Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2018, 16:24

Суд підтвердив правомірність рішень НБУ щодо виведення з ринку банку «ТК Кредит»

Верховний Суд 20 листопада 2018 року задовольнив заяву Національного банку про перегляд постанови Вищого адміністративного суду України у справі за позовом акціонера банку АТ КБ «ТК Кредит» — ТОВ «Торговий дім „Еко-вугілля України“ до НБУ.

Верховний Суд 20 листопада 2018 року задовольнив заяву Національного банку про перегляд постанови Вищого адміністративного суду України у справі за позовом акціонера банку АТ КБ «ТК Кредит» — ТОВ «Торговий дім „Еко-вугілля України“ до НБУ.
Фото: investopedia.com

«Верховний Суд скасував дану постанову та залишив в силі рішення судів попередніх інстанції, якими у задоволенні позову ТОВ „Торговий дім “Еко-вугілля України» було відмовлено повністю», — йдеться в повідомленні НБУ.

Як це було?

  • Судова тяганина розпочалася ще 2016 року в Донецькому окружному адміністративному суді. Тоді акціонер КБ «ТК Кредит» у своєму позові до Національного банку та ФГВФО просив суд визнати протиправними рішення про виведення банку з ринку та змусити регулятора відновити його діяльність.
  • Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 5 вересня 2016 року у задоволенні позову компанії ТОВ «Торговий дім „Еко-вугілля України“ було відмовлено повністю.
  • Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, позивач оскаржив його в апеляційному порядку. Ухвалою Донецького апеляційного адміністративного суду від 24 жовтня 2016 року апеляційну скаргу акціонера банку «ТК Кредит» було залишено без задоволення, а постанову Донецького окружного адміністративного суду – без змін.
  • Рішення судів першої та апеляційної інстанцій позивач оскаржив вже в касаційному порядку. Постановою Вищого адміністративного суду України від 20 квітня 2017 касаційну скаргу акціонера банку «ТК Кредит» було задоволено повністю, зокрема скасовано рішення судів першої та апеляційної інстанцій, а позовну заяву задоволено повністю.
  • Не погодившись з постановою Вищого адміністративного суду, Національний банк у липні 2017 року подав заяву до Верховного Суду України про її перегляд у зв’язку з неоднаковим застосуванням судами касаційної інстанції тих самих норм матеріального права, що спричинило ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах (в попередній редакції Кодексу адміністративного судочинства України).

Регулятор нагадав, що «ТК Кредит» став першим банком, виведеним з ринку за непрозору структуру власності.

Автор:
Роман Мирончук
Редактор стрічки новин Роман Мирончук
Пише на теми: Економіка, фінанси, банки, криптовалюти, інвестиції, технології

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися