.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися