Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 грудня 2018, 12:29

Погляд на плани ФРС через прибутковість за короткостроковими T-bills

На тлі міцніючої думки, що ФРС помилився з квартальним темпом підвищення ставок і неохоче визнає свій огріх, прибутковість казначейських облігацій США повертає собі статус «надійного прогнозиста» рецесії. Нещодавно я писав про те, як спред між 10-річними і дворічними облігаціями зобразив крайня недовіра до рішень ЦБ, але фокус сьогоднішнього аналізу буде зміщений на користь короткострокової перспективи.

З наближенням грудневого засідання, і тримаючи в голові квартальний темп підвищення ставок ФРС, цікаво буде поглянути як поводиться прибутковість 1-місячних і 3-місячних облігацій казначейства. Якщо вважати інфляційні очікування на короткостроковому інтервалі приблизно рівними, зіставляючи динаміку доходностей можна припустити, що думає ринок облігацій про засідання ФРС в березні, на який і доводиться можливе квартальне збільшення ставки.

Останнє розміщення 3-місячних бондів на суму 39 млрд пройшло в цей понеділок, а 1-місячних — вчора, в четвер. Примітно те, що прибутковість до погашення обох термінів була приблизно однаковою:

Так як ринок з високою ймовірністю очікує підвищення ставки в грудні, збіжність доходностей 1-місячних бондів з 3-місячними (вартість яких орієнтується на березневе рішення) означає очікування інвесторів, що на горизонті трьох місяців ризик зміни ставки знижується. Знижується процентний ризик — зростає вартість бондів, що ми і бачимо в зниженні прибутковості паперів з тримісячним терміном погашення.

Звичайно, можна не вдаватися в деталі руху доходностей і просто поглянути на розподіл ймовірностей по ф'ючерсах на ставку:

Шанси на підвищення ставки в березні до рівня 250-275 впали до 33%, хоча місяць тому ймовірність підвищення становила 50%.

І вже точно, що не залишить ФРС байдужим, так це інфляційні очікування (правда виміряні через прив'язані до інфляції бонди), які недовго протрималися на бажаному рівні 2% і почали занурення:

Останнє дані показують, що інфляційні очікування, виміряні «через споживача» (наприклад, від У. Мічиган) теж злегка зменшили оберти. Проблема в тому, що вони швидше запізнілі (враховуючи, що споживач в останню чергу усвідомлює тренд в економіці), ніж лідируючі очікування інфляції, виміряні через попит на облігації. З іншого боку, не можна виключати, що реакція інвесторів на те, що відбувається в економіці може бути ірраціональною (наприклад, на наслідки тарифів), яка потім поширюється на інших агентів (фірм, споживачів), і позитивний зворотний зв'язок тільки підсилює ефект. ФРС зараз намагається стабілізувати очікування, показові в цьому плани слова президента ФРБ Джона Вільямса, який заявив недавно, що ЦБ не може реагувати на кожен каприз ринків.

Загалом така ситуація: ринок закладає одне неповне підвищення ставки в 2019 і початок нової програми пом'якшення (QE4) в 2020 році. Тоді ФРС доведеться почати пом'якшувати кредитні умови в економіці, так як ростуть очікування нової хвилі рецесії через виснаження фіскального імпульсу, наслідків торгової напруженості і тупикової ситуації на нафтовому ринку.

На короткостроковому інтервалі надії залишаються на зростання зарплат, дані по яких вийдуть сьогодні. Місячну зміну оплати праці очікується на рівні 0.3%, кількість робочих місць — 198К, безробіття — на рівні 3.7%. Негативний відхилення даних від прогнозу, пропонує відмінну можливість зіграти на зниженні долара, так як ринок налаштований і далі скорочувати очікування щодо руху ставок ФРС.

Артур Ідіатулін, компанія Tickmill UK

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися