Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2018, 15:22

Нацбанк VS Фінкомпанії: як жити далі

Національний банк підготував і оприлюднив для публічного обговорення проект Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору», у котрій представив своє бачення нового регулювання небанківського фінансового ринку.

Національний банк підготував і оприлюднив для публічного обговорення проект Білої книги «Майбутнє у регулюванні небанківського фінансового сектору», у котрій представив своє бачення нового регулювання небанківського фінансового ринку.
Фото: flickr.com

Цей документ окреслює підходи Нацбанку до сегментації ринку, ліцензування, пруденційного нагляду, звітування, перевірок, корпоративного управління та захисту прав споживачів.

Нове регулювання пропонується для страхових компаній, кредитних спілок, ломбардів, лізингових та факторингових компаній та інших фінансових компаній, які здійснюють діяльність з обміну валют, переказу коштів, надання коштів у позику, надання гарантій тощо.

«Проект закону передбачає 12 місяців перехідного періоду, упродовж якого буде діяти чинне регулювання та повноцінно працюватиме Нацкомфінпослуг. У цей час ми будемо розробляти, обговорювати і вдосконалювати разом із учасниками ринків нові норми та готуватися до передачі справ. Ми готові до діалогу з ринком та ділимося своїм баченням нової моделі регулювання. Уже цього тижня ми запросимо ключових гравців, асоціації та експертів на першу робочу зустріч із цього питання», — прокоментувала закінчення роботи над Білою книгою перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.

Цілі регулювання

Модель регулювання переслідує дві головні цілі: пошук нових точок росту для кожного з сегментів небанківського фінансового ринку та максимальний захист споживачів фінансових послуг. Проект враховує високу сегментованість та різнорідність гравців цих ринків як за розмірами, так і за типами продуктів та послуг. За словами НБУ, він пропонує максимально гнучкий підхід до ліцензування небанківських фінансових установ, подачі звітності та нагляду.

Рекомендації щодо регулювання, наведені у проекті Білої книги, розроблені робочою групою Національного банку разом із експертами з проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Трансформація фінансового сектору».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися